Élet-Stílus

Menesztették az angol kapitányt

A várakozásnak megfelelően menesztették Steve McClarent, az angol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányát, miután a csapat nem jutott ki a 2008-as Európa-bajnokságra.

A döntés a Sky Sports értesülése szerint már szerda este megszületett, azt követően, hogy a nemzeti együttes hazai környezetben 3-2-re kikapott a horvát csapattól, és ezzel lemaradt a jövő évi, osztrák–svájci közös rendezésű Európa-bajnokságról. Hivatalosan csütörtök reggel, a szövetség (FA) végrehajtó bizottságának reggeli ülése után jelentették be a hírt. McClarennel együtt távozik segítője, Terry Venables is.

“Ez életem legszomorúbb napja. 18 hónappal ezelőtt én voltam a világ legboldogabb és legbüszkébb embere, hogy az angol válogatott szövetségi kapitánya lehettem. Minden pillanatát élveztem. Ez most egy bukás, de tanulok belőle és idővel túlteszem magam rajta” – mondta McClaren.

Mourinho a kispadon?

“Mint minden angol szurkoló, mi is nagyon el vagyunk keseredve, de meggyőződésem, hogy leginkább Steve csalódott – jelentette ki Geoff Thompson szövetségi elnök. – Természetesen nem istentől eredő jogunk, hogy ott legyünk a nagy tornákon, ugyanakkor tény, hogy elvárjuk a kvalifikációt” – tette hozzá. A szövetségi elöljáró megköszönte McClaren munkáját. “Elkötelezettségét nem kérdőjelezheti meg senki, a legjobbakat kívánom neki a jövőre vonatkozóan.”

Az angolok ezt megelőzően 1994-ben maradtak le csúcseseményről, akkor az egyesült államokbeli világbajnokságot voltak kénytelenek kihagyni, míg kontinensviadal legutóbb 1984-ben zajlott nélkülük.





„Rövidesen elkezdjük keresni az utódját, de nem kell sietnünk, hiszen a válogatott legközelebb márciusban lép pályára a franciák elleni barátságos mérkőzésen” – tette hozzá Thompson. A tavaly nyáron négy évre leszerződtetett 46 éves McClaren a Guardian című lap értesülése szerint 2,5 millió fontnyi (890 millió forint) bánatpénzt kap.

Lehetséges utódjaként José Mourinhót, a Chelsea volt portugál vezetőedzőjét, illetve Martin O’Neillt, az Aston Villa trénerét emlegetik. Mourinho számít favoritnak, brit a fogadóirodáknál hét a kettőhöz adják a kinevezését.

A győzelem sem mentette volna meg

Az elmúlt hetekben felerősödtek azok a vélemények, melyek szerint a szakvezetőnek távoznia kell, és sokan úgy vélték, ez a lépés akkor is szükséges, ha csapata Eb-szereplővé lép elő a selejtezősorozat zárultával.

McLaren a 2006-os világbajnokság után vette át a válogatott irányítását, korábban a svéd Sven-Göran Eriksson segítője volt. Vezetésével az angol csapat horvátok és az oroszok mögött a harmadik helyen zárt az E csoportban.

—-McClaren nem mondott le—-

A mérkőzés utáni sajtótájékoztatón a szakvezető hangsúlyozta, hogy nem távozik. „Nem mondok le. Megértem, hogy felteszik nekem ezt a kérdést, de most nem akarok a jövőmről beszélni. Ez pillanatnyilag nem téma. Korábban azt kértem, hogy tizenkét selejtezőmérkőzés alapján ítéljenek meg” – fogalmazott McClaren. „Több hiba nagyon sokba került nekünk, gondolok itt a mérkőzés elejére. Azt követően pedig már kockázatot kellett vállalnunk.”

A szövetségi kapitány megvédte döntését, mellyel az újonc Scott Carsont állította a kapuba. A fiatal hálóőr nagyot hibázott az első gólnál. „Továbbra is tartom, hogy Scott készen állt a bevetésre. Ezt bizonyítja, hogy a második félidőben egyszer nagyon nagyot védett” – vélekedett McLaren.

A játékosok szerették

A korábbi válogatott Alan Shearer, aki szerint csak Peter Crouch játszott az elvárt színvonalon: – A brutális valóság az, hogy a mostani teljesítményünk alapján nem érdemeltünk továbbjutást.”

„Az volt az elképzelésünk, hogy erősen kezdünk, sokat ütközünk, jelezzük, elszántak vagyunk. Nulla-kettőnél persze úgy érzi magát az ember, mintha hegyet kellene megmásznia. Ezzel együtt egyenlítettünk, be is zárhattuk volna a boltot… Az öltözői hangulatra vonatkozóan nem elég azt mondani, hogy mindenki le van sújtva. Egyszerűen padlóra kerültünk” – fogalmazott Steven Gerrard.

Peter Crouch, az egyenlítő gól szerzője többek között arról beszélt, hogy a játékosok szerettek együtt dolgozni Steve McLarennel. „Nagyon nagy a csalódottság, de ha marad a posztján, felülemelkedünk a nehézségeken – mondta, majd védelmébe vette Scott Carsont is. – Fantasztikus kapus. Most majd csalódott lesz egy darabig, de nagy jövő előtt áll.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik