Élet-Stílus

McLaren: versenyezzenek a pilóták

Hétfőn Ron Dennis - cáfolva a spekulációkat – kijelentette, a McLaren istálló kitart korábbi hagyománya mellett, azaz nem tesz különbséget pilótái között.

A sajtóban korábban elterjedt, hogy a spanyol Fernando Alonsónál kevésbé markáns egyéniségnek ígérkező finn Heikki Kovalainen érkezésével Lewis Hamilton megkülönböztetett figyelmet élvezhet majd.
Vagyis ő lesz az első számú pilóta.

A tavalyi vb-címről hajszálnyival lemaradó brit több megszólalásában maga is az sugallta, nem lenne ellenére a dolog (mi több, Hamilton a BBC honlapján decemberben a Ferrari tökélyre fejlesztett kiemelt pilótás stratégiáját dicsérte).

Ellenfelekként a dobogón Japánban (AP)

Ellenfelekként a dobogón Japánban (AP)

Ám a jelek szerint az istállófőnöknek a pilótakérdésről más a véleménye, ugyanis a világbajnokság hivatalos honlapján kerek-perec kijelentette: a brit és a finn egyenlő eséllyel állhat majd rajthoz.

„Mindig egyenlő esélyeket biztosítottunk a pilótáknak, s ezt szeretnénk folytatni a jövőben is” – árulta el a formula1.com-nak nyilatkozó Dennis. „Lewis és Heikki is elfogadta a döntést, sőt, véleményem szerint ez a fejlődésük javára válik. Azt várom tőlük, hogy versenyképesek legyenek, de együtt is tudjanak működni, ha arra kerül sor. Heikkit nem fegyverhordozónak szerződtettük. Rövid időn belül felvette a ritmust, s máris kifogástalan a kapcsolata mindenkivel. 2007-ben is remek sportembernek tűnt, de idén is rászolgált a megbecsülésünkre. Fesztelen egyéniség, könnyed, viszont rendkívüli munkabírású. És nem utolsósorban tehetséges. Hamilton pedig csupán 23 esztendős. Még tanulhat, és tovább fejlődhet.”

Kovalainen, az egyszerű pilóta

Főnöke szavait megerősítve Kovalainen a Daily Telegraph hasábjain azt hangsúlyozta, hogy élni szeretne a vezetőség által biztosított lehetőséggel: világbajnok szeretne lenni:

„A tavalyi volt a tanulóévem. Hosszú időmbe telt, míg rájöttem például arra, miért vagyok lassú a Renault-val. Rengeteget dolgoztunk a szerelőkkel, és csak ezt követően érkeztek az eredmények. Jelenleg jobb a helyzetem, hisz a teszteken megismert autó rendkívüli, s a csapatváltásom is zökkenőmentesre sikerült, hamar befogadtak. Hamiltont majd tíz éve ismerem. 14 esztendős volt, amikor gokartozni láttam, s már akkor is remek pilóta volt. Nekem sem volt okom a panaszra, így merengtem is azon, milyen érzés lenne ellene versenyezni. Egy alkalommal együtt szerepeltünk az egyik gokartmagazin címoldalán. A családját is régóta ismerem, meggyőződésem, hogy remekül kijövünk majd.”

Mindketten úgy vélik, remekül kijönnek majd (AP)

Mindketten úgy vélik, remekül kijönnek majd (AP)

„Célorientált ember vagyok” – folytatta a finn. – „Az a vágyam, hogy világbajnok legyek. Nem félek senkitől, így bízom abban, hogy Lewist is legyőzöm. A csapat ugyanazt az autót garantálja mindkettőnknek, megvan tehát az esélyem, s csak az elvégzett munkán múlik, hogy mennyire élek vele.
Lewis tíz éve tagja a McLaren-családnak, erős a kötődése a csapathoz, míg én még keresem a helyem. Ő tavaly majdnem világbajnok lett, ő áll az érdeklődés középpontjában, ő a szupersztár. Nekem épp ezért egyszerre nehezebb és könnyebb is a helyzetem.”

A 2007-es Alonso-Hamilton-affér kapcsán Kovalainen előrebocsátotta, hogy ő nem a pszichés hadviselés embere.
„Nem tudom, tavaly a McLarennél miért fordult minden rosszra. Nem hiszem, hogy a csűrés-csavarás, vádaskodás az én fegyverem lenne. Nem érdekelnek az ilyen dolgok. Sokkal egyszerűbb vagyok ennél. Olyan gyorsan hajtok, amennyire csak lehet, hogy legyőzhessek mindenkit. Ha ez nem sikerül, akkor a mérnökökkel addig dolgozom, amíg haladást nem látunk. A versenyzés ilyen egyszerű.”

Hamilton tanult Alonso hibáiból

Bár a két pilóta ellenfél is lesz a csapaton belül, Lewis Hamilton úgy véli, hogy a Kovalainennel végzett közös munka során máris több pozitív tapasztalat érte, mint az Alonsóval egy fedél alatt töltött tavalyi idény alatt összesen. A crash.net kérdéseire válaszoló brit szerint Alonsótól azt tanulta meg, milyen ne legyen egy Forma-1-es versenyző.

Hamilton Alonso hibáiból szeretne tanulni (Getty)

Hamilton Alonso hibáiból szeretne tanulni (Getty)

„Már az elejétől ő volt a vezér, legalábbis úgy viselkedett. Rosszul tette, hisz elsősorban a csapatszellem lett volna a fontos, az pedig nem létezett. Tanultam a hibáiból, hisz most én vagyok a tapasztaltabb, míg Heikki nálunk még újonc. Jó a kapcsolatunk, és tudunk együtt dolgozni. Alonso elsősorban azt mutatta meg, milyen ne legyek.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik