Élet-Stílus

A Lyon és a Fener a legjobb 16 között

Az Olympique Lyon 3-0-ra nyert a Glasgow Rangers otthonában a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportküzdelmeinek utolsó fordulójában, így a francia csapat jutott a legjobb 16 közé. Az utolsó kiadó helyet a török Fenerbahce szerezte meg.

Idegenben győzött a Lyon

A Glasgow és a francia bajnok első összecsapását Lyonban a vendégek nyerték, így ők számítottak a találkozó esélyesének, amely a csoport második helyéről volt hivatva dönteni. Az első helyet bebiztosította már korábban magának a Barcelona.

A Hampden Parkban fergeteges hangulat fogadta a csapatokat, de hamar kiütközött a skótok legnagyobb hibája: küzdöttek becsületesen, de támadásban annyira egysíkú volt a játékuk, hogy a lyoni kapusnak nyugodt éjszakája volt. Negyedóra elteltével Govou be is lőtte a megérdemelt első gólt, és még a szünetig számos alkalma adódott a Lyonnak az előny növelésére.

A fordulás után sem változott a játék képe, a Glasgow játékosai fejetlenül rohantak előre, de a tizenhatosnál megállt a tudomány. A franciák könnyedén kivédték a rohamokat, majd veszélyes kontrákat vezettek. Benzema előbb kihagyott egy százszázalékos ziccert, majd a hajrában két gyors góllal megpecsételte a skótok sorsát. A 3-0-s idegenbeli győzelemmel a Lyon februártól is ott lesz a BL-ben. Hogy kivel játszik a nyolcaddöntőben, az majd a pénteki sorsoláson dől el.


A Lyon és a Fener a legjobb 16 között 1

Nem sokáig örülhettek a stuttgartiak (Galéria)


A kvartett másik mérkőzésén a Stuttgart egy gyönyörű szabadrúgásgóllal már a harmadik percben előnybe került a Nou Campban. Az erősen tartalékos Barcelona beszorította a folytatásban a német bajnokot, de Schäfer remek védéseivel őrületbe kergette Eto’óékat. A szünet előtt Giovani Santos „maradonás” gólt kezelt, majd a fordulás után a sérüléséből visszatérő kameruni csatár volt eredményes. Az i-re a pontot Ronaldinho tette fel 20 perccel a lefújás előtt. A negyedik győzelemmel a katalánok könnyedén nyerték a csoportot.

Botlott a MU

Az F csoportban már minden eldőlt a záró játéknap előtt, így Sir Alex Ferguson a B-csapatot küldte a pályára az AS Roma otthonában. Kuszczak, Pique, Evans, Fletcher, Simpson és Eagles kapott helyet a kezdőben, és így is náluk volt az előny a 34. percben: az egyik fiatal, Pique fejelt védhetetlen gólt egy szöglet után. Elmaradt azonban a hatodik MU-győzelem a hatodik csoportmeccsen, mert Mancini a második félidőben egalizált.

A Sporting-Kijev összecsapásnak sem volt sok tétje, legfeljebb az, hogy az ukránok megszerzik e első pontjaikat a csoportkörben. Nos, nem sikerült… A vendégek a hatodik meccsükön is kikaptak, és 19 (!) kapott góllal búcsúztak el a sorozattól.

Az utolsó hely

A E jelű négyeshez hasonlóan a G-ben is csak a második hely volt kiadó, miután a BL-szezont vereséggel kezdő Inter sorozatban négy győzelemmel az utolsó mérkőzés eredményétől függetlenül az élen végzett. A második – eurómilliókat érő – érő helyért a PSV és a Fenerbahce csatázott. A törökök a CSZKA Moszkva vendégeként, a hollandok pedig az olasz bajnokot fogadták.


A Lyon és a Fener a legjobb 16 között 2

Edu öngólt lõtt, de a csapata így is továbbment (Galéria)


A PSV eggyel kevesebb ponttal állt a játéknap előtt, ezért a Fenerbahce egy moszkvai sikerrel mindent eldönthetett volna. A kezdés azonban rémálomszerűen alakult, miután félóra elteltével Edu a rossz oldalon lőtt gólt. Percekkel később azonban a Moszkva kapujában táncolt a labda, Alex látványos bombáját követően. Az első játékrész ráadásában Ugur Boral 2-1-re alakította az állást, majd a rendes játékidő végén még egyszer beköszönt, és bebiztosította a hazaiak helyét a 16 között.

A PSV-nek tehát egy Inter elleni győzelem is kevés lett volna, de erre nem is volt semmi esélye a hollandoknak. Mendez már a 28. percben kiállíttatta magát, és az Inter innentől kezdve gond nélkül kézben tartotta az összecsapást. A második félidőben egy remek Suazo-szóló után Cruz tanítanivaló találatot szerzett, és ezzel végleg szertefoszlatta a hazai reményeket.

Sevilla a csoportelső

A két továbbjutó kiléte ebben a négyesben is már eldőlt korábban. Az utolsó forduló mérkőzésein csak az volt a tét, hogy melyik együttes szerzi meg a csoportelsőséget. A Sevilla várhatja kedvezőbb helyzetből a pénteki sorsolást, hiszen prágai győzelmével két ponttal megelőzte az Arsenalt.


A Lyon és a Fener a legjobb 16 között 3

Bacary Sagna ritkán kap lehetõséget az Ágyúsoknál (Galéria)


Az UEFA-kupa spanyol címvédője az első félidőben látványosan szenvedett, de a fordulást követően sokat javult a játéka. Az eredmény nem is maradt el sokáig, Luis Fabiano majd Frederic Kanoute két percen belül két gólt vágott a Slavia Prahának. Daniel Alves a 87. percben állította be a végeredményt a mérkőzésen, amelyet Kassai Viktor vezetett.

Az Arsenal a másik meccsen legyőzte a csoportkört egy pontocskával befejező Steaua Bucurestit. Az Ágyúsok az első félidőben kettőt lőttek Diaby és Bendtner révén, a második félidőre viszont kiengedett a tartalékos angol listavezető. A románok erejéből egy becsületgólra futotta, de ez nem változtatott semmin: az utolsó helyen végeztek, azaz a Slavia készülhet az UEFA-kupára.

—-Csoportok, állások—-

Bajnokok Ligája, csoportkör, 6. (utolsó) forduló
E csoport:
Glasgow Rangers (skót)-Olympique Lyon (francia) 0-3
Gól:
Govou (16.), Benzema (85., 88.)
Piros lap: Darcheville (90. Glasgow Rangers)

FC Barcelona (spanyol)-VfB Stuttgart (német) 3-1
Gól:
dos Santos (36.), Eto,o (57.), Ronaldinho (67.), illetve da Silva (3.)

A csoport végeredménye:
1. FC Barcelona 14 pont
2. Olympique Lyon 10
3. Glasgow Rangers 7
4. VfB Stuttgart 3

F csoport:
AS Roma (olasz)-Manchester United (angol) 1-1
Gól:
Mancini (71.), illetve Pique (34.)

Sporting Lisboa (portugál)-Dinamo Kijev (ukrán) 3-0
Gól:
Anderson Polga (35. 11-esből), Joao Moutinho (67.), Liedson (88.)

A csoport végeredménye:
1. Manchester United 16 pont
2. AS Roma 11
3. Sporting Lisboa 7
4. Dinamo Kijev 0

G csoport:
PSV Eindhoven (holland)-Internazionale (olasz) 0-1
Gól:
Cruz (64.)
Piros lap: Mendez (28. PSV Eindhoven)

Fenerbahce (török)-CSZKA Moszkva (orosz) 3-1
Gól:
Alex (32.), Ugür Boral (45., 90.), illetve Edu (30.-öngól)

A csoport végeredménye:
1. Internazionale 15 pont
2. Fenerbahce 11
3. PSV Eindhoven 7
4. CSZKA Moszkva 1

H csoport:
Arsenal (angol)-Steaua Bucuresti (román) 2-1
Gól:
Diaby (8.), Bendtner (42.), illetve Zaharia (68.)

Slavia Praha (cseh)-Sevilla (spanyol) 0-3
Gól:
Luis Fabiano (66.), Kanouté (69.), Daniel Alves (87.)

A csoport végeredménye:
1. Sevilla 15 pont
2. Arsenal 13
3. Slavia Praha 5
4. Steaua Bucuresti 1

—-A legjobb 16—-

A labdarúgó Bajnokok Ligájában a legjobb 16 közé jutott csapatok:

AC Milan (olasz, címvédő)
Celtic Glasgow (skót)
FC Porto (portugál)
FC Liverpool (angol)
Chelsea (angol)
Schalke 04 (német)
Real Madrid (spanyol)
Olimpiakosz (görög)
FC Barcelona (spanyol)
Olympique Lyon (francia)
Manchester United (angol)
AS Roma (olasz)
Internazionale (olasz)
Fenerbahce (török)
Sevilla (spanyol)
Arsenal (angol)

A nyolcaddöntő sorsolását jövő pénteken Nyonban tartják. Az első mérkőzéseket február 19-én és 20-én játsszák, míg a visszavágókra március 4-én és 5-én kerül sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik