Élet-Stílus

Dobogósok lettünk spamküldésben

Tragikus a hazai internet biztonság, ijesztő számokkal szembesítenek benünket az Információ Biztonság napján a netes támadásokkal foglalkozó cégek. Egy most készült Symantec jelentés szerint az internetes levelezésünk 82 százaléka levélszemét.

Egy 2007. első félévében végzett Symantec vizsgálat szerint az internet egészét tekintve az összes megfigyelt e-mail 61 százalékát tette ki a levélszemét. Európában ebben az időszakban ez a szám elérte a 67 százalékot. A listavezető négy országban azonban a spamek arány meghaladja a 80 százalékot.

A listát Lengyelország vezeti 86 százalékkal, a második helyen Spanyolország és Magyarország áll 82 százalékkal és csak ezután következik Oroszország 81 százalékkal. A kéretlen levelek ilyen tömege nem csak a vírusok és kártékony kódok terjedésének lehetőségét növeli, de jelentősen leterheli az adattovábbító hálózatokat is felesleges adatözönével.

Jó üzlet

A spamek jó üzletet jelentenek az előállítóinak, hiszen azontúl, hogy milliónyi címre juttathatnak el álhíreket, vírusokat, kéretlen reklámokat, ezt a tevékenységet legális és illegális vállalkozások titokban milliókkal támogatják.

A Symantec aktuális jelentése egyértelműen felhívja a figyelmet arra, hogy a fehérgalléros bűnözés motivációja egyre inkább a közvetlen vagy közvetett pénzszerzés. Egyes vélemények szerint az interneten tevékenykedő bűnözők egyre professzionálisabbak lesznek, míg velük szemben a felhasználók gyanakvása nem növekszik. A legújabb eszközök és stratégiák ellen csak hatékony spam- és vírusszűrési megoldásokkal vehetnénk fel a versenyt, de a hazai felhasználók és vállalkozások többsége sokszor még a pontos veszélyekkel sincs tisztában.

Gombás László, a Symantec magyar képviseletének vezető rendszermérnöke úgy fogalmazott, hogy a jelenleg nyomon követett internetes veszélyek és bűnös cselekedetek azt bizonyítják, hogy a hackerek ezt az irányzatot magasabb szintre emelve tényleges foglalkozásukká tették a netbűnözést, és e céljuk elérése érdekében az üzleti életben szokásoshoz hasonló gyakorlatot folytatnak.

Taktikák és csapdák

Az internetes bűnözők taktikája leggyakrabban ma is a figyelmetlenségre épít, és az otthoni és vállalati rendszerek legsebezhetőbb pontján támadnak. A biztonsággal foglalkozó cégek nagy többsége továbbra is az oktatás és a megelőzés fontosságát emeli ki a védekezés alapköveként, s természetesen még ezek sem védenek a legújabb trükkök és csapdák ellen.

Óriási kockázatot jelenthet egy rosszul képzett alkalmazott a vállalati rendszerekben, hiszen a vírusok bekerüléséhez, adatszivárgáshoz vagy adatbázisok sérüléséhez vezethet néhány felelőtlen kattintás, vagy kártékony kódokat rejtő oldalak böngészése.

A céges és magánfelhasználóknak egyaránt tisztában kell lenniük azzal, hogy a számítógépes veszélyforrások önműködően feltelepülhetnek a számítógépre a fájlmegosztó programok, az ingyenes letöltések, a szabadszoftverek vagy az ingyen kipróbálható szoftverek (shareware) telepítésekor. Az e-mailekben (vagy a közvetlen üzenetekben) levő linkekre vagy csatolmányokra kattintással is szükségtelen veszélynek tehetjük ki a számítógépeket.

—-Vállalati veszélyek—-

A vállalati rendszerek esetében még sokszor a szoftver használat sem tisztázott, s ebben az esetben az, hogy csak jóváhagyott alkalmazások legyenek az irodai gépekre telepítve szintén hatalmas kockázatokat jelent a cég adataira. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a vállalat alkalmazottjai – megfelelő számítógép használati szabályok nélkül – nagyobb kockázatot jelentenek, mint közvetlenül a hackerek.

A netesbűnözők manapság a célpontok aktív keresése helyett megvárhatják, amíg az áldozat „házhoz jön”. A közösségi hálózatok webhelyei különösen értékesek a hackerek számára, mivel itt nagyon sok embert érhetnek el, akik közül sokan bíznak abban, hogy a webhely és az ottani tartalom biztonságos. Ezeken a webhelyeken rengeteg bizalmas felhasználói információ kerülhet veszélybe, amelyeket személyazonosság ellopásához, netes csaláshoz, vagy más webhelyekhez történő hozzáférésre lehet használni, ahonnan aztán a támadók további támadásokat indíthatnak.

A közösségi oldalakról származik a spammelhető e-mail címek, s manapság a spammelhető mobiltelefonszámok többsége, így érdemes meggondolni, hogy milyen oldalon találhatja meg bárki címünket, telefonszámunkat és levelezési címünket egy helyütt.

Noha a spammerek manapság már alkalmazzák az interneten divatos targettálás, azaz a célzott „hirdetés” módszerét is, legtöbbször azonban még vaktában küldenek spameket egy megszerzett, nagyobb címgyűjteményben szereplő felhasználók részére.

Otthon rosszabb a helyzet

Az otthoni felhasználók egész család által használt gépei legtöbbször nagyobb veszélyben vannak, mint a céges PC-k, hiszen a vegyes felhasználás – a munka és a szórakozás – kockázatai nagyobbak, mint egy jól tervezett vállalati tűzfal mögött elhelyezett munkaeszközök.

Különösen nagy a rizikó a legtöbbször illegális filecserélés útján beszerzett programok, zenék és filmek esetében, hiszen az internetes bűnözők számtalanszor rejtenek vírusokat és kémprogramokat a felhasználók által vágyott programokba. A letöltött programok, vagy már maga a letöltő oldal sokszor fertőzött és millió számra generálja a Zombi PC-ket világszerte.

Az online játékok rajongói is meglehetősen sok veszélynek vannak kitéve. Vizsgálatok szerint a netes játékok előfizetői adatait ellopni próbáló, rosszindulatú kód a lehetséges fertőzések szerinti 50 leggyakoribb kódminta 5 százalékát tette ki. Mivel a netes játék az egyik legnépszerűbb internetes tevékenységgé válik, sok millió ifjú felhasználót fenyeget az ilyen jellegű internetes támadás. Természetesen itt is arról van szó, hogy a játékokban szereplő virtuális tárgyakat valódi pénzért lehet megvásárolni, így a támadóknak lehetőséget jelent az anyagi haszonszerzésre azok eltulajdonítása.

A szakemberek szerint nincs teljes biztonság a neten, de a felhasználók tudatos magatartásának fejlesztésével, illetve a céges alkalmazottak megfelelő oktatásával csökkenteni lehetne a meglevő kockázatokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik