Élet-Stílus

Idei trendi karácsonyfadíszek

Flitterek, üveg, madártoll, papírmasé, toboz vagy éppen csipkedísz – nem könnyű a választás a szebbnél szebb, színesebbnél színesebb beltéri dekorációk és karácsonyfadíszek közül. Milyen új, különlegesebb, izgalmasabb darabbal dobhatjuk fel idén a „régi” díszeket. A FigyelőNet által megkérdezett stylist az idei karácsonyi trendekből adott ízelítőt.

Árak

Gömbdísz 50-700 Ft
Fenyőkoszorú 300-3500 Ft
Fenyőtoboz 990 Ft-tól
Fa piramis égősor
1000-4000 Ft
Illatlámpa 350-990 Ft
Égősor 1300-1400
Csúcsdísz 300-1500 Ft
Girland 200-1600 Ft
Gömbgyertya 450 Ft-tól
Szalmadísz-szett 500-800
Ft
Boa 39-140 Ft
24 db mécses 350-1290
Ft
3 db gyertya 1300-3500
Ft
Gyertyatartó 650 Ft-tól
(FN-gyűjtés)

Nosztalgikus és merészebb, barokkos pompát követő divat – aki a legújabb trend szerint szeretné feldíszíteni karácsonyfáját, annak e két irányvonal közül kell az idén választania. „A hagyományokhoz továbbra is kötődő, nosztalgikus, naturalisztikusabb világ anyaghasználatában a fa, a papírmasé, a bádog, a cink, a filc, a csipkedíszek, a fonalból kötött díszek, a raffia, a szalma, illetve a különböző termések, úgy mint a tobozok, az ánizs és szegfűszeg-gömbök, a bogyós ágak, fahéjkötegek dominálnak” – mondta lapunk érdeklődésére Adorján Éva stylist.

Ennek a jellemző színvilága a piros, fehér, zöld, barna, illetve a kevés arany, ezüst. Az említett színek és anyagok elsősorban olyan tárgyakkal párosíthatók össze, mint a mackók, szarvasok, mécsesek, hintaló, körhinta, diótörők, lekvárt vagy csokoládét imitáló mécsesek.

Strasszok és madártoll

A másik, merészebb irány elsősorban barokkos pompát, extravagáns elemeket emel be a karácsonyi dekorálás területére – állítja Adorján Éva, aki szerint jellemzően az üveg, madártoll, flitterek, strasszok, tükrös mozaikok, színes kristályfüggők fedezhetők fel ennek az irányzatnak az anyaghasználatában. A nosztalgikus irányzattal ellentétben a merészség ennek a stílusnak a színvilágában is tetten érhető: gyakoriak a fehér-fekete, pink-fekete, türkiz-ezüst párosítások. Ám arra is van példa, hogy csak egyetlen szín uralja a stílust, ez legtöbbször nem más, mint a fehér, lila, fekete, ezüst.

Gyerekes sokszínűség

A két markáns irányzat mellett még további két stílust különböztethetünk meg: az arany, ezüst színeket képviselő klasszikust és a sokszínű (narancs, pink, kék, zöld, piros, sárga) – ezüst, arany színeket is felhasználó – „gyermekit”. Míg az előbbit az angyalkák, csengők, prizmák, addig az utóbbit a hóember-, bohóc-, korcsolyázó állat- és emberfigurák, cukorkaformák karakterizálják.

Idei trendi karácsonyfadíszek 1

Képgaléria: Karácsonyi dekorációk (fotó: Otthon)

Piros fenyő, lila izzó

A hazai kínálatban egy-két éve tapasztalható nagyobb változás – fogalmazott a FigyelőNet által megkérdezett stylist, ami a vagányabb, merészebb anyaghasználatban érhető tetten. Ezzel párhuzamosan szélesedett a műfenyőkínálat is, hiszen olyan egészen különleges színű példányokat is beszerezhetünk, mint a pink, a fehér, a fekete avagy a piros.

Ugyanez a hagyományoktól való eltávolodás a merészebb szín- és formahasználat az izzók esetében is látható: a hagyományos fehér izzófüzér helyett például már lila, piros, sőt türkiz színű égőket is beszerezhetünk. Ráadásul a formavilág is gazdagodott az elmúlt évekhez képest: a hagyományos kisfejű fehér vagy vegyes izzók helyett manapság már hópihe, prizma, mikulás vagy éppen hawaii-mintázatú füzérekkel is feldobhatjuk a lakásunkat.

—-Ne keverjük a stílusokat!—-

A vásárlásnál azonban óvakodjunk attól, hogy mindenféle formájú és színű dísszel rakjuk tele a bevásárlókocsinkat. A szakember ugyanis azt tanácsolja: nem árt ügyelni a harmóniára.

A karácsonyfadíszek vagy lakásdekorációk vásárlása során mindenképpen érdemes figyelni a lakásunk hangulati elemeire, például a színvilágra, a térkitöltésre, a belmagasságra, a lakásban élők életkorára és stílusára. „Keverhetjük ugyan az anyagokat, de csak egy bizonyos határon belül” – tanácsolja a stylist.

Minden a kiegészítőkön múlik

A külföldi trend is fellelhető Magyarországon, ám viszonylag szűk az a réteg, aki minden évben megváltoztatná karácsonyi dekorációját. „Ennek oka az erre fordítható anyagi háttér hiányában rejlik, hiszen igen költséges minden évben más dekorációjú, színű és hangulatú fát beszerezni” – magyarázta Adorján Éva. Hozzátéve: ezért inkább többször alkalmazzuk a meglévő díszkészletünket, s esetleg évről évre 1-2 kiegészítővel frissítjük fel azokat.

Idei trendi karácsonyfadíszek 2

Képgaléria: Karácsonyi dekorációk (fotó: Otthon)

Leginkább az ajtódekoráció és a teríték cseréje oldható meg évente, ám a stylist szerint egy-egy ötletes ültetőkártya, szalvétagyűrű, kilincsdísz, szappantartó mellé helyezett, karácsonyi hangulatról gondoskodó illatmécses beszerzésével máris különleges hangulatot áraszthat az otthonunk.

Szép megoldás a szekrény- vagy fióknyitókára, lámpára, textilrolóra felfüggesztett kis dísz is, hiszen ezeket az apró, de jellegzetes kiegészítőket könnyebben és olcsóbban be lehet szerezni, ráadásul évente akár más-más stílusban is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik