Élet-Stílus

BL: elbuktak a tavalyi döntősök

Mind a két tavalyi döntős vereséget szenvedett a Bajnokok Ligája 2. fordulójának szerdai játéknapján: a címvédő AC Milan a Celtic vendégeként kapott ki, míg a Liverpoolt hazai pályán a Marseille tréfálta meg. A Werder Bremennel szintén gúnyt űztek, miközben a Real Madrid hiába vezetett kétszer is, végül remizett Rómában.

Kapcsolódó linkek


bajnokokligaja.lap.hu
sport.lap.hu

A-csoport: otthon kapott ki a Liverpool

A két héttel ezelőtt Portóban 1-1-es döntetlent elérő tavalyi döntős Liverpool első hazai mérkőzésén vereséget szenvedett. A „vörösöknek” nincs szerencséjük a Marseille-jel, amelyet harmadik nekifutásra sem sikerült legyőzniük az európai porondon – egyúttal az OM az első olyan francia csapat, melyik diadalittasan távozhatott az Anfield Roadról. Az első félidőben a vendégek birtokolták többet a labdát, és két lesgólt is szereztek…


BL: elbuktak a tavalyi döntősök 1

Vendégsiker az Anfield Roadon (MTI/EPA)



A második 45 percben is bátran futballozott a Marseille, a gárda új edzője, Erik Gderets még Djribril Cissét is a pályára parancsolta. Ugyanakkor nem az egykori liverpooli kedvenc, hanem az első BL-meccsét játszó Mathieu Valbuena döntötte el a találkozót: 22 méterről, hatalmas erővel bombázott a bal felső sarokba. A végén a Liverpoolnak is akadtak helyzetei, de a tavalyi finalista nem tudott egyenlíteni. Az OM meglepő, de megérdemelt győzelmet aratott, amellyel vezeti a csoportot, méghozzá hibátlanul, tekintve hogy az első körben hazai pályán a Besiktast is legyőzte. Azt a Besiktast, amely szerda este a Portónak adott randevút. A török és a portugál csapat mérkőzése kiegyenlített játékot hozott, s bár sokáig úgy tűnt, ennek megfelelően a felek megosztoznak a pontokon, amikor Ricardo Quaresma a 92. percben a kapuba talált: Lucho González átadása után közelről pofozta a labdát a bal alsó sarokba. A Porto jelenleg a második négy ponttal, a Liverpoool egy ponttal a harmadik.

B-csoport: a Chelsea-t nem lehet leírni

A B jelű csoportban került sor a forduló rangadójára, amelyen a házigazda Valencia tűnt esélyesebbnek, már csak azért is, mert soros ellenfele, a Chelsea (amelyben védőmaszkban pályára lépett John Terry is) korántsem mutat mostanában csúcsformát. Ennek ellenére a londoniak mind a három pontot elvitték a Mestallából. Jóllehet, a spanyolok kezdtek aktívabban, a Chelsea sokáig csak nyomozta a labdát, majd egy vicces góllal a Valencia meg is szerezte a vezetést. Egy felszabadító lövés után Michael Essienről David Villa ellé pattant a labda, és ezután a két héttel ezelőtt a Schalke ellen is eredményes csatárnak már nem volt gond góllal befejezni az akciót. A másik kapu előtt sokáig semmi sem történt, majd Didier Drogba villant, de lövése mellé ment.

A 21. percben már szerencsével járt a Chelsea, Drogba passzolt Florent Maloudához, aki középre lőtte a labdát, amely végül az üres kapu felé tartó Joe Cole-t megelőző Emiliano Morettiről került a hálóba. A gólt hivatalosan Cole-nak adták. A szünet után kissé unalmasan csordogált a mérkőzés, majd David Villa egy lesgólig, a Chelsea viszont valós találatig jutott. A 71. percben Joe Cole indította pazarul, jobb külsővel Drogbát, aki némi vágta után a hálóba lőtt. A Valencia erejéből már csak egy-két „helyzetecskére” futotta. „Azért jöttünk, hogy nyerjünk. Boldog vagyok, hiszen hátrányból álltunk talpra, és a második félidőben a játékunkra sem lehetett panasz” – magyarázta az első Bajnokok Ligája-meccsén első győzelmét arató Chelsea-edző, Avram Grant.


BL: elbuktak a tavalyi döntősök 2

Jole Cole: egy (majdnem) gól és egy gólpassz (MTI/EPA)



A csoport másik mérkőzésén a Jose Mourinhót megbuktató Rosenborg a Schalkét fogadta. A németek a meccs elején majdnem összehoztak egy gólt a hazaiaknak, Heiko Westermann úgy fejelte haza a labdát, hogy Manuel Neuernek a kapufa segítségére is szüksége volt a hárításhoz. A folytatásban a már csak a norvég kapu előtt adódott érdekes történés: Kevin Kuranyi például szép mozdulttal lőtt mellé az első félidő közepén. A 62. percben Jermaine Jones már nem tévesztette el a célt, előbb mellre vette a labdát, majd a bal alsó sarokba zudította. A 89. percben egy szép csel után Kuranyi is ugyanoda lőtt, beállítva a 2-0-s végeredményt. A csoportot jelenleg a Chelsea vezeti.

C-csoport: döntetelen Rómában

A csoport „csúcstalálkozóján” a Real Marid kétszer is megszerezte a vezetést a Stadio Olimpicóban, mégis csak egy ponttal távozott. A meccsen az előző körben 50. BL-gólját regisztráló Ruud van Nistelrooy és Goran Pandev is duplázott. Előbbi már a 8. percben megszerezte a vezetést a Realnak: Wesley Sneijder beadása után a támaszkodólábáról (!) pattant a hálóba a labda. A gól után visszavett a tempóból a spanyol aranyérmes, és rá is fizetett: a 32. percben a macedón Pandev gyönyörű gólt ragasztott a jobb felsőbe.

A szünet után aztán újra a madridiak kerültek lépéselőnybe, Van Nistelrooy ollózását ugyan még védte a hazaiak kapusa, ám nem sokkal később a holland csatár már nem hibázott, Raúl indítását követően finoman átemelte a veterán Marco Ballottát. Ezt követően újra „hátradőlt” a Real, nem úgy a Lazio és Pandev, utóbbi 16 méterről a bal alsó sarokba vágta a labdát. A vége: 2-2.


BL: elbuktak a tavalyi döntősök 3

Ruud van Nistelrooy kétszer is beköszönt (MTI/EPA)



A kvartett másik mérkőzésén az Olimpiakosz jókora meglepetésre idegenben fektette két vállra a szombati bajnokin nyolc gólt szerző Werdert. Egy védelmi hibát kihasználva (a labda átszállt három görögön) Hugo Almeida a hazaiaknak szerzett vezetést, a görögök azonban a hajrában háromszor is beköszöntek a Tim Wiesét helyettesítő Christian Vandernek. A vendéggólok sorát Ieroklisz Sztoltidisz nyitotta meg a 72. percben (a kapusról kipattanó labdát lőtte a hálóba), majd Christos Patszacoglu bombája után került a labda a kapuba úgy, hogy előtte egy védőt és a felsőlécet is érintette. A Werder ment, hajtott az egyenlítésért, de újabb gólt kapott: egy gyors ellentámadás után Raúl Bravo lövését ugyan még védte Vander, Darko Kovacsevics közeli ismétlésével szemben azonban már tehetetlen volt. A C jelű négyest az Olimpiakosz (4 pont) vezeti, megelőzve a Realt (4) és a Laziót (2), míg a Werder a sereghajtó.

D-csoport: pofont kapott a Milan és Dida

„Hazai pályán bárkit megverhetünk, még az AC Milant is, magabiztosan várjuk a meccset” – nyilatkozta még kedden Gary Caldwell. A Celtic védőjét ezekért a szavakért sokan megmosolyogták, ám a végén mégis neki lett igaza, a skótok ugyanis legyőzték a címvédőt – egyúttal visszavágtak a tavalyi nyolcaddöntőért, amikor is a későbbi győztes AC Milan az idegenbeli 0-0 után hazai pályán, hosszabbítás után 1-0-ra legyőzte a Celticet. A két csapat szakadó esőben lejátszott szerdai meccsén az olaszok nyugodtan, kivárásra játszottak, majd mégis vezetést szerezhettek volna, csakhogy Kaká elpuskázta a helyzetét.


BL: elbuktak a tavalyi döntősök 4

Scott McDonald volt a döntnök (AP)



A 62. percben bánhatta ezt leginkább, ekkor ugyanis Stephen McManus fejesével a hazaiak szerezték meg a vezetést – a visszajátszásból kiderült, hogy a labda Yoann Gourcuffról került végül a kapuba. Végül is mindegy, különben sem sokáig örülhettek a hazaiak, a másik oldalon jóindulattal befújt büntetőt a tavalyi sorozat gólkirálya, az idei kiírásban először eredményes Kaká váltotta gólra: higgadtan lőtt a jobb alsó sarokba. Az 1-1-es eredmény megfelelt volna a játék képének, de a 90. percben változott az eredmény – a hazaiak nagy örömére –, miután Caldwell távoli lövése kipattant Didáról, s épp Scott McDonald elé, aki közelről nem hibázott. A meccs ugyanakkor itt még nem ért véget, egy hazai szurkoló ugyanis megütötte Didát, akit aztán le is kellett cserélni – az ügynek lesz folytatása, az UEFA komoly bünetést szabhat ki.

Az első fordulóban a Celticet simán legyűrő ukrán Sahtar Lisszabonban, a Benfica otthonában is nyerni tudott, miután a 42. percben Jadson egy formás támadás végén a léc alá lőtte a labdát. A hazaiak ugyanis csak a helyztek elpuskázásában jeleskedtek, ekképp a Sahtar hibátlanul csoportelső.

—-Eredmények, állás—-

Bajnokok Ligája
csoportkör, 2. forduló:

A-csoport:
Besiktas (török)-FC Porto (portugál) 0-1 (0-0)
Gól:
Quaresma (92.)

Liverpool (angol)-Marseille (francia) 0-1 (0-0)
Gól:
Valbuena (77.)

Az állás:
1. Marseille 6 pont
2. FC Porto 4
3. FC Liverpool 1
4. Besiktas 0

B-csoport:
Rosenborg (norvég)-Schalke (német) 0-2 (0-0)
Gól:
Jones (62.), Kuranyi (89.)

Valencia (spanyol)-Chelsea (angol) 1-2 (1-1)
Gól:
Villa (9.), ill. J. Cole (21.), Drogba (71.)

Az állás:
1. Chelsea 4
2. Valencia 3 (2-2)
3. Schalke 3 (2-1)
4. Rosenborg 1


BL: elbuktak a tavalyi döntősök 5

Kevin Kuranyi góllal segítette a Schalkét (Getty)



C-csoport:
Lazio (olasz)-Real Madrid (spanyol) 2-2 (1-1)
Gól:
Pandev (32., 75.), ill. Van Nistelrooy (8., 61.)

Werder Bremen (német)-Olimpiakosz (görög) 1-3 (1-0)
Gól:
Hugo Almeida (32.), ill. Sztoltidisz (72.), Patszacoglu (82.), Kovacsevics (87.)

Az állás:
1. Olimpiakosz 4 pont (4-2)
2. Real Madrid 4 (4-3)
3. Lazio 2
4. Werder Bremen 0

D-csoport:
Benfica (portugál)-Sahtar (ukrán) 0-1 (0-1)
Gól:
Jadson (42.)

Celtic (skót)-AC Milan (olasz) 2-1 (0-0)
Gól:
McManus (62.), McDonald (90.), illetve Kaká (68., 11-esből)

Az állás:
1. Sahtar 6
2. AC Milan 3 (3-3)
3. Celtic 3 (2-3)
4. Benfica 0

Kedden játszották
E-csoport:

Lyon (francia)-Rangers (skót) 0-3
Stuttgart (német)-Barcelona (spanyol) 0-2

Az állás:
1. FC Barcelona 6 pont (5-0)
2. Glasgow Rangers 6 (5-1)
3. VfB Stuttgart 0 (1-4)
4. Olympique Lyon 0 (0-6)

F-csoport:
Dinamo Kijev (ukrán)-Sporting (portugál) 1-2
Manchester United (angol)- AS Roma (olasz) 1-0

Az állás:
1. Manchester United 6
2. AS Roma 3 (2-1)
3. Sporting 3 (2-2)
4. Dinamo Kijev 0

G-csoport:
CSZKA Moszkva (orosz)-Fenerbahce (török) 2-2
Internazionale (olasz)-PSV Eindhoven (holland) 2-0

Az állás:
1. Fenerbahce 4
2. Internazionale 3 (2-1)
3. PSV Eindhoven 3 (2-3)
4. CSZKA Moszkva 1

H-csoport:
Steaua Bucuresti (román)-Arsenal (angol) 0-1
Sevilla (spanyol)-Slavia Praha (cseh) 4-2

Az állás:
1. Arsenal 6
2. Sparta Praha 3 (4-5)
2. Sevilla 3 (4-5)
4. Steaua Bucuresti 0

Ajánlott videó

Olvasói sztorik