Élet-Stílus

300 ezerre büntetik az autósokat

Január elsejétől akár 300 ezer forintot is fizethet az, akinek a járművével ott járnak, ahol nem szabad, vagy közúton száguldoznak vele. A FigyelőNet összeszedte, mi mennyit ér.

A legalacsonyabb bírság is 30 ezer forint lett, ezt lakott területen már 65 kilométer/órás sebességgel is össze lehet szedni, de ha valaki átlépi a százhuszas tempót, akkor már 300 ezer forintot kell kipengetnie a gépjármű üzembentartójának – derül ki egy tavaly év végén elfogadott kormányrendeletből.

A brutálisan megemelt büntetési tételeket a 410/2007-es kormányrendelet szabályozza, míg a közlekedési törvények módosítása azt mondja ki, hogy már nem csak a jármű vezetőjét büntethetik, hanem az üzembentartóját is. Így ezentúl már nem érdemes arra hivatkozni, hogy a buszsávban hetvennel a nyolcvanéves nagymama repesztett. Korábban ugyanis a büntetések felét nem tudták behajtani, mert a legtöbb szabálytalankodó arra hivatkozott, hogy közvetlen családtagja vezette a járművet, őrá pedig nem köteles terhelő vallomást tenni – mondta lapunknak Kázsmér Tamás, a BRFK forgalombiztonsági osztályának vezetője.


Nagybeteg a nővérem hugának testvére

Lakott területen kívül a sebesség 20 százalékos túllépése harmincezres büntetést von maga után, míg a 300 ezer forintot itt is 150 százalékos túllépésért kell kifizetni (vagyis legalább 226-tal kell repeszteni).


300 ezerre büntetik az autósokat 1

Ezt akarják megelõzni (Fotó: MTI)


Autópályán azonban már 10 százalékos túlteljesítéssel is be lehet gyűjteni a minimálbírságot, 226 fölött viszont már ki kell pengetni a kéthavi magyar átlagfizetést.

Halványpiros lámpa


Vasúti átjáró előtt meg kell állni, nemcsak azért, mert a vonat elcsaphat, hanem mert ha életben maradunk, akkor a túl lendületes áthajtásért 100 ezer forintot kérnek. Tilos jelzésnél pedig a háromszorosát, ha túléltük. (Egy olvasónk kérésére pontosítunk: az átjáró előtt nem mindig kell megállni, de ez alól a szabály alól rengeteg kivétel van. A törvény 39. paragrafusának pontos szövege az FN törvénytárban olvasható.)

A rendelet némiképp bonyolultan fogalmaz, de a 3. mellékletből kiolvasható, hogy aki nem áll meg a sárga lámpánál, az 50 ezer forintot fizethet, míg pirosnál a dupláját.


Csak öt percre ugrottam be a műkörmöshöz

A megállni és a várakozni tilos szabályainak megsértése 30 ezer forintba kerül, akár tábla tiltja, akár más szabály – így például a buszmegállókba parkolni is meglehetősen drága lett.

Az autópályák leállósávjában 150 ezerért haladhatunk, míg a megállás 100 ezerbe kerül.

Ötvenezerbe kerül bemenni a behajtani tilos tábla mellett, ugyanennyit ér egyirányú utcában fordítva menni.

Két mókus, három homoki vipera, háromszáz ezer


Védett és fokozottan védett természeti területen aki letér a kijelölt útról, 100 ezret fizet. Ahol nincs út, ott védett területen 150 ezer, fokozottan védett területen pedig 300 ezer a díjazás.


Pontos iránymutatás


Ha a szabálysértésünkkel balesetet is okoztunk, esetleg egy baleset mellett száguldunk el, akkor még büntetőpontokat is szerezhetünk. Erről bővebben itt írtunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik