Élet-Stílus

Újabb szellemházak nyomában

Jó pár éve áll üresen a József krt. 16. szám alatti épület, amely a múlt században kollégiumként működött. Ráadásul a sorsa még korántsem dőlt el. Az 1997-ben alapított, ingatlanberuházással és -közvetítéssel foglalkozó spanyol cég, a Conther eladásra kínálja a több mint 5,5 ezer négyzetméteres épületet, ám amennyiben megfelelő beruházót talál, úgy a fiókjából már elő is veheti a hotel vagy apartmanlakások létrehozásáról szóló projektjét.

A Conther tervei szerint amennyiben a beruházó az apartmanlakások kialakítása mellett dönt, úgy a tervek szerint az alagsori 1000 négyzetméteren uszoda, szauna, illetve sparészleg kapna helyet, míg a földszinten – ugyanekkorra alapterületen – négy iroda, recepció, bár, tárgyalótermek várnák az érdeklődőket. Az öt szinten összesen 63 – penthouse jellegű – lakás várná a lakókat.



Újabb szellemházak nyomában 1

A József krt. 16. most és a jövõben (fotó: F.C., látványterv forrása: conther.com) – KÉPGALÉRIA!


Ám amennyiben a leendő ingatlantulajdonos a hotelberuházást választja, akkor kissé módosulna a kivitelezői terv: az alagsorban törökfürdő, szauna, jacuzzi, uszoda, wellnessközpont, illetve éttermek lennének, míg a földszinten kávézó, irodák és további éttermek kapnának helyet. Az emeleteken pedig 94 – az eredeti 4 méteres belmagasságot megtartva kialakított, hatalmas ablakokkal rendelkező – szoba várná a vendégeket.

Hotel a tévészékháznál

A Szabadság tér és az Október 6. utca sarkán álló ingatlan szállodává történő átalakítása is egyelőre csak a tervezőasztalon történt meg. Az évek óta egyre rosszabb állapotba kerülő bérházból a spanyol Hi Grupo cég egy 3-4 csillagos, 52 szobás hotelt alakítana ki, s a tervek szerint 2009 tavaszán-nyarán nyitná meg kapuit. Igaz, az ingatlanra még két emeletet „ráhúznának”, s a szálloda Reimholz Péter, Kossuth- és kétszeres Ybl-díjas építész tervei alapján éledne újjá.


Újabb szellemházak nyomában 2

Újabb szellemházak nyomában 3

A Szabadság tér-Október 6. utca sarka ma és 2009-ben (fotó: F.C., látványterv forrása: Hi Grupo) – KÉPGALÉRIA!

Újabb szellemházak nyomában 4


„A beruházók elsősorban az elhelyezkedése miatt választották az épületet” – értesült a FigyelőNet Antonio Giltől, a mérnöki osztály igazgatójától. A tervek szerint a közel 3800 négyzetméter alapterületű hotelben a 30 négyzetméteres nagyságú szobákon kívül konferenciatermek is helyet kapnak. „A befektetői csoport kérésére a szálloda két felső szintjén rézből lesz a homlokzati burkolat” – avatta be lapunkat az építészeti tervekbe Antonio Gil.

Megrekedt Várbazár

A Világörökség részének számító, egykoron Ifjúsági Parkként működött műemléket 1981-ben zárták be egy Edda-koncerten történt halálos baleset miatt (leomlott egy 10-15 méter hosszú korlát). Bezárása után a műtermek és lakások még egy darabig megmaradtak, majd egy hosszas pereskedést követően kénytelenek voltak lakóik kiköltözni. A Várkert Bazár épületegyüttes felújításának ügye továbbra sem haladt előbbre, megkeresésünkre ugyanis azt az információt kaptuk a Budai Várgondnokság Kht., hogy az elmúlt egy-másfél évben nem történt előrelépés. A Világörökség részeként kiemelt műemléknek számító Várbazár – amelyet 1996-ban a World Monuments Watch a világ száz legveszélyeztetettebb műemlékének listájára tett – helyreállításának előkészítése több évvel ezelőtt ugyan elkezdődött, ám a körülmények továbbra sem tették lehetővé az építkezés beindítását.



Újabb szellemházak nyomában 5

Nem tudni, meddig csúfítja a városképet a Várbazár (fotó: MTI) – KÉPGALÉRIA!


A Várkertet elsősorban üzletek, korzók, kávézók, éttermek, galériák kialakításával lehetne hasznosítani, azonban mind a mai napig nem sikerül megegyezni a projekt megvalósítására előszerződő befektető, a kanadai-angol tulajdonú Foundation Kft., illetve a fővárosi intézmények (többek között a Budai Várgondnokság Kht., a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, a budavári önkormányzat) között.

A 2002-ben megkötött előszerződés szerint a Foundation vállalta a műemléki részek felújítását, a lakóházakból irodákat épít, biztosítja a megfelelő mennyiségű parkolóhelyet és visszaállítja a régi lépcsőházat. Ám az iráni származású kanadai építészmérnök, Farshad Khazei terve mégsem nyerte el a budavári önkormányzat tetszését, a befektető cég ugyanis azt remélte, hogy engedélyt kaphat a terület beépíthetőségének megemelésére. Ezt az engedélyt pedig nem tudták megszerezni, az I. kerület vezetése ugyanis nem támogatta a Foundation üzleti tervét, túlméretezettnek tartva a hasznosítási koncepcióját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik