Élet-Stílus

Ki mondta, miért mondta?

Bár lábuk a fontos, a foci főszereplői feltalálják magukat a mikrofonok előtt. Sziporka, nagyotmondás, frappáns avagy "szerény" vélemény – ízelítő a focicsillagok (lelki)világából.

Hacsek és Mido
– Miért cserélsz le?
– Mert én vagyok az edződ.
– Te maximum egy szürke szamár vagy.
– Nem. Itt egyedül te vagy a szamár.
(Az egyiptomi Mido és szövetségi kapitányának „baráti” diskurzusa, azok után, hogy a 2006-os Afrika-kupa elődöntőjében utóbbi lehívta a pályáról játékosát. Bár Mido később nyilvánosan bocsánatot kért, a verbálisan lesen hagyott, gyengécskén riposztozó Hasszán Szehata szövetségi kapitány fél évre kizárta őt a nemzeti tizenegyből.)


Ki mondta, miért mondta? 1

Ki a szamár?! Mido és Szehata kettõse a 2006-os Afrika-kupán (AP)


OJ Simpson védői
„Mi a különbség OJ Simpson és az angol válogatott között?
OJ Simpsonnak kiváló védői vannak.”
(Szurklói kvíz a BBC internetes fórumán az angol kizúgással végződött novemberi Anglia-Horvátország Eb-selejtezőt követően)

Szivárvány vagy azúrkék?
„Hallottak olyat, hogy olasz politikust halva találtak volna olasz válogatott mezben? Ugye, nem? A rendőrség ugyanis előrelátóan női ruhákba öltözteti, megóvandó családját a szégyentől.” (Költői kérdés a kataweb.it fórumán azok után, hogy az olasz válogatott ideje előtt kiesett a 2004-es Eb-ről)

Mit játszik a Celtic?
„Ha ez a játék futball, akkor a Celtic veszíteni fog.”
(Fraser Wishart, a Skót Profi Futballisták Szövetsége titkárának gondolata a Celtic-Barcelona BL-párosítás láttán.)

Családban marad
„Nem baj, ha más a véleményünk. Elsőre nekem sem tetszett a feleségem. Azóta viszont összeházasodtunk, és három gyerekünk van.”
(A bekötött fejű Matthias Sammer egykori aranylabdás arról, hogy 2006-ban a németek szövetségi kapitánya, Jürgen Klinsmann a jégkorongosok trénerét, Bernhard Peterst kérte fel egyik segítőjének.)


Ki mondta, miért mondta? 2

Klinsmann választásait eleinte értetlenkedés fogadta Németországban (kicker.de)



Én, a robot

„Legyél robot, és kerüld az érzelmeket. Ez a legfontosabb feltétele annak, hogy megfelelj a modern idők futballista ideáljának.”
(A Manchester United védője, Gary Neville azt követően, hogy a szövetség megbüntette egy, a liverpooli szurkolók előtt bemutatott tavalyi sajátos gólöröme miatt.)

Katalán színház
„Hogy mondják katalánul azt, hogy „csalni”? Barcelona jelentős kulturális város, rengeteg színházzal, és a labdarúgóik láthatóan sokat járnak színházba. Hamarjában megtanulták, hogyan kell színészkedni a pályán.”
(Jose Mourinho 2006-os értékelése a Barcelona ellen elvesztett hazai BL-mérkőzés után.)

Rijkaard sípos kapcsolatai
„Szerencsére a játékvezető régi barátom. Mindig szoktam beszélgetni a bírókkal. Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot, és mikor lehetőségünk van rá, együtt is vacsorázunk.”
(A Barcelona edzője, Frank Rijkaard ironikus megjegyzése kollégája, José Mourinho azon vádjára, hogy a két csapat BL-találkozója előtt összebeszélt Anders Friskkel.)

Valahol Európában
„Ha ez a szerelés Európában történik, akkor sárga lapot érne.”
(Andy Gray, egykori skót futballista, szakkommentátor egy Barcelona-Chelsea BL-találkozón.)

Forgalomból kivonva
„A Német Posta azon dolgozik, hogy visszavonja a forgalomból a német válogatott tagjait ábrázoló bélyegeket. Az emberek nem tudnák, melyik oldalra köpjenek.” („levélkihordói” kesergés a Sport Bild fórumán a 2000-es EB-lebőgést követően)

—-Fair play, Hong Kong, Kerékkötők, Hófehérke—-

Megszépülő emlékek
„Szerettem a test test elleni csatákat Angliában. Olaszországban minden kis szabálytalanságért szabadrúgást adnak. Komolyan, hiányzik Roy Keane!”
(Az Olaszországban a Juventust és az Intert is megjárt egykori arsenalos Patrick Vieira őszinte vallomása.)


Ki mondta, miért mondta? 3

Vieira londoni évei alatt nem hiányolta Keane-t, egyszer ölre is ment vele (bbc.co.uk)


Szögbe zárva
„Mikor lenéztem, azt láttam, hogy a lábam egyenesen fekszik a földön, a bokám pedig Hong Kong felé mutat, így rögtön tudtam, hogy nagyon nagy a baj.”
(Alan Smith, a Manchester United játékosa korábbi súlyos sérüléséről.)

Nyugi
„Nyugodj meg, vagy tízen maradunk.”
(López Caro, a Real Madrid méltatlanul elfeledett trénere a spanyol fővárosban szintén dicstelen korszakot zárt Gravesennek egy spanyol bajnoki találkozón.)

Liverpool-drukker, kényszerből
„Vörös-fehér sálat fogok viselni, ami ritkán fordul elő.”
(Sir Alex Ferguson, a Manchester United trénere egy Liverpool-Chelsea rangadó előtt teljes támogatásáról biztosította a hazaiakat.)

Madártávlat
„Néha látni gyönyörű, de rendkívül buta embereket. Néha pedig ronda, de roppant okosakat, mint például a tudósok. A mi pályánk is kicsit ilyen. Felülről elég csúnya, de a labda normál sebességgel pattog itt is.”
(José Mourinhónak, a Chelsea egykori trénerének esztétikai nézeteiből.)

HóHernan és a törpikék
„A szurkolók, akik Messit, Tévezt, Saviolát és Aguerót együtt látják, könnyen úgy gondolhatják, a Hófehérke és a hét törpére váltottak jegyet. Pláne, ha Crespo nem játszik.”
(A Grimm-fivérekből jeles Julio Grondona – az Argentin Futball-szövetség elnöke – ekképp érzékeltette azt a tényt, hogy az Albiceleste offenzívájában nem a magas játékosok dominálnak.)


Ki mondta, miért mondta? 4

Crespo az óriás törpék társaságában: balról Maradona, Messi és Tévez (afa.org)


Heskey és Beckham
„Heskey!” – rivallt Sven-Göran Eriksson a 2004-es Eb-n szarvashibák sorát bemutató csatárra. „A játékod maga volt a katasztrófa. Csak kerékkötője vagy a csapatnak.” Az angol vicc szerint a csalódott támadót Beckham vigasztalja: „Hagyd csak rá, Emile! Nem tudja, mit beszél. Folyton azt ismétli, amit mások is mondanak.”

Mi is a sportszerű?
„Sportszerű a mérkőzés, bár kicsit sok a szabálytalanság.”
(A nemzet Ákosának magvas észrevétele egy Újpest-Debrecen találkozón.)

Miskey Harald

Ajánlott videó

Olvasói sztorik