Élet-Stílus

Körültekintőbben vásárolunk lakást

A jól teljesítő évkezdet, a tavaszi visszaesés és a nyári pangás után ősszel ismét élénkülés érhető tetten a hazai ingatlanpiacon. A vásárlás során egyre inkább fontosabb szempontnak bizonyul a lakás értékállósága.

A tervezett ingatlanadó, illetve a módosított limitű luxusadó hatása – azok bevezetésének elhalasztása, illetve a még nem véglegesített koncepció miatt – egyelőre nem érződik a keresleten. A magánszemélyek által eladott, 15 millió forintnál drágább telkekre és a két évnél nem idősebb lakásokra jövő évtől bevezetendő áfa hatására az év hátralévő részében, ebben a szegmensben forgalmi élénkülés várható – derül ki az Otthon Centrum felméréséből.

Az új lakások árváltozása nagyrészt azon múlik, hogy milyen stádiumban van a beruházás. Nagyon keresettek a rögtön költözhető lakások, így legtöbbször a megmaradó lakások árából sem kényszerül engedményre a beruházó. Idén összességében 6-7 százalékkal emelkedtek a fővárosi új lakások árai, ám nem példa nélküli a 10-15 százalékos árnövekedés sem. Ugyanakkor az átlagos emelkedés nem tart lépést a 8-9 százalék körüli beruházói költségnövekménnyel. Mindez azt jelenti, hogy egyértelműen jól járnak azok a befektetési célú vásárlók, akik jó lakásprojektet választanak.


Javuló minőség

A vásárlás során egyre inkább szempont a kiszemelt lakás, ház értékállósága, a fenntartás költségei, illetve a jövőbeni „piacosíthatóság”. A vevőkhöz hasonlóan a beruházók óvatossága, körültekintése is nő. Az igazán jó adottságú, társasház építésére alkalmas telkek fogynak igazán, így nagy a verseny ezek megszerzéséért, ami felhajtja az árakat a telekpiacon.


Az új lakóprojektek egyre vonzóbb köntösben, egyre innovatívabb marketingmunkával kerülnek piacra. Ezzel párhuzamosan a lakások minősége is javul, a többféle csempéből való választás lehetősége ma már nem elegendő. Terjednek a vegyes funkciójú (lakások mellett bevásárlási, sportolási, szórakozási lehetőségeket nyújtó) projektek.


Slágerkerületek

Keresett helyszínekben, lakástípusokban nincs jelentős változás az elmúlt egy-két évhez képest. Kedveltek az 1+2 fél, 2, 2+fél szobás, 50-60 négyzetméter közötti lakások. Slágerkerületek maradnak továbbra is a XIII., XI., VIII., III. és IX., ugyanakkor az árérzékeny vásárlók például. a X. kerületben is sok új beruházás lakásaiból válogathatnak.


A panellakások sem mindenhol egyértelműen a lakáspiac mostohagyermekei. A felújított szigetelésű, energiatakarékos, saját mérőórás panelek sok élethelyzetben jelenthetnek jó megoldást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik