Élet-Stílus

Sziget: lárifári a Kispál-válság

Szombaton délután újabb zivatar rontotta el a Sziget szervezőinek és árusainak kedvét. Benne volt a pakliban, hogy sokan otthon maradnak az eső miatt. Mint kiderült, a szombat nagyobb úr, a Sziget nagyobb kísértés és az elkelt hetijegyek nagyobb garanciát jelentenek a teltházra, mintsem, hogy egy kis eső megzavarja a nagyszínpad előtti tömegképződést.

A vihar mindenesetre némileg programszervező volt számunkra, mert félve a bőrig ázástól nem indultunk el időben, hogy a Pannónia All Stars Orchestrát elcsípjük a világzenei színpadon. Mire odaértünk már a Paradox Trio nevű kvartett (hú, de paradox) játszott. A Klezmetics szaxofonosának e félrelépése a klezmer és a balkán ritmusainak a New York-i avantgarde jazzbe öltöztetett turmixa. Gitár-cselló-dob-szaxofonra írott elmélyült, meg-, és beindító muzsika. Kitűnő szólisták alkotják a kvartettet, az igazi azonban a Paradox Trióban az, hogy nagyon figyelnek egymásra a zenészek, együtt van a muzsika. Tényleg hibátlan volt a koncert, (leszámítva néhány nagydarab, hőzöngő, Arany Ászok pólós, nem is burkoltan zsidózó fiút) de nem kifejezetten volt való a Sziget-szombat beindításának, ezért gyorsan pótoltuk némi mézes pálinkával a felpörgetést.

Sziget Fesztivál az FN.hu-n!



Válogasson a Sziget programjai között az FN.hu-n, olvassa korábbi beszámolóinkat, böngéssze exkluzív világzenei ajánlónkat!


Dobosok, sártenger, Lovasi

Ha már a pálinka miatt el kellett indulnunk, még lendületből a nagyszínpad felé vettük az irányt. Tulajdonképpen elegendő időnk lett volna, hogy odaérjünk a Kispál és borz koncertjéig, de majdnem lekéstük, mert különböző figyelemelterelő hatások érték kommandónkat.


Sziget: lárifári a Kispál-válság 1

Alkalmi ütősök KÉPGALÉRIA


Például egy csapat dobos menete, amit körbeugrált a lelkes közönség, vagy egy alkalmi ütős-zenekar, ahová beszállhattak a magukat Billy Cobham óbudai reinkarnációjának érző tálentumok.

Küldjön fotókat, beszámolókat!



Saját beszámolóink mellett lehetőséget kínálunk olvasóinknak is, hogy leírják saját élményeiket a Szigetről és egyéb fesztiválokról. Beszámolót és a képeket a fesztival@sanomabp.hu címre küdheti.


Arra ocsúdtunk, hogy még innen vagyunk az Óperenciás sártengereknek, a távolból pedig már Lovasi András énekli az Egy az egyben, csak maga című számot. Nem egy az egyben csak maga énekelte, mert, ami az LGT-nek a „Fiúúú”, az a Kispál és a borznak ez a szám: ahogy az első szó elhangzik, a rajongók már üvöltik a dalt az énekessel.


Sziget: lárifári a Kispál-válság 2

Vannak-e nálatok állatok KÉPGALÉRIA


Ritkás tömeg, zseniális koncert

Amikor átverekedtük magunk a sár- és pocsolya akadályokon, meglepve tapasztaltuk, hogy szombat este nyolc körül van, a színpadon az ország egyik méltán legkedveltebb zenekara, és mégis könnyen a keverő elé tudunk nyomulni a ritkás tömegben. Már hónapok óta hallani, hogy ilyen-olyan válságban van a zenekar, és meg is szűnik talán, így nem sok jóra számítottunk. Erre még rátett a látszólagos érdektelenség is. (Itt azért hozzá kell tenni, hogy a Kispál a Szigeten megforduló egyre nagyobb számú külföldinek semmit nem jelent, mert nem értik a szövegét, tehát nem is igen látogatnak el ilyenkor a nagyszínpadhoz.) Hát, alaposan tévedtünk. A Kispál és a borz talán története legjobb formáját nyújtva, igencsak emlékezetes koncertet nyomott.

A számok mindegyikét kissé áthangszerelték, erősen építve a háttérben felálló vonósokra. A Zsákmányállat híres refrénjét például a népzenei-trió kísérte le ezúttal, egészen új színt hozva a slágerbe. A Mulatót valamiféle cigány-swingbe ültették át, bendzsó-hegedű-zongora-dob kísérettel. Többször teret engedtek a hegedűs Szabó Attiláék szólózásának is. A régi számok hihetetlen izgalmas, vibráló feldolgozásait hallhattuk sorra. A líraibb részek nagyon a szívhez szóltak, a beindulós nóták pedig energikusak voltak, ahogy kell. Lovasi is formában volt, bohóckodott, poénkodott, láthatóan élvezte a koncertet.

Zavargások a Szigeten

Több új szám is előkerült, az I love Gemenc, Nálatok laknak-e állatok, és még vagy kettő: mind ütős zene, ötletes szövegek. Ahogy azt a Kispáltól el is várjuk, persze. De hol itt a válság? Egy ennyire „együttlévő” zenekar nem lehet válságban. Igaz, mintha Kispál András némileg háttérbe került volna az eddigiekhez képest (több szólóját átvették a vonósok, két számban pedig egyáltalán nem játszott), de ez minden. Soha ilyen jó még nem volt a Kispál. A koncertről hiányzott egy csomó nagy régi sláger, nem volt Szőkített nő, sem Húsrágó, hídverő, sem Emes, de ezúttal nem hiányzott egyik sem.

Ami szintén különlegesnek tűnt a mostani Kispál-bulin, az a profin-művészien megkomponált videó-installáció volt. Néha olyan erős képeket vonultatott fel ennek rendezője, hogy egyszerűen nem lehetett levenni a szemet a kivetítőről. Filmekből kivett idézetekkel, animációkkal, videoklip-részletekkel, a mikrofonra szerelt halszemoptikájú kamera képeivel, tévéfelvételekkel (például az őszi zavargásokról) a fesztivál legjobb vizuális megjelenését tudhatták magukénak. Ráadásul, eddig a Kispál ezzel nem nagyon törődött általában. Szóval fergeteges bulit tartott minden gimnazista, és volt gimnazista kedvenc pécsi zenekara, az biztos.

Zúzás és vizespóló verseny

A Kispált a nagyszínpadon a Nine Inch Nails követte, erre már ráizgultak a külföldiek is. A nagyréten csak a pocsolyák területén nem álltak emberek, mindenütt sűrű massza követelte az indusztriális metal alapzenekarát. Meg is kapták rendesen. Hihetetlen energikus bulit csapott az amerikai banda. Jó kemény zúzás, new waves csavarral, punkos egyszerűsítéssel és lendülettel: ez Trent Reznor csapatának veleje. A gitáros a reszelés mellett akrobatikus ugrásokat hajtott végre a színpadról, az énekes a mikrofont és annak állványát kínozta végig. (Tényleg, hány mikrofont fogyaszt a nagyszínpad?) Ekkora zúzást már tényleg csak sörrel lehetett levezetni. Azt sem bántuk, hogy kihagytunk egy csomó ígéretesnek tűnő produkciót, például a Fanfare Ciocarliát és a Manu Dibangót. Gondoltuk, már nem lehet tovább fokozni a hangulatot. Tévedtünk.



Sziget: lárifári a Kispál-válság 3

Vízesek lettek a pólók KÉPGALÉRIA


A táncdalfesztivál sátorban vizespóló versenyt rendeztek. Ez abból állt, hogy a vállalkozó ifjú hölgyeket beöltöztették fehér pólóba, amire aztán vizet locsoltak a mellük magasságában. Így táncoltak a – többségében pasi – közönség előtt és a műsorvezetők segítségével a tömeg ítéletet mondott a versenyzőkről. (Megy vagy marad?) A győztes az az ifjú hölgy lett, aki végül levette a pólót tánc közben és meglengette feje fölött. Esélye sem volt a másik döntős, kevésbé bevállalós lánynak.


Korda György forever


És akkor színpadra lépett Korda György. „Nagyszínpad, nagyszínpad” kiabálta a sátrat teljesen betöltő, tomboló közönség Korda György és Balázs Klári produkcióján. A Sziget egyik leginkább megmagyarázhatatlan jelensége a táncdalfesztivál-sátor. Tarajos punkok, fiatal lányok, legénybúcsút ünneplő fiúk egy emberként tombolnak, szinte önkívületbe a „Marina, Marina” vagy a „Gyöngéden ölelj át, és ringass szerelem” című számokra. A tömegben „Korda forever” tacepaó, és szív alakú „Klárika” tábla is feltűnt.



Sziget: lárifári a Kispál-válság 4

A színpadon Korda György és Balázs Klárika! – KÉPGALÉRIA


Az állandóan önmaga paródiáját alakító Gyuri bácsi rendre barátaimnak szólította a közönséget, és többször kijelentette, hogy imád mindenkit. Akkora őrjöngés, ováció még egy feltámadt Elvisnek, de még tán Zámbó Jimmynek sem járna, mint egy Sziget táncdalfesztivál-sátras fellépőnek. Aradszky, Csepregi, Szűcs Judit, Csuka Mónika, vagy a Korda-Balázs házaspár a mennybe megy. A közönség sírva röhög az egészen, és tombol és tombol és tombol…


Itt megállt az idő, a hangulat tovább nem volt fokozható. Pszichológusok mondják, hogy az élményeket fel kell dolgozni, ezt pedig leginkább ágyban, alva lehet. Nem kétséges, hogy lehetetlenre vállalkoztunk szombatról vasárnapra virradóan, de megpróbáltuk az alvást. Álmunkban, míg szendergett a robogás, néha marínáztunk kicsit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik