Élet-Stílus

Várhidi sajátos mesterhármasa

Várhidi Pétert egymásután harmadszor nevezték ki szövetségi kapitánynak, s ez világrekord, ugyanakkor az edzőt – a közvéleménnyel ellentétben – nem érte váratlanul az újabb, meghatározatlan időre szóló megbízatása. Várhidi többek között erről is beszélt a FN-nek, de azt is elmondta, milyen edző legyen az utódja.

Az elmúlt másfél hónap történéseit követően kész csoda, hogy a szövetségi kapitány megjelölés mellett, a kettős pont után, Várhidi Péter neve olvasható. Kisteleki István, az MLSZ elnöke ugyanis körberöpködte Európát kapitány után kutatva, rövid itthon tartózkodása közben pedig azt dörmögte a Nap-kelte mikrofonjába, hogy ő külföldi szakembert szeretne a válogatott kispadján látni, ebből következően vereségnek tekintené, ha a szövetség vezető testülete Várhidit hozná ki befutnának.

Ezzel szemben a múlt hét kedden megtartott rendkívüli elnökségin – mint azt utóbb elmondta – egyedül Várhidit javasolta szakvezetőnek.

Talán ő sem tudja, sajátos világrekordot állított fel azzal, hogy zsinórban harmadszor nevezte ki a válogatott élére ugyanazt a trénert. Agyrém.

Várhidi Péter meg mindannyiszor elvállta a feladatot, legutóbbi bólintása után meg is kapta a Bábhidi becenevet, amely – maradjunk annyiban – semmiképp sem a karakánságára utal.

Visszaülhet a kispadra (MTI)

Visszaülhet a kispadra (MTI)

Nem lepődött meg

A FigyelőNet kérdésére Várhidi elmondta, fiatal csapata miatt fel sem merült benne, hogy nemet mondjon a felkérésére, amely egyáltalán nem lepte meg. “A közvéleménnyel ellentétben én valahol számítottam arra, hogy végül maradhatok a kispadon, az elmúlt időszak történései és beszélgetései ugyanis erre engedtek következtetetni. Magyarán benne volt a pakliban, hogy így dönt az elnökség. De persze az sem lepett meg, hogy meghatározatlan időre szól a megbízatásom” – magyarázta a szakember, aki előbb megbízott kapitányként dolgozott a válogatott élén, majd megerősítették a posztján, s egy éves szerződésének lejártát követően újra megbízták a feladattal.

Szamarak között az első

“Tudom, hallottam, hogy valaki kitalálta a Bábhidi gúnynevet, amivel különösebben nem foglalkozom, ugyanakkor felteszem a kérdést: aki szerint nem kellett volna elvállalnom a feladatot, az a csapatra nem gondol? Kötődöm a játékosaimhoz és tudom, ők is hozzám. Közösen elkezdtünk valamit, és most folytathatjuk a munkát. Kinek lett volna jó, ha nemet mondok a felkérésre, és jön valahonnan hirtelen egy edző, aki teljesen másképp gondolkodik a válogatottról, és semmibe vész az elmúlt év. Nem mellékesen, a magyar edzők közül én voltam az egyetlen jelölt. Sokan felhozták, hogy ha nincs ló, jó a szamár is. Ezek szerint a szamarak között én vagyok az első…” – viccelődött a 49 éves szakvezető, akinek a helyzete mindenestre nem egyszerű.

A nagy vidámság ellenére se legyünk naivak, valószínűleg nem kapitányként megy nyugdíjba. Sajtóértesülések szerint csak egyfajta pótmegoldás, s addig marad a kispadon, amíg nem szabadul fel szerződése alól Kisteleki titkos jelöltje. Várhidi megvonja a vállát. Ilyen az edzősors, mondja, de mi mást mondhatna. “Ne feledjük, hogy tavaly decemberben is egyéves szerződést kaptam. De mi van, ha most nem meghatározatlan időre szól a megbízatásom, hanem mondjuk, három évre? Egy edzőt bármikor el lehet küldeni. Egyébként is az első perctől kezdve tiszta volt a kép, tudtam, külföldi edzőt keresnek, olyan szakvezetőt, aki adott esetben a magyar labdarúgás struktúráját, műkődését is megváltoztathatja. Hosszú távú szerződésem van a szövetséggel, és ha majd át kell adnom a helyem, átadom, de már most tudom, mi lesz a feladatom. Nem aggódom a jövőt illetően, mivel tisztában vagyok azzal, hogy a szövetség hosszútávra tervez velem” – így a kapitány. Utóbbi félmondata arra utal, előre le vannak osztva a lapok…

Ismeri a jövőjét

“Ha nem leszek kapitány, akkor olyan munkakörbe kerülhetek, amely számomra kedvező, konkrétumokról korai lenne még beszélni, persze én azért képben vagyok – jegyezte meg a jövője kapcsán. – Folyamatos képzésben vehetek részt az MLSZ égisze alatt, igazi karrierfejlesztésben lehet részem. Itthon és külföldön tapasztalatokat szerezve olyan tudásra tehetek szert, amelynek alapján már nem lesz megkérdőjelezhető, hogy a magyar szakemberek igenis alkalmasak az igazán nagy feladatok megoldására. Ez pedig legalább olyan fontos, mint a kapitányi kinevezés, hiszen én még csak pályám derekán járok…”

Csak karrierista trénert ne!

Az edző persze egyelőre csak a válogatottra fókuszál, amondó, hogy a vb-selejtezőkig hátralévő meccseken – mivel a csapat már összeállt – a hibák kijavítása az elsőszámú feladat. Amikor arra kértük, válasszon egyet a kapitányi poszttal hírbe hozott külföldi edzők közül, azaz nevezze meg, kit szeretne utódjának, így felelt. “Hallottam neveket, de egyiküket sem ismerem személyesen. Azt viszont nagyon fontosnak vélem, hogy a következő szövetségi kapitány ne karrierista tréner legyen, inkább nevelőedző kell ehhez a fiatal csapathoz.”

A háttérben Kisteleki István... (MTI)

A háttérben Kisteleki István… (MTI)

Várhidi a szokásos elánnal magyaráz, láthatóan nem viselte meg, hogy az elmúlt másfél hónapban akaratlanul is egy cirkusz főszereplője lett. Az MLSZ elnökégének, kiváltképp elnökének tevékenyégét nem akarta kommentálni (“nem az én dolgom”), mint ahogy a múlttal sem óhajt többet foglalkozni. Ami volt, elmúlt. Csak a feladatára koncentrál. Legközelebb február 6-án, a Szlovákia elleni barátságos meccsen bizonyíthatja, érti a szakmáját, s akár azt is, nem feltétlenül kell ide külföldi edző.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik