Élet-Stílus

Bodrogi ezüstérmes a stuttgarti vb-n

A honi kerékpársport legnagyobb sikerét aratta Bodrogi László, miután a címvédő svájci Fabian Cancellara mögött a második helyet szerezte meg a stuttgarti világbajnokság egyéni időfutamán.

Kapcsolódó linkek


bicikli.lap.hu
sport.lap.hu

Az egyéni időfutamon Fabian Cancellara megvédte világbajnoki címét, hatalmas iramot diktált, képtelenség volt megszorítani a svájcit.

Számunkra azonban ennél sokkal lényegesebb, hogy Bodrogi László a második legjobb idővel tudta le a 44,9 kilométeres távot, megszerezve ezzel a magyar kerékpársport első világbajnoki ezüstérmét.

A 2000-ben vb-bronzérmes magyar szokásához híven lassan kezdett, az első időmérőpontnál csak a 18. volt, aztán belemelegedett, éppen a pálya emelkedő részén jött fel, így fél távnál már a harmadik helyen állt.


Bodrogi ezüstérmes a stuttgarti vb-n 1

Bodrogi László (balra) a dobogón (MTI/EPA)



A következő mérésnél, 31,12 kilométer megtétele után a negyedik helyre csúszott vissza, a vezető Cancellára mellett a holland Stef Clement, valamint a német Bert Grabsch is megelőzte. Utóbbi kettő nagy csatát vívott Bodrogival a dobogós helyekért (a címvédés egy percig sem volt kérdéses), és ebből a küzdelemből a 30 esztendős magyar kerekes került ki győztesen.

Bodrogi a hajrában remek teljesítményt nyújtott (az előtte induló spanyol bajnok Ivan Gutierrezt is utolérte), és a pálya utolsó szakaszán fél perccel volt jobb Clementnél, így aztán hat másodperccel megelőzte a holland riválisát, aki végül a harmadik helyen fejezte be a versenyt. Cancellara 52,06-os előnnyel lett újra aranyérmes; a másik magyar induló, Madaras Zoltán 67. helyen végzett.

„Ez a második hely minden álmomat felülmúlja. Az első kör végén bíztam benne, hogy meglesz az érem. Cancellárát nem lehetett megverni, nekem sem volt rá esélyem. A táv második felére sikerült olyan lábpörgést választanom, ami megfelelő sebességet adott. A hűvös idő nem volt kellemes, de a többieknek is gondot okozott. Jót tett, hogy a végén sikerült utolérnem Ivan Gutierrezt, ez nagy lökést adott a végére” – nyilatkozta az MTI-nek Bodrogi László, aki vasárnapi mezőnyversenyben is ott lesz az indulók között.

Di Luca visszalépett



Az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) doppingvétség miatt négyhónapos eltiltást kért Danilo Di Lucára, aki esélyesként indult volna a Stuttgartban zajló országúti kerékpár-világbajnokság vasárnapi mezőnyversenyében. A klasszis ezzel egy időben bejelentette, hogy visszalép a németországi viadaltól. Az idei olasz körversenyen, a Giro d’Italiát megnyerő Di Luca éppen a rangos háromhetes viadal 17. szakasza után adott mintája miatt került bajba. Annak vizsgálata során ugyanis a hivatalos tájékoztatás szerint a CONI szakemberei „abnormális eredményeket” kaptak.



Vb, férfiak, egyéni időfutam, 44,9 km:
1. Fabian Cancellara (Svájc) 55:41 (48,375 km/h)
2. Bodrogi László (Magyarország) 52 mp hátrány
3. Stef Clement (Hollandia) 58 mp h.

67. Madaras Zoltán (Magyarország) 9:13 p h.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik