Élet-Stílus

Kémügy: újabb bizonyítékok a McLaren ellen

Az FIA jövő héten újabb meghallgatásra idézi a McLarent, mivel új bizonyítékok bukkantak fel a kémügyben. A McLarennek rosszul áll a szénája.

A kémügy első, július 26-i tárgyalása után a Motorsport Világtanács a McLarent a Ferrari és mások felháborodására büntetés nélkül engedte el, annak ellenére, hogy a csapatot bűnösnek találták az olasz gárda dokumentumainak jogtalan birtoklásában. Kilátásba helyezték azonban azt is, hogy ha később bebizonyosodna, hogy a McLaren rosszhiszeműen, a világbajnokság sorsát befolyásolóan használta fel a birtokába került adatokat, a büntetés akár kizárás is lehet.

Újabb forduló

Max Mosley, a FIA elnöke nem sokkal később saját hatáskörében fellebbezésre utasította az ügyet, a tárgyalást szeptember 13-ra tűzték ki. Tárgyalás lesz is, de a McLaren nagyobb bajban van, mint eddig volt, ugyanis az ügyben újabb bizonyítékok kerültek elő, amelyek miatt a meghallgatásokat folytatni kell. Mosley visszavonta a fellebbezést, az újra összeülő Motorsport Világtanács egyelőre az azóta felmerült kérdéseket fogja vizsgálni. A bizonyítékok mibenlétéről semmi konkrétumot nem árult el az FIA.

A McLaren egy lakonikus nyilatkozatot tett közzé az eseményekre reagálva: „A McLaren értesült róla, hogy a folyamatban lévő nyomozás során új bizonyítékokat tártak az FIA elé. Ennek alapján értesítettek minket, hogy a Fellebbviteli Bíróság szeptember 13-ra kitűzött ülését a Motorsport Világtanács ülése váltja fel. A McLaren ezután is teljes mértékben együttműködik az FIA-val.”

Megbüntették a McLarent

Újabb büntetést kapott az augusztusi Forma-1-es Magyar Nagydíj kapcsán a McLaren-Mercedes: a versenybíróság döntése értelmében az istállónak 50 ezer dollárt kell fizetnie az autók váltójának szabálytalansága miatt. Az indoklás szerint a csapat által a Hungaroringen használt új, ultrakönnyű váltó akkor még nem ment át a kötelező törésteszten, erre csak a két héttel ezelőtti, Török Nagydíjat megelőzően került sor. A McLaren-Mercedes azzal védekezett – hasztalanul -, hogy tudomása szerint a tesztre nem volt szükség, mert csak minimális módosítást eszközöltek a váltón.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik