Élet-Stílus

Tévés Oscart kapott a volt amerikai alelnök

Fél évvel az Oscar-díj után Emmy-díjat is begyűjtött hétfőre virradóra Al Gore volt amerikai alelnök. A legjobb sorozat a Maffiózók lett.

Gore, aki márciusban a Kellemetlen igazság című, a globális felmelegedéssel foglalkozó dokumentumfilmmel érdemelte ki az amerikai filmakadémia díját, az amerikai televíziós díjak Los Angeles-i gáláján a két évvel ezelőtt beindított Current TV-ért vehette át a televíziós Oscarként is emlegetett Emmy-díjat. A Current olyan, elsősorban fiataloknak szánt csatorna, amelyben a műsor egynegyedét a nézők állítják össze saját készítésű videó-klipekből és más rövid programokból.

A gálán a legjobb drámai tv-sorozat díját a Maffiózók (The Sopranos) kapta, a legjobb vígjáték-sorozat a 30 Rock lett. A drámai kategóriában a férfi színész James Spader, a legjobb színésznő Sally Field lett. A legjobb vígjáték-sorozat férfi főhőseként Ricky Gervais, legjobb komika pedig America Ferrara, a Címlapsztori (Ugly Betty) főszereplője lett. Tv-film-szerepért tüntettek ki két neves filmsztárt, Helen Mirrent és Robert Duvallt, míg a veterán énekes, Tony Bennett önálló show-jáért két Emmy-ben is részesült.

Tévés Oscart kapott a volt amerikai alelnök 1

Tévés Oscart kapott a volt amerikai alelnök 2

Robert Duvall, kezében a minisorozatok legjobb férfi fõszereplõjének és a legjobbb minisorozatnak járó elismeréssel (Fotó: AP)

Tévés Oscart kapott a volt amerikai alelnök 3



Az Emmy-díjat három egymástól független szervezet ítéli oda. A Televíziós Művészetek és Tudományok Akadémiája ítéli oda a díjat a főműsoridős szórakoztató műsor kategóriában. A Televíziós Művészetek és Tudományok Nemzeti Akadémiája ítéli oda a díjat a délutáni műsorok, a sportműsorok, a hírműsorok és a dokumentumműsorok kategóriában, és a Televíziós Művészetek és Tudományok Nemzetközi Akadémiája ítéli oda a díjat a külföldi eredetű műsorok kategóriájában.

Az első Emmy-díjat 1949. január 25-én adták át. A díjat reprezentáló szobor egy atomot a kezében tartó szárnyas nőalakot formáz. A kézben tartott atom a televíziós tudományt, a szárnyak a női alakon a múzsát szimbolizálják. A szobrot Louis McManus televíziós mérnök készítette, a női alakot saját feleségéről mintázva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik