Élet-Stílus

A vakmerőek mégis elutaznak Kenyába

A Külügyminisztérium figyelmeztetése ellenére éjjel egykor csaknem harminc magyar indult a Ferihegyi repülőtérről a kenyai Mombasába. Kenyában már csaknem 300 halálos áldozata van a december 27-ei elnökválasztás után kitört zavargásoknak.

Közel 30-an írták alá tegnap éjjel a ferihegyi repülőtéren azt a nyilatkozatot, amely szerint saját felelősségükre utaznak Kenyába. Harkai Zoltán, az egyik utas az InfoRádiónak nyilatkozva úgy vélte, hogy semmi baj nem érheti őket.

A Kenyába tartók több mint fele visszamondta az utat, csaknem harminc fő azonban a Külügyminisztérium figyelmeztetése ellenére is elment. Közéjük tartozott B. István is, aki azt mondta: egyáltalán nem fél az úttól. “Beszéltem a kinti idegenvezetővel, és azt mondta, hogy semmi probléma nincsen. Máskor nem tudok menni, úgyhogy ennyi “- jelentette ki. Hozzátette: azt a nyilatkozatot, amely szerint saját felelősségére utazik, úgy írta alá, hogy el sem olvasta.

Volt azonban olyan is, aki a repülőtéren mondta le az utazást. Ebben az esetben, az utazási irodák vagy visszaadták az útért kifizetett összeget, vagy másik utat ajánlottak fel ügyfelüknek.



A vakmerőek mégis elutaznak Kenyába 1

Eszkalálódhat a helyzet (fotó: MTI/EPA)


Nem ajánlatos az utazás


Kenyában a december végi választások nyomán kitört fegyveres zavargások miatt a biztonsági helyzet kiszámíthatatlan; az oda utazás jelenleg olyan mértékű kockázatot rejt, hogy a Külügyminisztérium az utazást nem javasolja, és az országot az „I. Nem javasolt utazási célországok és térségek” kategóriába sorolja – olvasható a Külügyminisztérium honlapján.


Ön is kiutazott Kenyába vagy éppen onnan érkezett vissza? Van egy híre, fotója, videója? Töltse fel az FN Tudósítóba!


A Külügyminisztérium – a nairobi magyar nagykövetség segítségével – folyamatosan figyelemmel kíséri az eseményeket, és azok függvényében változtathat az ajánláson.


A franciák maradnak, a hollandok hazajönnek


Szerdán a kenyai turisztikai hivatal optimista hangvételű közleményt adott ki, amelyben azt állította, hogy “a legtöbb övezet, ahol zavargások törtek ki, messze esik a turisták által látogatott térségektől”.


A londoni külügyminisztérium felhívta a Kenyában nyaraló britek figyelmét, hogy az ország mely térségeit kerüljék el. A francia turistákkal az utazási irodák felvették a kapcsolatot, a nyaralók túlnyomó többsége nem akarta azonnal elhagyni Kenyát. A Thomas Cook utazásszervező cég holland irodája bejelentette, hogy már szervezi a jelenleg Kenyában tartózkodó 258 holland turista hazautazását.


Bármi lehet


Megkezdődött a csütörtökre meghirdetett ellenzéki tüntetéssorozat Nairobiban. Kenyai rendőrök könnygázt és vízágyúkat vetettek be a főváros, Nairobi egyik fontos körforgalmú csomópontját eltorlaszoló tüntetők ellen. A megmozdulás részvevői Mwai Kibaki államfő vitatott újraválasztása ellen tiltakoznak.


A kormány betiltotta a tüntetéseket, és nagy erőket vont össze a fővárosba a megmozdulások meghiúsítására. Lőfegyverrel ellátott rohamrendőrök ezrei járőröznek a kenyai főváros utcáin, és vették körül Nairobi egyik legnagyobb parkját, ahová az ellenzéki szervezők a tüntetéssorozat központi eseményét, a tiltakozó nagygyűlést tervezik.


Raila Odinga ellenzéki vezető, aki Kibaki fő ellenfele volt a múlt heti elnökválasztáson, felszólította híveit, hogy rendezzenek csütörtökön tömegtüntetéseket a fővárosban, tiltakozzanak Kibaki újraválasztása ellen, mert szerinte az államfő választási csalással jutott újabb elnöki megbízatásához. Azt mondta egy szerdai nyilatkozatában, hogy egymillió embert vár a tiltakozó megmozdulásokra.


Humanitárius szervezetek adatai szerint az egy hete tartó zavargásokban, politikai, etnikai, törzsi villongásokban már mintegy 300 ember vesztette életét és százezer kényszerült elmenekülni otthonából.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik