Élet-Stílus

NHL: keleti siker az All Star-gálán

Keleti mesterhármassal zárult az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) atlantai All Star-gálája. A keletiek nyerték az ügyességi versenyt, illetve a gálamérkőzést, de soraikból került ki a legjobb játékos is.

A nagy mérkőzést megelőző ügyességi versenyen elsősorban Alekszandr Ovecskin villantott, a Kelet-nyugat találkozón azonban a nyugati Rick Nash adta meg az alaphangot.

A Columbus Blue Jackets centere egyéni akció nyomán már a 12. másodpercben betalált (új gyorsasági csúcs a gálák történetében, a korábbit a detroiti Ted Lindsay tartotta egy 1950-ben elért 19 másodperces góllal), s ekkor úgy tűnt a Nyugat a maga malmára hajtja a vizet az atlantai, azaz „idegenbeli” gálán.

Nem így történt, az első harmadban ugyanis Kelet csapata jégbe döngölte ellenfelét. A Carolina centere, Eric Staal már a 2. percben egyenlített, majd következett az európai előadás: Ovecskin, Andrej Markov fordított, míg a Buffalo hátvédje, Brian Campbell a pittsburghi Jevgennyij Malkin passza után talált a hálóba.

A Thrashers csatárjának, Ilja Kovalcsuknak drukkoló atlantai közönség örömére a keletiek 4-1-nél sem hagyták abba, Ovecskin a 18. percben ismét gólra váltotta a kanadai duó, Jason Spezza és Martin St. Louis által teremtett helyzetet.

Remekelt a Spezza-Ovecskin-St. Louis hármas (Getty)

Remekelt a St. Louis-Ovecskin-Spezza hármas (Getty)


Nyugat feltámadt

Gáláról lévén szó, várható volt, hogy a Nyugat nem hagyja annyiban. A második harmad elején a tavalyi teljesítményét ostromló Nash faragott a hátrányból (a mackós termetű center Dallasban két góllal és két gólpasszal zárt), majd a Mighty Ducks olimpiai bajnok bekkje, Scott Niedermayer kétgólosra faragta a hátrányt.

A záró harmadban Jevgennyij Nabokov mutatós védéseinek köszönhetően Nyugat folytatta a felzárkózást. A 41. percben Ryan Getzlaf gólja nyomán már 5-4 volt az eredmény, míg Nash harmadik góljával egyenlített. Sőt, Marian Hossa, illetve Dion Phaneuf és Marian Gaborik gólváltása után már a nyugatiak álltak nyerésre (7-6), ám a hajrá ismét a keletieké lett.

Az 53. percben Kovalcsuk került helyzetbe, az orosz azonban hazai jég ide, tomboló közönség oda a nála is jobb szituációban lévő Eric Staal elé tálalt, aki egyenlített. A kanadai „újhullám” egyik legjobbja ráadásul a győzelmet jelentő találatban is vastagon benne volt: helyzetfelismerése nyomán az ex-atlantai Marc Savard 20.9 másodperccel a vége előtt betalált, s így eldöntötte a találkozót.

Ilja Kovalcsuk hatszor lőtt, utoljára azonban passzolt: bejött (Getty)

Ilja Kovalcsuk hatszor lőtt, utoljára passzolt: bejött (Getty)


Staal lett az MVP

Bár Nash három gólt szerzett, négy esztendő hagyományát megszakítva ezúttal a győztes delegálta a gála legjobbját is – az MVP címet végül a két gólt és egy asszisztot jegyző Eric Staal érdemelte ki. A meccs legfifikásabb momentumáról Kovalcsuk és Staal is fülig érő szájjal számolt be.

„Ha Iljával játszik az ember, mindig számíthat valamire, amit előhúz a cilinderből – így Staal. „Nagy lövő és a kapusok ezt tudják. Épp ezért rá hegyeztem ki a támadást, pláne annak tudatában, hogy hazai környezetben játszott. Ám ő visszapasszolta a korongot elém, s ezzel a mozdulattal a kapust és a hátvédet is becsapta. Felnéztem: üres kapu! Szemérmesen betessékeltem a korongot.”

A 23 éves Eric Staal  lett az MVP (Getty)

A 23 éves Eric Staal lett az MVP (Getty)

“A csarnokban mindenki azt hitte – így a nyugati kaput védő Manny Legace is – hogy lőni fogok. Nos, nem ezt választottam, és igen: szép játék volt” – értékelt Kovalcsuk. „Szerintem a szurkolóknak is tetszett. Staal mindenesetre elismerően csettintett. Remek játékos, megérdemelte a címet. Persze, ez egy olyan mérkőzés, ahol szinte mindegy, kivel játszik az ember, hisz egytől egyig klasszisok.”

„Szerintem az döntött, hogy a két utolsó gólban szerepet játszottam” – folytatta Staal. „Az az érzésem, hogy a szavazók a nyertes csapatból akarták kiválasztani a legjobb játékost, s ezért voksoltak rám. Ezt nevezik mázlinak, meg is leptek vele, ettől függetlenül örülök a címnek.”

NHL, All Star-gála, Atlanta:

Kelet-Nyugat 8-7 (5-1, 0-2, 3-4)
Gól: E. Staal (2. perc, gólpassz: Campbell, Malkin), Markov (10., gp.: Richards, Hossa), Ovecskin (14., gp.: Spezza, St. Louis), Campbell (16., gp.: Malkin, Lecavalier), Ovecskin (18., gp.: St. Louis, Spezza), Hossa (45., gp.: Gomez, Chara), E. Staal 2 (53., gp.: Kovalcsuk, Savard), Savard (60., gp.: Campbell, E. Staal), illetve Nash (1.), Nash (30., gp.: Dacjuk) S. Niedermayer (36., gp.: Thornton, H. Sedin), Getzlaf (41., gp.: Jovanovski), Nash (42., gp.: Iginla), Phaneuf (46., gp.: Getzlaf, Arnott), Gaborik (51., gp.: H. Sedin)
Lövések: 33, illetve 51

Ajánlott videó

Olvasói sztorik