Élet-Stílus

Sziget: a legerősebb nap jön

Tavaly végigtombolta egy fura társaság az Iggy Pop koncertet. Ránézésre egy Kusturica-film hőseinek tűntek, de angolul üvöltöztek. Aztán átvonultak a Wan2 színpadhoz, és koncertjükkel tovább fokozták az Iggy által amúgy is felfűtött hangulatot. Ez volt a Gogol Bordello, amely a cigányzenét, a punkot, a sanzonokat keveri és tálalja fel a koncerteken óriási energiával.





A kétméteres, balkáni-bajszos zenekarvezető, bizonyos Mr. Eugene Hütz csernobil környékén zenélgetett ukrán esküvőkön, de az 1986-os katasztrófa után evakuálták őket Nyugat-Ukrajnába. Ha már úgyis lendületben volt, egész New Yorkig jutott. Itt is megalakította az orosz-lakodalmas csapatát, de rendre bekerültek a zenekarba különböző New York-i figurák, akik nagyot csavartak a hangzáson. Az egyik legizgalmasabb zenekar ma a Gogol Bordello, kicsit félünk, hogy mit kezd egy atombomba délután négykor a nagyszínpadon, de meg kell nézni, az biztos.

Sziget Fesztivál az FN.hu-n!



Nézze meg előző napi képgalériánkat, válogasson a Sziget programjai között az FN.hu-n, olvassa korábbi beszámolóinkat, böngéssze exkluzív világzenei ajnálónkat!


Ezután nagyot kéne pihenni a Madnessig. Laurent Garier és Pink koncertje még meg is engedné ezt (simán kihagyható számunkra mindkettő), de. Negyed hétkor a világzenén egy másik nagyágyú, az olasz Mau Mau csap a húrjaiba.





Az utcazenészekből verbuvált együttes végül is illeszkedik a Gogol Bordello irányvonalára, csak itt az ukrán-balkáni-New York-i színek helyett a mediterrán életigenlés határozza meg az alaphelyzetet. Így inkább a Mano Negra, és a Les Negresses Vertes – szívünkhöz oly’ közelálló – hangulatátlehetne idecitálni tájékozódási pontnak. Már többször játszottak Magyarországon, sosem csalódtunk. Most sem fogunk.

Ne mozduljon senki akkor sem, ha a Mau Mau már utolsó ráadását is lejátszotta. Az őt követő zenekart úgyszintén nem szabad kihagyni. Egy alapzenekarról volna szó, akire hivatkozva futott be világkarriert Bob Marley, vagy Lee Perry. A hatvanas évek Jamaicájában, a gitárosok elkezdtek amolyan kontraütemben jétszani. Ez jóleső lüktetést adott a karibi zenének, és kialakult a sziget nemzeti tánczenéje, a ska. (Majd később a reggae.)





E műfaj megteremtője, az ősforrás, a Skatelites jön újra el a Szigetre. Háromnegyed nyolctól hallgathatjuk meg az öreg műfajteremtőket, aki nélkül többek között a nap fő attrakciója, az angol Madness sem az lenne, ami.

Ha ez tudatos volt a koncertmesterektől, akkor nagyon össze jött nekik a dolog: a Skatelites után csak át kell sétálni a nagyszínpadhoz, és meghallgatni, hova vezetett a ska egyik ága-boga a nyolcvanas évekre. Konkrétan itt az angol hagyományokkal és a punk lendületével felturbózott skaról van szó.





Ennek megteremtője, a világ legjobb házibuli-zenekara, a teljesen őrült és vicces, sok fúvóssal operáló Madness lép fel fél tízkor. Wellcome to the house of fun – éneklik, és tényleg: várhatóan még a legmorcabb arcok is nevetésbe fordulnak a bulin.

Egy ilyen produkciót nehéz mivel levezetni. Talán zarándokoljunk el a Jazz Színpadhoz, 11-től a Hot Jazz Band fogja énekelni, hogy „Hamvadó cigarettavég” és, hogy „Az én babám egy fekete nő”.

Pénteken minden eddiginél erősebben lehet érezni a Sziget-átkot, a túlkínálatot. Egy csomó mindenről le kell mondani. Például, ha ezt az utat választjuk, akkor kimarad a lassan nemzetközi hírnevet szerzett, pimaszul fiatal és pofátlanul tehetséges The Moog (Pesti Est Színpad, 20.00), a rockabilly hazai vezéregyüttese, a Mystery Gang (Blues színpad, 21.20), vagy a nagyon eredeti, cseh roma-rapper formáció, a Gipsy.cz (Roma Sátor, 21.30). Ez utóbbi a Mediawave egyik legmeggyőzőbb koncertjét nyújtotta idén.





Szóval az alternatív lehetőségek se semmik: bátor döntésekre lesz szükség.

Küldjön fotókat, beszámolókat!



Saját beszámolóink mellett lehetőséget kínálunk olvasóinknak is, hogy leírják saját élményeiket a Szigetről és egyéb fesztiválokról. Beszámolót és a képeket a fesztival@sanomabp.hu címre küdheti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik