Élet-Stílus

Balatoni alternatíva: bor és zene

A hétvégén sokan özönlenek a magyar tenger partjaira, menedéket keresve az egy hete tartó trópusi időjárás elől. A strandokon várhatóan zsebkendőnyi helyet is nehéz lesz találni, az éttermek, büfék zsúfolásig lesznek. A tipikus balatoni időtöltés mellett bőven akad kultúrálódási lehetőség, a BalaTONE fesztivál vasárnapig várja a többek között az Asian Dub Foundation, Dog Eat Dog, Freq Nasty vagy a KFT iránt érdeklődőket.

Megtalálja számítását a hétvégén az is, akinek nem válik ínyére az ilyen nagyfesztiváli hangulat, családiasabb légkörben szeretne kikapcsolódni, és emellett még esetleg megkóstolná a balatoni borászatok kínálatát is. Az északi és a déli partra látogatók is jól járnak, Badacsonyban és Balatonbogláron is borfesztivál nyitotta meg kapuit. Badacsonyban a hangsúly inkább a népzene és a kortárs populáris zenék, míg Bogláron egyértelműen a jazz az irányadó műfaj.



Balatoni alternatíva: bor és zene 1

(Fotó: Balatonboglári Jazz és Borfesztivál)


A Balatonboglári Jazz és Borfesztiválon pénteken este a Fusio Group (Elek István – szaxofon, Kormos János – gitár, Romhányi Áron – billentyű, Barabás Tamás – basszusgitár, Szendőfi Péter – dob) és a Babos Projekt Special (Babos Gyula – gitár, Veres Mónika – ének, Szakcsi Lakatos Róbert – zongora, Hárs Viktor – nagybőgő, basszusgitár, Balogh László – dob) zenél, miközben Balaton-környéki, és vendégborászatokkal ismerkedhet a közönség. A Dél-Balatoni Borútról a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet, az Ignáczy Borpince, Légli Ottó pincészete, az Országh Pince, és a Szentpály Pince borait találják meg az érdeklődők. A meghívott vendégborászok listája is illusztris: az egerszalóki Szent Andrea Szőlőbirtok és Pincészet, az egri Pók-Polónyi Pince, a villányi Maul és az Iványi pincék, a somlói Györgykovács kispincészet, a vonyarcvasegyi Csereze Szőlőbirtok Papp és fia Pincészet, illetve a tokai Hétszőlő-Rákóczi Pince képviselteti magát. A szervezők kimondottan családias légkört ígérnek, kisebb, barátságosabb rendezvényre lehet számítani. A hétvégén fellép még a Balázs Elemér, Oláh Kálmán és Egri János nevével fémjelzett Trio Midnight, és a Fekete Kovács Kornél zeneszerző, trombita- és szárnykürtművész vezette Modern Art Orchestra. A fesztivál vasárnapig tart.

A Badacsonyi Bornapok ezzel szemben szombaton nyit és egészen augusztus 5-ig tart. Ha valaki még nem döntötte el, pontosan mit csinál balatoni szabadsága alatt, mindenképpen javallott program a Badacsonyi Borút bejárása, amely Káptalantótitól, Tapolcán át egészen Badacsony Lábdihegyig tart. Az útnak az ismert nagy pincészetek – Szeremley Pincészet, Laposa Családi Pincészet – mellett számtalan kisebb pince és borozó állomása van. Akinek a hétvége áll rendelkezésére, megtalálja ezen pincészeteket a Bornapokon, a badacsonyi pincesoron. Népzenéről a Badacsony táncegyüttes, a Veszprém táncegyüttes, a Devecseri autentikus roma amatőr együttes gondoskodik, de fellép július 27-én Somló Tamás, a zárónapon pedig a Mystery Gang Trio.


Keresse meg az FN.hu interaktív térképén a legjobb fesztiválokat!

Küldjön fotókat, beszámolókat!


A Fesztivál 2007 alrovatban saját beszámolóink mellett lehetőséget kínálunk olvasóinknak is, hogy leírják saját élményeiket. Beszámolót és a képeket a fesztival@sanomabp.hu címre küdheti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik