Élet-Stílus

Sziget: vasárnap Faithless, O’Connor, Palmieri

Ötödik napja dübörög a Sziget, és még koránt sincs vége a bulizás kínzó terrorjának, meg a „kiswoodstock” mámoros eső mosta érzésének. Öt nap alatt volt már itt minden, embert próbáló nagyüzem a nagyszínpad előtti küzdőtéren, villám és víz, meg a nosztalgiasátrak meghittsége, halkuló fények, meg az örökre itt és együtt maradunk feeling. Azonban minden véget ér egyszer, de ezen még felesleges lesz vasárnap szomorkodni, a hét utolsó napja is a zene sokszínűségét hirdeti.

Sziget Fesztivál az FN.hu-n!



Nézze meg az előző napi képgalériánkat, válogasson a Sziget programjai között az FN.hu-n, olvassa korábbi beszámolóinkat, böngéssze exkluzív világzenei ajánlónkat!


Nagyszínpadon kora délután a Babylon Circus nyomul ezúttal is oroszlánok nélkül. Ha valakinek a Manu Chao kevés volt és bírja a skából, punkból, funkból, sanzonból, folkból, afrobeatből és reggae-ből összetákolt, szimpatikusan összevissza zenei világot, menjen Babylon Circusba. Az 1995-ben alakult tíztagú zenekar egyszerre szórakoztató, mulatós, cirkuszos, karcos, megmondós.





Aztán a Brit szigeteké lesz a NAGYszínpaddeszka. Este hattól a Razorlight, az elmúlt néhány évben feltűnt brit pop zenekar csap a gitárhúrok közé. A koncertjükön egyszerre érezhetjük az angol és amerikai popzene, a Talking Heads, a Blondie, Bruce Springsteen, Patti Smith, Bob Geldof, a Police, a Clash, a Pulp vagy a Blur hatását. Nyolc előtt az örök visszatérő, egy legenda, Sinéad O’Connor látogat a Szigetre. Reméljük nem lesz nagyon fáradt és az előző napi moszkvai koncertje után valóságos ír reggae-t hallhatunk. O’Connort kedveljük. Zenészi karrierje nem volt töretlen, mégis mindig sikerült valami nagyot dobnia. Annak ellenére, hogy 2003-ban bejelentette visszavonulását (nem ő az egyetlen „örökre” búcsúzó, majd ismét koncertező zenész a történelemben), tavaly új albummal tért vissza. A Throw Down Your Arms című lemezen Sinéad O’Connor reggae-klasszikusokat dolgozott fel és formált saját képére, olyan sztárok segítségével, mint a klasszikus reggae dob-basszus sztárpáros, Sly and Robbie.

Küldjön fotókat, beszámolókat!



Saját beszámolóink mellett lehetőséget kínálunk olvasóinknak is, hogy leírják saját élményeiket a Szigetről és egyéb fesztiválokról. Beszámolót és a képeket a fesztival@sanomabp.hu címre küdheti.


Itt még nem ér véget az est – csak egy sörre marad idő a koncert után és előtt –, újabb brit csapat a Faithless, a house-pop alapzenekara a nagyszínpadon. A Budapesten már negyedszer koncertező csapat (Rollo, Sister Bliss, Maxi Jazz) tavaly ősszel jelentette meg a legfrissebb, a To All New Arrivals című, kicsit visszafogottabb, ambientes-dubos albumot, melyen még a The Cure-főnök Robert Smith is szerepel. Vasárnap este minden bizonnyal előkerülnek a house-megaslágerek is, az Insomnia, a God is a DJ, és a Reverence.





A WAN2 Színpad is keménybe nyomja vasárnap este. 11-től a Fun-Da-Mental a ’90-es években alakult etno-techno, etno-elektro táncos és politikus ázsiai-brit formáció kelti a feszkót. A banda annyira provokatív, hogy az egyik háború ellenes videójukat az angol hatóságok be is tiltották, igaz a klipp többek között csináld-magad-bombakészítésről szól. Az együttes a kelet és a nyugat zenei hagyományait elegyíti össze. A hétlemezes zenészpáros Propa-Gandhi és Impi-D legújabb „lemezén” a nyugati világ felelősségét firtatja, az iraki háborút kritizálja, olyan szókimondóan, hogy a kiadójuk nem vállalta a lemez kiadást, így az csak letölthető formátumban jelent meg.

Világzenei Nagyszínpadon már délután öttől hömpölyög a Söndörgő, majd a Muzsikás együttes fokozza az etnofolk mámort. Este nyolc előtt egy kis reggae az elefántcsontparti Alpha Blondy-tól, majd a nyolc Grammy-díjas Puerto Rico-i származású zongorista, a salsamuzsikus Eddie Palmieri ül a reflektorfénybe. Eddie azok közé tartozik, akik még soha nem voltak Magyarországon. Az etno mámor más szigeti helyszínen is élvezhető. A Roma Sátorban negyed kilenckor egy új felállásban a Nadara. Muzsikájuk Erdélyhez hasonlóan igazi kulturális olvasztótégely: székely, román, cigány és szász hagyományok ötvöződnek, megtoldva flamenco hangulatokkal, balkáni ritmusokkal.





Acid Jazz rajongóknak este 11-től az Eric Truffaz Quartet és Ed Harcourt játszik a Jazz színpadon. Erik Truffaz francia trombitás azon muzsikusok egyike, aki megbízható tapétazenét játszik. Ez még nem bűn, a formáció jazz-fesztiválok, hip-hop és drum and bass partikig rendszeres fellépője. A csapat a francia kultúra egyik legkurrensebb exportcikke.




Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik