Élet-Stílus

Vinokurov nyert, Rasmussan őrzi a sárga trikót

A kazah Alekszandr Vinokurov vasárnapi gyengélkedése után megnyerte a Tour de France 15., egyik legnehezebb szakaszát, míg a dán Michael Rasmussen továbbra is őrzi az összetettben élen állónak járó sárga trikót.

Kapcsolódó linkek

tourdefrance.lap.hu
sport.lap.hu

A Foix és Loudenvielle-Le Louron közötti 196 km-es pireneusi szakaszon öt hegy várt a karavánra, amely elengedett egy 25 fős szökevénycsoportot, közte több kitűnő, de összetettben már gyengébben álló “hegymászóval”, akik közül végül kilencen a célig megőriztek valamennyit előnyükből. Az élmezőnyben volt a vasárnap erejével teljesen elkészült kazah versenyző is, aki mostanra összeszedte magát és heroikus küzdelmet folytatott a szakaszgyőzelemért. Az utolsó kaptatón sikerült is leráznia két spanyol riválisát, Haimar Zubeldiát és Juan José Cobo Acebót. Vinokurov ezzel pályafutása ötödik, idén pedig a második szakaszsikerét ünnepelhette a Touron.

Eközben hátul a favoritok sokáig “békésen” tekertek fel az emelkedőkre, mígnem az összetettben második Alberto Contador többször megpróbálta otthagyni dán ellenfelét. A spanyol klasszisnak sikerült mindenkit maga mögött hagynia, kivéve éppen a sárga trikós Rasmussent. A duó egy percet adott a hegymenet utolsó kilométerein a vetélytársaknak, így egyértelművé vált, hogy csak közülük kerülhet ki a végső győztes.

Kedden szünnap lesz, szerdán pedig az Orthez és Gourette-Col d,Aubisque közötti 218,5 km-es királyetap vár a mezőnyre a Pireneusokban. Az etap az idei viadal utolsó hegyi szakasza, és még a hétfőinél is keményebb lesz, ugyanis egy harmadik mellett két-két első és kiemelt kategóriás kaptató szerepel majd a programban, azaz – a szombati időfutamot leszámítva – akkor lehet még “levenni” Rasmussenről a sárga trikót.

Tour de France, 15. szakasz, Foix – Loudenvielle-Le Louron, 196 km:
1. Alekszandr Vinokurov (kazah, Astana) 5:34:28 ó
2. Kim Kirchen (luxemburgi, T-Mobile) 51 mp hátrány
3. Haimar Zubeldia (spanyal, Euskatel) azonos idővel
…10. Alberto Contador (spanyol, Discovery Channel) 5:31 p h.
11. Michael Rasmussen (holland, Rabobank) a.i.
…13. Cadel Evans (ausztrál, Lotto) 6:27 p h.

Az összetettben (sárga trikó):
1. Rasmussen 69:52:14 ó
2. Contador 2:23 p h.
3. Evans 4:00 p h.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik