Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Kapolcs vagy Columbo

A hétvége még mindig a fesztiváloké. Most indult a Kapolcs és a Veszprémi Ünnepi Játékok, tart még az EFOTT, tehát érdemes utazni pár kilométert, hogy magunknak való programot találjunk. A nomád körülmények közötti sátoros ünnepek mellett a felső tízezer is koccinthat koktéljával az egyik legnevesebb magyar társadalmi eseményen, az Anna-bálon, míg odakint a kivetítő előtt a pórnép utcabálozik Füreden. Aki azonban az elanyagiasodott világ elől menekülne a szellemi lét határait kutatva, annak biztos programot jelent a Krisna-völgyben rendezett búcsú.

Bár különösebben jó filmeket nem találtunk a tévéműsorban, egy kiváló Columbo-részt, egy brit vígjátékot és egy kanadai-francia drámát is nézhetőnek találtunk a programban.

A kérdés tehát a régi: menjek vagy maradjak?

Menjek…

Péntek, július 27.

… a Művészetek Völgyébe

A Balaton-felvidék többszáz éves 6 kis falujában (Kapolcs, Taliándörögd, Vigántpetend, Monostorapáti, Öcs és Pula) megrendezésre kerülő 10 napos rendezvénysorozat, a Művészetek Völgye, Magyarország legnagyobb nonprofit összművészeti fesztiválja. Idén először jó néhány közös programmal Nagyvázsony, a „Völgytornác” is helyszínként szolgál. Az ezer program javarésze azért továbbra is hat faluban lesz a tervek szerint hetven helyszínen. Idén a Művészetek Völgye minden eddiginél több színházi előadást szervez . A törpe tanyaszínházaktól kezdve a nagy kőszínházakon keresztül a határon túli társulatokig mindenki megjelenik a fesztiválon. A színpadok különleges helyszíneken lesznek, mint a Galástyai Árok füves erdős terepe, amely egészen eredeti hátteret teremt például a Szentivánéji Álomnak.

Bővebben >>


Menjek vagy maradjak – Kapolcs vagy Columbo 1




… búcsúba a Krisna-völgybe

Az idei búcsút – mint minden évben – július utolsó hétvégéjén rendezik. A programokben szerepel Valóságshow, egész napos színpadi kulturális bemutatók, zene, tánc, gyermekprogramok, indiai esküvő, kirakodóvásár, idegenvezetés a templomban. Újdonság a kézműves falu, a legnívósabb mesterek portékáival és kézműves programokkal A szervezők egzotikumot, lelki atmoszférát és természettel való harmonikus életmódot ígérnek a Krisna völgyben. A helyszín egy maga nemében páratlanul érdekes hely a jelentős történelmi múlttal bíró kis somogyi faluban, Somogyvámos határában. A 260 hektár területű Indiai Kulturális Központ és Biofarm azzal a céllal létesült, hogy az embereket hozzásegítse egy ősi, lelki kultúra értékeinek, valamint ugyanezen a szellemiségen alapuló természetes életmódnak a megismeréséhez. Ez úgy tűnik sikeres volt, mert az elmúlt 10 évben több mint 200 000 látogató kereste fel Krisna-völgyet. Pénteken lesz tradicionális indiai zene, Bharatnatyam táncbemutató, pantomim előadás, Odisszi táncbemutató, vetélkedő, Krisna-völgyi gyermekzenekar előadása, előadás, zenés-táncos program.

Keresse meg az FN.hu interaktív térképén a legjobb fesztiválokat!

Küldjön fotókat, beszámolókat!


A Fesztivál 2007 alrovatban saját beszámolóink mellett lehetőséget kínálunk olvasóinknak is, hogy leírják saját élményeiket. Beszámolót és a képeket a fesztival@sanomabp.hu címre küdheti.


—-Szombat, július 28.—-

…az EFOTT-ra

Az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója (EFOTT) története 1976-ra nyúlik vissza. Ekkor volt az első találkozó, a Pécs melletti Abaligeten, a KISZ szervezésében. Olyan előadók léptek fel, mint Nagy-Bandó András, Sándor György, a Voga-Turnovszky duó, vagy Boros Lajos, Dinnyés József, a Muzsikás együttes. Az EFOTT állandó jellemvonása, hogy mindig más helyszínen kerül megrendezésre. Az eddigi 29 találkozónak 24 helység adott otthont. Az 1976-os találkozón még csak háromszázötvenen voltak, de már az 1981-es EFOTT-on ezerötszáz résztvevő volt jelen, 1987-ben már négyezer. 2004-ben közel 30 000, 2006-ban pedig több mint 50 000 fiatal látogatott el a fesztiválra. Az EFOTT állandó jellemvonása, hogy mindig más helyszínen kerül megrendezésre. Harminc év alatt a rendezvény bejárta az országot. Idén az EFOTT-ot a debreceni Vekeri-tónál rendezik, ahol a szombati zárónap legnagyobb fellépőjének a Tankcsapda ígérkezik.



Menjek vagy maradjak – Kapolcs vagy Columbo 2


…Anna-bálra Füredre

Komoly dilemmát okozhat, a fiatal hölgyeknek, hogy szombaton a Tankcsapdát vagy az idén 182. füredi Anna-bált válassza az Anna Grand Hotel termeiben. Persze azért valószínűleg nem üti egymást a két rendezvény. A Tankcsapda közönségét azzal már nagyjából i is szűrik, hogy a dresszkód nagyestélyiről és szmokingról rendelkezik, de a 30 000 és 45 000 forint közötti jegyárak eléggé meghatározzák a vendégkört. A rangos társadalmi eseményen Dr. Fodor Gáborral is összefuthatunk két pezsgőkoktél között, aki a környezetvédelmi miniszteri poszt mellett a bál fővédnöki posztját is ellátja. A bálon résztvevő hölgyek számozott herendi porcelánszívet kapnak. Az előzetesen felkért szakmai zsűri a 10 legszebbnek tartott hölgyet választja ki. Szavazni telefonon és (nem emeltdíjas) sms-ben lehet a Duna Televízió képernyőjén látható számon. Természetesen lesz füstölt lazac kaviáros tormahabbal és grillezett szarvasgerinc is. A nyitótáncokat a Magyar Állami Operaház balettművészei adják elő. Szombaton utcabál is lesz a Vitorlás téren, ahol élő kivetítés lesz az Anna-bálról.

Keresse meg az FN.hu interaktív térképén a legjobb fesztiválokat!

Küldjön fotókat, beszámolókat!


A Fesztivál 2007 alrovatban saját beszámolóink mellett lehetőséget kínálunk olvasóinknak is, hogy leírják saját élményeiket. Beszámolót és a képeket a fesztival@sanomabp.hu címre küdheti.



—-Vasárnap, július 29.—-

… Európa Kulturális Falujába Palkonyára

A Villány-közeli település tagja annak az európai faluhálózatnak, amelynek osztrák, német, görög, spanyol, angol, olasz, cseh, észt, francia, holland, dán résztvevői vannak. A 10 éves programtervezet alapján évente többször is találkoznak lakossági cserelátogatások, diák, ifjúsági táborok és konferenciák során. Az idei vendéglátó Palkonya, ahol most hétvégén az osztrák és az angol faluk mutatkoznak be. A program zenés ébresztővel kezdődik a kircheimi fúvós zenekarral, utcai felvonulással, majd Szt. Erzsébet, Palkonya védőszentjének 800. évfordulóját ünneplik. 15 órától a Malom parkban angol és osztrák ételkülönlegességekkel, kézműves bemutatókkal, és -foglalkozásokkal, gyerekeknek arcfestéssel és színes, kulturális programokkal várják a vendégeket. Itt lesz az osztrák faluból, Kircheimből érkező fúvós zenekar és kórus koncertje, zenés, táncos bemutató Angliából, Aldeburghból. Ezen kívül koncert, bábelőadás és utcabál is várható. Mindeközben egész délután csaknem tíz pinc választékából lehet kóstolni az 1500 forintos kóstoló pohárral.

Bővebben >>





… a Veszprémi Ünnepi Játékokra

A Veszprémi Ünnepi Játékok előadásai a vár történelmi környezetében zajlanak. A rendezvények háttere, természetes díszlete a püspöki palota gyönyörű barokk épülete. A vasárnap induló programban világhírű külföldi művészek: Jirí Stivin, Zbigniew Namyslowski, Joe Zawinul, a Wayne Shorter Quartet és a New York Voices, és a legjobb magyar jazzisták Deseő Csabától a Trio Midnightig és a Szakcsi Trióig. A zárónapon operagála Lukács Gyöngyivel, Tokody Ilonával, Polgár Lászlóval, és Bándi Jánossal.

Keresse meg az FN.hu interaktív térképén a legjobb fesztiválokat!

Küldjön fotókat, beszámolókat!


A Fesztivál 2007 alrovatban saját beszámolóink mellett lehetőséget kínálunk olvasóinknak is, hogy leírják saját élményeiket. Beszámolót és a képeket a fesztival@sanomabp.hu címre küdheti.


—-…moziba: Ocean’s Thirteen – A játszma folytatódik—-

Ravaszak, sármosak, az elme „cool” bajnokai. A Danny Ocean (George Clooney) és barátja, Rusty Ryan (Brad Pitt) vezette bűnbanda ezúttal sem a pőre erőszaknak hódolva adja ki a jelszót, miszerint pénzt vagy életet, hanem aprólékosan kitervelt módon látnak neki harmadik nagyprojektjüknek. Történik ugyanis, hogy a könyörtelen játékbarlangos, Willy Bank (új húzónév a csapatban: Al Pacino) keresztülgázol Danny öreg cimborája, Reuben (Elliott Gould) számításán (majdnem ő magán is), és hát nyilván ez bosszúért kiált. A fiúk – szövetkezve az első és második részbeli kaszinótulajdonos ellenfelükkel (Andy Garcia) – kettős öv alatti „ütést” visznek be: az anyagi ellehetetlenítés mellett céljuk a Bank-birodalom nimbuszának megtépázása.







—-Maradjak… …tévézni—-

Péntek, július 27.
23:05
TV2

Columbo: Negatív reakciók

A Peter Falk által megszemélyesített szivaros, ballonkabátos nyomozó jelentősen megosztja a tévénézőket. Van aki egyenesen a falra mászik, amikor az ajtóból visszafordulva föltesz még egy kérdést. Van aki pedig a kisember diadalát látja benne, amikor a teljesen ostobát adva keveri bele a gonosztevőket a saját logikai csapdájukba. Most a Paul Galesko a
gazdag és sikeres fényképész van soron, aki majdnem tökéletes tervet eszel ki felesége meggyilkolására. A terv a következő: a gyilkosságot emberrablásnak feltüntetve, közben feleségét meggyilkolva úgy állítani be a bűntényt, mintha azt az egykor elítélt Alvin Deschler követte volna el. A nyomozást irányító Columbo hadnagy azonban nem hisz a látszatnak, és bár egyértelműnek tűnik Descler bűnössége, mégis tovább folytatja a nyomozást.


Menjek vagy maradjak – Kapolcs vagy Columbo 3



Szombat, július 28.
20:10
TV2

Fészkes fenevadak

A Monty Pithon-csoport két tagja John Cleese és Michael Palin átmenekít valamit az abszurd humorból a nagy költségvetésű vígjátékba. Amikor a londoni Marwood Állatkertnek – az új-zélandi Vince McCain személyében – új tulajdonosa akad, veszélybe kerül a park léte. McCain ugyanis kijelenti, hogyha a vállalkozás rövid időn belül nem lesz képes több profitot termelni, bezárják az állatkertet. McCain Willa Weston-t bízza meg azzal a feladattal, hogy tartsa szemmel Rollo Lee-t, az állatkert igazgatóját, akinek az a hajmeresztő ötlete támad, hogy meg kell szabadulni a szelíd, kedves állatoktól és helyettük vicsorgó vadállatokat kell beszerezni, mert ezek jobban vonzzák a közönséget. Az állatgondozók azonban résen vannak: a kissé bőbeszédű Adrian “Bugsy” Malone álruhát kényszerít a legszelídebb állatokra, nehogy a szelekció áldozatai legyenek.


Menjek vagy maradjak – Kapolcs vagy Columbo 4



Vasárnap, július 29.
22:15
m2

Barbárok a kapuknál

A kanadai-francia filmdráma igazi emberi történetnek ígérkezik, és olyan élethelyzetet dolgoz fel, amelyen alíghanem mindannyiunknak át kelle esnie. Kórházba kerül az ötvenes évei elején járó Rémy. Volt felesége, Louise, arra kéri a Londonban élő fiukat, jöjjön haza a haldokló apját meglátogatni. Sébastien húzódozik, hisz hosszú évek óta nem volt apjával kapcsolata, nem volt mondanivalójuk egymásnak. Végül mégis Montrealba repül, hogy segítsen és apja támasza legyen a nehéz helyzetben. Sébastien minden követ megmozgat, hogy könnyítsen a Rémy szenvedésein. Még az apja életében egykor oly fontos vidám bandát is összehívja: rokonok, barátok, egykori szeretők jönnek össze a betegágy körül.

Menjek vagy maradjak – Kapolcs vagy Columbo 5

Ajánlott videó

Olvasói sztorik