Élet-Stílus

A vb esélyesei: Räikkönen, a peches

A vébécímre esélyes három pilóta közül a pontversenyt elnézve a finnek vannak a legrosszabb lapjai. A karrierje során rendkívüli balszerencsés Räikkönen abban bízhat, hogy a két mclarenes vetélytárs kiüti egymást a Brazil Nagydíjon.

Jó ideje kijárna Kimi Räikkönennek a vb-cím. Kétszer is a második helyen végzett az egyéni pontversenyben, és ki tudjam milyen eredményeket ért volna el, ha szerencsésebb döntéseket hoz a csapatválasztásnál.

2003-ban a megbízhatatlan McLarennel is alaposan megszorongatta a ferraris Michael Schumachert, két évvel később pedig Fernando Alonso és a Renault volt gyorsabb.

Idén a Ferrarinál a tervek szerint alakult Räikkönen szezonrajtja, a hétszeres világbajnok helyére igazolt szófukar pilóta győzött a szezonnyitó melbourne-i versenyen. Két újabb dobogós hely után azonban a McLarenek állva hagyták ferraristul a mezőnyt.

A finn hiába küzdött, a következő négy futamon alaposan leszakadt a két McLaren-pilótától. A Francia Nagydíjon az olasz istálló végre versenyképes autóval indult, és az addig sokat kritizált finn elképesztő sorozatba kezdett: négy futamgyőzelem mellé két-két második, illetve harmadik helyet szerzett. Egyedül a kaotikus Európa Nagydíjon adta meg magát alatta az addig rendkívül stabil Ferrari.

Räikkönen még így is több pontot szerzett az utolsó kilenc versenyen, mint az éllovas Hamilton és a címvédő Alonso. A szezon első felében összeszedett hátrányát azonban így sem sikerült maradéktalanul ledolgoznia. Az utolsó – interlagosi – verseny előtt csak abban bízhat, hogy vasárnap a két vetélytársa majd egymást hátráltatja.


A vb esélyesei: Räikkönen, a peches 1

Némi szerencsére is szüksége lenne (MTI/EPA)



Nem lesz egyedül a finn, hiszen a csapattársa, a brazil Felipe Massa néhány futammal a Brazil Nagydíj előtt jelezte, hogy a segítségére lesz. Räikkönen esélyei így is minimálisak, hiszen a szezon során rendkívül kiegyensúlyozottan teljesítő Hamilton, ha csak a hatodik helyen végez, még akkor is a finn pilóta előtt marad.

A mezőny egyik legszófukarabb pilótájának a mindent eldöntő interlagosi verseny előtt mintha megoldották volna a nyelvét: „Ugyanúgy indulok neki ennek a versenynek is, mit az előző kettőnek. A célom a győzelem, a többi már nem rajtam múlik. Hasonló ez 2003-hoz, amikor Michael Schumacherrel szemben vesztettem el a címet, a szezonzáró Japán Nagydíjon akkor nagyon kicsin múlott. Hamiltonnak héttel több pontja van, nincs mit számolgatni – győzni kell, ennyi.”

A jelenlegi állás:
1. Hamilton 108 pont, 2. Alonso 103, 3. Räikkönen 100.

Räikkönen lesz a világbajnok, ha…
…nyer és Hamilton legfeljebb hatodik,
továbbá Alonso legfeljebb harmadik.
…második és Hamilton legfeljebb nyolcadik,
valamint Alonso legfeljebb negyedik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik