Élet-Stílus

Juliette Lewisszal zárhatjuk a Szigetet

A keddet az Eagle of Death Metallal kell kezdeni délután négykor, mert az igen vicces. A Queens of the Stone Age frontembere-gitárosa a zenekar dobosa, míg az énekes az egykori középiskolai osztálytársa, az újságíróból énekessé vedlett Jeff Hughes. A Peace, Love, Death Metal cím azért valamit elárul a kőkemény zenéről.






Még mindig a matinésávban szerepel a Napra nevű frissen alakult hazai zenekar, amelynek szeptemberben jelenik meg az első lemeze. Annak az etnorock hagyománynak a mai korszerű képviselője, mint amilyen a valamikori Barbaro volt. Olyan nagyságok játszanak benne, mint a cimbalmos Balogh Kálmán, vagy a rendkívül népszerű Pál István hegedűs vagy Both Miklós gitáros-énekes, aki a Barbaróban és a Korai örömben játszott korábban. Az igazán friss zenekar élénkítőként szolgálhat, ha a késő délutáni időpontban kávét már nem szívesen iszunk.

Sziget Fesztivál az FN.hu-n!



Válogasson a Sziget programjai között az FN.hu-n, olvassa korábbi beszámolóinkat, böngéssze exkluzív világzenei ajánlónkat!


Az este során jó pár kilométert beletehetünk a lábainkba, ugyanis most ingázni érdemes a Nagyszínpad és a Világzenei színpad között. Az Eagle of Death Metal és a Napra után ugyanis mehetünk vissza a fő helyszínre, ott ugyanis a Juliette & The Licks, amely a kultikus színésznő, Juliette Lewis projektje. Egyesek szerint a hollywoodi sztár nem túl őszintén próbál női Iggy Popként viselkedni a színpadon, de legutóbbi szigetes szereplésénél csak az az energia fogott meg, ahogy belevetette magát a rock’n’rollba és a közönség közé.






Az inga ezután ismét a világzenéhez visz, mert ott a Sziget legsúlyosabbnak ígérkező koncertje várható. A Leningrád szentpétervári és moszkvai klubokból indult. Ahogy azt Marton László Távolodó a FigyelőNetnek korábban elmondta, az együttes katonanótáktól a punkszámokon keresztül a népdalokig mindent beépít a zenéjébe, de a legfontosabb, hogy átüt az orosz lélek, amelynek megfejtésével sokan próbálkoztak, de többnyire az első üveg vodka után kénytelenek voltak feladni.

Innentől nyitott a fesztivál vége. Választhatjuk fél tíztől a The Killerst, hogy tökéletes legyen az ingaelméletünk, és mert a világ egyik legnépszerűbb és legsikeresebb zenekara a nyugati féltekén. Dönthetünk a Ludditák mellett nyolctól, mert csajok és viccesen rappelnek. A Bahia sátor felé is vehetjük az utunkat, hogy egy magyar klasszikust, a Nulladik Változatot halljuk fél kilenctől. De a Kerekes csángó bugi is hatalmas pörgést ígér negyed kilenctől.

Chris Cornell ugyan elmarad, de hát ki bánja. Többen már készültek arra, hogy akkor most majd a Sziámi megmenti a helyzetet, de Gerendai Károly főszervező nekünk utoljára még azt mondta, hogy szabadon hagyják a helyet, és megpróbálják Juliette-éket és a Killerst összecsúsztatni.

Innentől aztán már magunk is csak a szabadfoglalkozásra készülünk. Ahová lehet beleszagolunk, és készülünk a végre. A Sziget utolsó napja az egyik legszebb, főleg azoknak, akik fogékonyak a melankóliára. Ahogy a kisvárosnyi fesztivál az utolsókat rúgja, ahogy az utolsó talpon maradt „hősökből” kis alkalmi társaságok alakulnak, akik még képesek bulizni. Ahogy a kocsmárosok kitöltik az utolsó rövideket. Ahogy aztán a sörcsapokra kikerül a műanyag pohár, ami azt jelzi, hogy ez már többet nem működik. Ahogy aztán az utolsók is elindulnak a Sziget végén lévő Dalmát pincéből, hogy átadják a helyet a szemétszedőknek. Ahogy aztán a K-hídról visszanézve kiszívják az alkalmi Sziget-lakók az utolsó slukkot, a csikket a vízbe pöccintik, és kimondják: hát ennyi volt.

Küldjön fotókat, beszámolókat!



Saját beszámolóink mellett lehetőséget kínálunk olvasóinknak is, hogy leírják saját élményeiket a Szigetről és egyéb fesztiválokról. Beszámolót és a képeket a fesztival@sanomabp.hu címre küdheti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik