Élet-Stílus

BL: komoly erőpróba előtt a Chelsea

A Bajnokok Ligája szerdai játéknapján komoly próbatétel vár a Chelsea-ra, amely a Valencia otthonában igyekszik feledtetni a Rosenborg elleni botlását, míg a címvédő AC Milan a bajnoki bukdácsolás után újra az európai porondon bizonyítana.

Kapcsolódó linkek


bajnokokligaja.lap.hu
sport.lap.hu

A-csoport: Cissé újra Liverpoolban

A csoportban az első kör után csak a Marseille volt elégedett, miután 2-0-ra verte otthon a Besiktast, miközben a Porto és a Liverpool megosztozott a pontokon, mindkét egylet nagy bánatára.

A szerdai játéknapon a franciák a tavalyi döntős Liverpool otthonában teszik tiszteletüket, soraikban két egykori Pool-játékossal, Djibril Cissével és Boudewijn Zendennel; ugyanakkor a Marseille karmestere, Samir Nasri vírusos fertőzése miatt kihagyja a szerdai meccset. A Liverpoolnál Jermaine Pennant eltiltása miatt nem léphet pályára, a csapatkapitány Steven Gerrard játszik ugyan, ám kérdés, hogy gázolása miatt (egy 10 éves fiút ütött el háza közelében, a srác lábsérülést szenvedett) mennyire tud majd a meccsre koncentrálni.

Az Anfield Road-i találkozó elé meg annyit: az angol csapat még nem tudta legyőzni a Marseille-t, eddigi két összecsapásukon egy francia siker mellett egy döntetlen született – ez is az UEFA-kupában. A Besiktas és a Porto szerdán meccsel először egymással. A két egylet közül a portugálok vannak jobb formában, ugyanis a hétvégén 2-0-ra verték a Boavistát (ez volt a hatodik győzelmük zsinórban a portugál bajnokságban, és természetesen továbbra is listavezetők), míg Besiktas 2-1-re kikapott a Galatasaraytól a török rangadón.

B-csoport: rangadó a Valenciában

A játéknap rangadójára a Mestallában kerül sor, a házigazda Valencia a Chelsea-t látja vendégül. A Bajnokok Ligája-sikerről álmodó londoni egylet beragadt a rajtnál, csak 1-1-re futotta erejéből a Rosenborg ellen.

A meccs után Jose Mourinho vette a kalapját. Jött helyette Avram Grant, akivel a csapat kikapott a Manchester Unitedtől, míg a Blackburn és a Fulham ellen csak 0-0-s döntetlenre volt képes – így már négy Premier League-találkozón nem szerzett gólt a Chelsea, ami kilenc éve nem történt meg vele. Apró gyógyír, hogy a kékek Ligakupában kiütötték a Hullt. „Gólokat kell lőnünk, mert csak így lehet nyerni” – adta ki a jelszót Grant, aki újra számolhat a hosszú kihagyás után visszatért Didier Drogbával, viszont a védelem tengelyében John Terry játéka kérdéses. A hétvégén arccsonttörést szenvedett válogatott védő mindenesetre elutazott Valenciába, és elvben egy speciális maszkban játszhat.


BL: komoly erőpróba előtt a Chelsea 1

Az álarcos John Terry (Getty)



Grant edzőt csapata gyengélkedése mellett az ellenfél jó formája is aggaszthatja a BL-ütközet előtt: a Valencia utóbbi öt bajnokiját megnyerte, és a sorozatban is győzelemmel debütált, 1-0-ra nyert a német ezüstérmes Schalke otthonában. „Azt hiszem, a legjobbkor találkozunk a Chelsea-vel. Most nincs toppon, sok sérültjei is van, míg a mi csapatunknak jól megy mostanában” – így David Albelda, a spanyolok csapatkapitánya, aki „verést” ígér a kékeknek. A két csapat a tavalyi sorozatban is összefutott: a Chelsea 3-2-vel jutott a négy közé.

A csoport másik mérkőzésén a Rosenborg a Schalke-t fogadja. A norvég együttes hat mérkőzés óta nem nyert a legrangosabb európai kupasorozatban, persze a németek sem verhetik a mellüket a Bajnokok Ligája-szereplésükön felbuzdulva, tekintve hogy a Schalke utóbbi hat idegenbeli fellépéséből csak egyet tudott megnyerni. A bajnokságban viszont szárnyra kapott Mirko Slomka legénysége: a Bielefeldet, a Duisburgot és a Herthát is kapott gól nélkül győzte le. „A három meccsen szerzett kilenc pont egyenesen tökéletes – magyarázta Slomka –, ám legutóbb már egy kicsit fáradtan mozgott a csapat, és ez nem a legjobb előjel a szerdai meccset tekintve”. És persze az sem, tesszük hozzá, hogy a Rosenborg 4-3-ra kikapott a bajnoki főpróbán a Fredrikstadtól.

C-csoport: Cannavaro hazatér

A spanyol bajnok, listavezető, valamint a BL-ben is győzelemmel rajtoló Real Madrid a Lazio otthonában szerepel szerda este. Bernd Schuster együttese azonban annak ellenére sem mehet biztosra, hogy az utolsó hat BL-meccsén nyeretlen maradt Laziónak rengeteg a sérültje, illetve a Serie A-ban sem remekel (jelenleg 12.), mert az olaszok Rómában képesek lehetnek meglepetést szerezni. Tudja ezt Fabio Cannavaro, a királyi csapat olasz bekkje is, aki a Real Madrid játékosaként először játszik majd hazájában. „Nagyon izgatott vagyok, elvégre érzem, hogy sokan várnak a visszatérésemre. Igazán jól esik, hogy hiányzok az olasz embereknek, és különös érzéssel tölt el, hogy a világ legjobb csapatának tagjaként léphetek újra pályára Itáliában” – mondta Cannavaro.

A védő ehhez még azt is hozzátette: bár nem számolta, úgy emlékszik, hogy olaszországi pályafutása során többször nyert, mint amennyiszer veszített a Lazio vendégeként – és persze reméli, hogy szerdán is győztes csapat tagja lehet. Cannavaro a hétvégén rúgást kapott a lábára, ennek ellenére ott lesz a kezdőben, ellentétben a továbbra is sérült Pepével és Christoph Metzelderrel, és a bokáját fájlaló Robinho sem kapott helyet az utazó keretben. A Lazio és a Real eddig kétszer találkozott a Bajnokok Ligájában, a 2000/2001-es sorozat második csoportkörében a Real otthon 3-2-re nyert, míg Rómában 2-2 lett a meccs vége.


BL: komoly erőpróba előtt a Chelsea 2

Fabio Cannavaro hazalátogat (AP)



A C jelű kvartett másik mérkőzésén a Werder Bremen egyértelmű esélyesként látja vendégül az Olympiakoszt; és nem csak azért, mert a bajnoki főpróbán kiütéssel, 8-1-re verte a Bielefeldet (míg a pireusziak eközben ikszeltek a Arisz Szalonikivel), hiszen ennél lényegesebb, hogy az Olympiakosz német ellenfél ellen idegenben eddigi mindhárom mérkőzését elveszítette, ráadásul egyetlen gól sem szerzett. S szintén érdekes lehet, hogy a görög együttes utóbbi 14 Bajnokok Ligája-meccsén csak egyszer tudott nyerni, miközben nyolcszor vereséget szenvedett. Az első körben a görögök otthonukban 1-1-es döntetlent játszottak a Lazióval, a brémaiak pedig ugyan nem muzsikáltak rosszul Madridban, mégis 2-1-es vereséget szenvedtek a királyi együttestől.

D-csoport: fogadkoznak a skótok

„Hazai pályán bárkit megverhetünk, még az AC Milant is, magabiztosan várjuk a meccset” – nyilatkozta határozottan Gary Caldwell, a Celtic védője. A kijelentése ugyanakkor két okból is meglepő. Egy: a skót bajnok az első körben sansztalan volt, s simán kikapott a Sahtar otthonában. Kettő: Caldwell csapata az AC Milan elleni utóbbi három hazai fellépésén (közte a tavalyi nyolcaddöntőben) egyetlen gólt sem tudott szerezni. Az persze igaz, hogy a tavalyi BL-győztes nincs csúcsformában, legalábbis ami a bajnoki fronton mutatott teljesítményét illeti: Carlo Ancelotti tanítványai ugyanis az eddigi hat fordulóban csupán egyszer – méghozzá a nyitó körben – tudtak győzni, 7 ponttal csak a 11. helyen állnak.


BL: komoly erőpróba előtt a Chelsea 3

A bajnokságban nem megy a Milannak, de a BL-ben igen (AP)




A Bajnokok Ligája idei kiírásában viszont címvédőhez méltón, jól rajtoltak, bár a 2-1-es végeredmény szoros csatát sejtet, ugyanakkor könnyedén fektették két vállra a San Siróban fellépő Benficát. Az utolsó két bajnokit vállsérülés miatt kihagyó Dida felépült, és edzője szerint a brazil kezdő lehet a Celtic Parkban, ellenben Jan Vennegoor of Hesselinkkel. A holland támadó a hétvégén sérült meg a térdén, és biztosan nem lép pályára szerda este a skót csapatban.

A csoport másik mérkőzésén, Lisszabonban újra összecsap José Antonio Camacho és Mircea Lucescu. A Benfica spanyol edzője és a Sahtar román trénere a BEK 1975/1996-os kiírásában – még játékosként – találkozott először, és akkor Camacho Real Madridja 4-2-es összesítéssel búcsúztatta Lucescu Dinamo Bukarestjét. Évekkel később, az 1984-es Eb-n Lucescu már a román válogatott irányította, s csapata 1-1-es döntetlent játszott a Camachóval felálló spanyolokkal. Ami pedig a jelent illeti: Camacho legénysége vereséggel, Lucescué győzelemmel debütált a Bajnokok Ligájában. A hétvégén a Benfica 0-0-ra végzett a Sporting ellen, és ezzel 27-re növelte a veretlenül megvívott bajnoki mérkőzéseinek számát, míg az ukrán listavezető Sahtar a Metalur 3-1-es legyőzésével készült a szerdai BL-partira. Fontos adalék, hogy a Benfica következő gólja lesz a lisszaboni klub 500. találata az európai kupaporondon, márpedig ezt mérföldkövet csak hat csapat, a Real Madrid, a Barcelona, a Juventus, a Bayern München, az Anderlecht, valamint az AC Milan ért el eddig.

—-Szerdai program, állás—-

A-csoport:
Besiktas (török)-FC Porto (portugál), 20:45
Liverpool (angol)-Marseille (francia), 20:45

Az állás:
1. Marseille 3 pont
2. Liverpool 1 (1-1)
2. Porto 1 (1-1)
4. Besiktas 0

B-csoport:
Rosenborg (norvég)-Schalke (német), 20:45
Valencia (spanyol)-Chelsea (angol), 20:45



BL: komoly erőpróba előtt a Chelsea 4

Gyõzelemre készül a Valencia (AP)



Az állás:
1. Valencia 3
2. Chelsea 1 (1-1)
2. Rosenborg 1 (1-1)
4. Schalke 0

C-csoport:
Lazio (olasz)-Real Madrid (spanyol), 20:45
Werder (német)-Olimpiakosz (görög), 20:45

Az állás:
1. Real Madrid 3
2. Lazio 1 (1-1)
2. Olympiakosz 1 (1-1)
4. Werder Bremen 0

D-csoport:
Benfica (portugál)-Sahtar (ukrán), 20:45
Celtic (skót)-AC Milan (olasz), 20:45

Az állás:
1. Sahtar 3 (2-0)
2. AC Milan 3 (2-1)
3. Benfica (1-2) 0
4. Celtic 0 (0-2)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik