Élet-Stílus

Kínálati piac ellenére drágulnak az új lakások

Bár jelentős a kínálat az új lakások piacán, mégis az inflációt meghaladó áremelkedésre számítanak a szakemberek az első félévben. A használt lakások esetében viszont inkább csak a kiemelt helyen lévő ingatlanok tulajdonosai számíthatnak az ár növekedésére.

Többszínűség jellemezheti idén az ingatlanpiacot az Ecostat legfrissebb elemzése szerint. Talán a legfontosabb jellemző, hogy annak ellenére drágulnak a várt inflációt meghaladó mértékben az új lakások, hogy közben kínálati piac van, vagyis inkább az eladóknak kell a vevők után futniuk, nem pedig fordítva. Ez alól kivételt jelentenek az egyedi, igényesen kivitelezett lakóingatlanok, amelyeknél továbbra is nagyobb kereslet tapasztalható.

Az Ecostat várakozásai 6-10 százalékos árnövekedést vetítenek előre a kész ingatlanok területén az első félévben, miközben a kutatók által 2008-ra várt infláció 5 százalék körül alakulhat. Igaz, azt is jelzik az elemzés készítői, hogy növekedhet az egyedi alkuk szerepe az adásvételeknél.

Változó összetevő súlyok

A várakozások szerint némileg módosulnak az árdrágító tényezők súlyai. A legnagyobb mértékű árnövekedést már nem a telkeknél, hanem az építőanyag-áraknál (9,7%) várják. A prognózisok szerint az építési-szerelési tevékenységek árai 8,8, a telekárak 8 és a tervezési díjak 8,3, míg a munkaerő-költségeknél 7,8 százalékkal haladhatják majd meg a 2007. évi szintet.

Nehéz sorsú panelek

Kereslet-kínálat tekintetében árnyaltabb a kép a használt lakások esetében. A nagy, jó beosztású lakások kereslete szinten marad, de Budapesten és a nagyvárosok központjában élénkülésre számítanak a felmérés készítői. Nő a belbudai, zöldövezeti lakások iránti igény, csakúgy mint a korszerű garzonlakások, valamint a nagy alapterületű belterületi lakások iránt. Ugyanakkor nehezebben, és hosszabb idő alatt válhatnak meg ingatlanjaiktól a magas közös költségű, hagyományos építésű, illetve lakótelepi lakások tulajdonosai.

Fékezett építési hajlandóság

2007 negyedik negyedévében 2008. első fél évére a vállalkozások csökkenő építési hajlandóságot jeleztek. Új ingatlan építését csökkenő mértékben kezdeményezik a gazdálkodó szervezetek, vonatkozik ez a termelést, valamint a raktározást segítő építményekre egyaránt. A vállalkozások ingatlanfejlesztési-indexe 2,5 százalékponttal esett vissza az előző negyedévi értékhez képest – derül ki az Ecostat felméréséből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik