Élet-Stílus

Zenében nyomul a Nokia, videóban a Sony

A Nokia átgondolta a mobiltelefonjainak jövőjét, és arra jutott, hogy ideje váltani. A most bejelentett stratégiaváltás nyitás az online tartalmak és a mobil tartalmak összekapcsolására. A mostanában bizonytalankodó Sony viszont úgy tűnik, a Youtube babérjaira vágyik inkább.

A Nokia világszerte változtatni szeretne a stratégiáján, egy most bejelentett új platform – az OVI – segítségével az eddigi irányokat módosítva beleveti magát a multimédiás világba.

Első lépésként, az újonnan bemutatott és a már korábban is sikeres telefonjaihoz tartalomszolgáltatást is hozzárendel. A Nokia első lépése egy jól működő zeneletöltő szolgáltatás beindítása, amely újabb kísérlet a konkurens iTunes egyeduralmát szándékozik megtörni.

Közvetlen letöltés

A Nokia koncepciója, hogy a felhasználók közvetlenül a telefonjukra tölthetik le a zeneszámokat, PC vagy Macintosh közbeiktatása nélkül. Érdekes, hogy a szerda esti Steve Jobs furcsamód, ehhez igen hasonló módon körvonalazza a jövő zenehasználatát.


Zenében nyomul a Nokia, videóban a Sony 1

Speciális szolgáltatásokhoz speciális gombok


A Nokia N sorozatú készülékeit ezentúl a multimédiakiszolgálásra külön gombokkal és csatlakozókkal is felkészítik, s a tartalomszolgáltatást a telefonok menürendszeréhez optimalizálják.

A bejelentés szerint a zeneletöltő szolgáltatáson kívül a Nokia N-gage játékai is elérhetővé válnak mind 3G, mind Wifi rendszereken keresztül.

A rendszert a különböző videooldalak közvetlen elérése teszi teljessé. A Reuters hírvideói ugyanúgy egy gombnyomásra elérhetők lesznek, mint a milliók által látogatott Youtube oldalai. Az első speciális funkciókkal felvértezett N szériás készülékek a jövő év elején kerülnek forgalomba itthon.

Videoletöltő szolgáltatást indítana a Sony

A videoletöltő piacon mutatkozó lehetőségéket aknázná ki a japán óriás egy saját szolgáltatás beindításával, amely nemcsak a PS3 és PSP konzolokon, de a Bravia televíziókon is elérhető lenne.

Erre utal cikkében a Wall Street Journal, amely saját forrásra hivatkozva tette közzé az értesülést. Eszerint a videóletöltő szolgáltatás szervesen illeszkedik Sir Howard Stringer, a cég elnökének terveibe, amely a vállalat újraszervezését, átalakítását célozza meg, mégpedig elsősorban a különböző részlegek között együttműködés, kooperáció fellendítésével.

A próbálkozás azon az elgondoláson alapul, hogy míg a zeneletöltéseket az Apple uralja, a videóknál még nem alakult ki egyértelmű piaci előny egyik oldalon sem, így a Sony-nak igenis megvannak az esélyei egy rendkívül jó rajtra.

A többek között az Xbox Live Marketplace ellenfeleként is létrejövő letöltőplatform ezért meglehetősen széles körben elérhető lesz, a PlayStation 3 és PlayStation Portable konzoloktól kezdve a Bravia televíziókig, hogy a vásárlói tábor minél nagyobb hányadát kössék le a vonzó kiegészítéssel.

Az iTunes a minta

A piaci elemzők többnyire egyetértenek abban, hogy a meglévő szolgáltatások és részlegek kínálata révén Sony le tudja másolni az Apple módszerét, azaz a szoftver és hardver megfelelő kombinációját, amely igazi bombaként robbanhat majd. A videók esetében azonban némileg bonyolultabb a helyzet, itt igen finoman kell megválasztani azt a párost, amely mindezt lehetővé teszi majd.

Az biztos, hogy a cégnek nem lesz gondja a tartalommal, hiszen a Columbia Pictures és az MGM a rendelkezésükre áll. Már csak azt kell eldönteni, hogy mely termék részeként kezdjék el népszerűsíteni a szolgáltatást, hiszen ezen is sok múlhat.

A részleteket egyelőre nem ismerjük, így a megjelenés valószínű dátumát sem tudjuk megtippelni. A jelek azonban arra utalnak, hogy a Sony komolyan készül a saját megoldással: a lipcsei Games Convention alatt például bejelentették, hogy a brit és ír PSP-tulajdonosok a Sky Broadcasting révén megkezdhetik a videóletöltéseket, és nagyon valószínű, hogy több más régióban is hasonló lépésre szánják el magukat. Mindez az első lépés lehet az egységes szolgáltatás felé vezető úton.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik