Élet-Stílus

Csúcsfogyasztó: kacsalábon forgó paloták

Az ember meséken nő fel, és álmodik. Aztán, ha már felnőtt, valóra váltja álmait. Valahogy így lehetett ez David Fisher firenzei építésszel is, aki megálmodta, majd meg is tervezte az ugyan nem kacsalábon, de forgó palotát. Az első ilyet pedig egy mesés hercegségben, az Egyesült Arab Emirátusokban valósíthatja meg.

Korábbi darabok a Csúcsfogyasztóban:

Vége a bebábozódásnak
Kétezer gyémántos toll Budapesten
Mobillal irányított motoros gördeszka


Dinamikus építészetnek nevezik azt az úttörő elképzelést, amely David Fisher olasz építész agyából pattant ki. Az alakjukat folyamatosan változtató épületek megújuló erőforrást, a szél erejét használják fel, miközben nemcsak saját áramellátásukat fedezik, hanem akár tíz másik felhőkarcolónak elegendő áramot termelnek. A projekt három forradalmi újítást is magába foglal: 1) a mozgás, dinamika: maga az élet is erről szól; 2) saját energiaellátás: a jövő a zöldtechnológiáé; 3) egy teljesen új konstrukciós elv: a szintek elemeit az épület gerincén húzzák fel, ezzel egy szint három nap (!) alatt készül el. Hol máshol is valósulhatna meg az elképzelés, mint a világ kísérleti-építészeti fővárosában, Dubaiban?



Csúcsfogyasztó: kacsalábon forgó paloták 4

Képgaléria: Táncoló zöld tornyok


Nézze meg a tervezett épületekről szóló videót!





David Fisher oldala, rengeteg információval és mozgóképpel az épületekről.


Kövesse nyomon Csúcsfogyasztórovatunkban a high-end fogyasztói ipar és tárgykultúra peremvidékének fejlődését! Csúcsfogyasztórovat – a címlap alján!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik