Élet-Stílus

Az EU felszabadította a tyúkokat

Az Európai Bizottság megerősítette a hagyományos ketreces tojótyúktartás tilalmát, mely 2012-től lép érvénybe. Az embertelen körülmények között tartott állatok tojását a 3-asról, a rápecsételt kód első számjegyéről lehet felismerni.

A bizottság döntése az egyetlen logikus következtetés, mely levonható abból, hogy tudományos bizonyítékok szerint a tojótyúkok a ketrecben valóban szenvednek. Ez következik abból is, hogy a vásárlók elutasítják a kegyetlen állattartási rendszereket – kommentálta a döntést Pencz Levente, a Fauna Egyesület munkatársa.

A ketrecben tartott tojótyúkokat korlátozzák a természetes viselkedési formák gyakorlásában: képtelenek a szárnyaikat kiteregetni, porfürdőzni, kapirgálni, fészket építeni. Mindezeket lehetetlen megvalósítani egy akkora területen, mint egy A4-es lap, mely egy tojótyúk számára rendelkezésre áll.

Rajtunk múlik, mit választunk

A tyúkokat másfél éves korukig tartják a ketrecben, amikorra teljesen „kimerülnek”, majd a „kifutó állományt” levágják. A szakszóval letojt tyúknak nevezett állatokat háztáji gazdaságoknak is felajánlják megvételre, ahol – az állatvédők tapasztalatai szerint – hamar rendbe jönnek, felhíznak. A tyúkok egyébként 10-15 évig is élhetnek – nyilatkozta korábban a FigyelőNetnek Pencz Levente.

Az EU felszabadította a tyúkokat 1

Az elsõ számot kell figyelni (FN.hu infografika, forrás: Fauna)


Az állati termékek közül a vásárló a tojás esetében foglalhat állást a legközvetlenebbül az állatkínzás ellen. A Magyarországon forgalomba hozott tojásokra ugyanis egy kódot pecsételnek, amelynek első száma a tyúk tartási körülményeit – ketreces, bio stb. – jelöli.

Az EU 2004-ben előírta: minden, az unióban termelt tojáson és annak csomagolásán jelezni kell, hogy az ökológiai, szabad, mélyalmos vagy ketreces tartásból származik. Az előzetes felmérések bizonyították ugyanis, hogy a fogyasztók többsége hajlandó többet fizetni a szabad tartásból származó tojók, egyébként sokkal jobb minőségű tojásaiért.

Boltban szinte csak ketreces kapható

Magyarországon még mindig több tojást állítanak elő háztáji gazdálkodásban, mint ipari körülmények között. Ennek ellenére a lakosság 60 százaléka jellemzően boltban vásárol, ahol a nem ketreces tartásból származó tojásból csupán 2 százalék van jelen. Ahogyan az európai, úgy sajnos a hazai tojásipar sem készült fel a ketrecek kivonására, ami veszélyeztetheti az ágazat túlélését, és meghosszabbítja a hazai 5 millió tojótyúk szenvedését – mondta Pencz Levente.

Európában mind a fogyasztók, mind az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok egyre növekvő mértékben szereznek be állatbarát gazdálkodásból származó termékeket, például szabadtartású vagy mélyalmos tojást. Léteznek olyan országok is, ahol a boltok polcairól a ketreces tojások teljesen kiszorultak. Az EU ráadásul nincsen egyedül: az USA-ban a Burger King és a Ben & Jerry’s nem ketreces tojást használ – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik