Élet-Stílus

Négy év haladékot kaptak a Trabantok

Négy év haladékot kaphatnak a kétütemű járművek. 2012-ig még használatban maradhatnak katalizátor nélkül is.

További négy évig közlekedhetnek katalizátor nélkül a kétütemű járművek Magyarországon. Ez a szabályozás csak a 2004 júniusa előtt megvásárolt Trabant, Wartburg és Barkas modellekre lesz igaz. Aki most szeretne ilyen járművet venni, annak át kell alakíttatni a járművet.

Ez a könnyítés eddig is létezett, de 2008 januárjától megszűnt, így azokra is a 2005 júliusa óta élő szabályozás vonatkozott volna, azaz csak akkor kaphat zöldkártyát, ha szénhidrogén-kibocsátása megfelelő, ami csak katalizátorral elképzelhető.


Négy év haladékot kaptak a Trabantok 1

1957-ben gördült le a szerelõszalagról az elsõ Trabant (Fotó: MTI)


Ám a Trabant-Wartburg Klub sikeres beadványával állítólag elérte, hogy a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium a szigorítás bevezetését 2012. január 1-jéig eltolja.

Jelenleg 50-100 ezer forintba kerülne ugyanis egy ilyen jellegű átalakítás, ami több, mint amennyit egy Trabant ér. A statisztikai hivatal adatai szerint Trabantból 80, Wartburgból 54 ezer van még forgalomban, a klub szerint azonban ezek közül sok nem is fut már.

“Mára körülbelül 50 ezer a kétütemű járművek száma, főként hobbisták használják, ők is inkább nyáron. Budapesten pedig már alig-alig látni” – mondta Muczán Gábor, a Trabant-Wartburg Klub munkatársa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik