Élet-Stílus

Világméretű iPhone-átverés

A Panda Software vírus- és biztonságtechnikai laboratóriuma alig pár nappal ezelőtt „fogott el egy levelet”, amelyben egy újszerű és veszélyes támadás egyik komponense található. Az átverés az utóbbi időszak legnagyobb őrületet keltő iPhone-t vette célba.

Magyarországon is számos ún. phishing („adathalász”) jellegű támadás zajlott már le, melynek során a kiberbűnözők egy-egy bank weboldalát hamisították meg, hogy az odacsalogatott ügyfelek bizalmas adatait megszerezzék.

A mostani támadás ennél jóval veszélyesebb, ráadásul bonyolultabb is. A főleg e-mailben és weboldalakon keresztül terjedő trójai program célja, hogy minél több PC-t megfertőzzön, ám önmagában még nem feltétlenül veszélyes. A támadók azonban meghamisították az Apple iPhone-nal foglalkozó oldalát is; így azok, akik iPhone-t szeretnének rendelni, könnyen csapdába eshetnek.

A megfertőzött PC-kről leadott rendelés eredménye gyakorlatilag egy nyitott kapcsolatot enged a számítógépes bűnözők számára, akik könnyen átvehetik a hatalmat az így meggyengített védelmű gépek felett.

Itthon még nem veszélyes

Habár ez a veszély magyar gépeket még nem fenyeget (mivel az iPhone még csak az AT&T amerikai hálózatában használható), az eset azért elgondolkodtató. Sándor Zsolt, a Panda szakértője szerint mindez egy trend része, amelyben a támadók sorra veszik a legnépszerűbb oldalakat, és a saját céljaikra használják őket.

Az iPhone világméretű hisztériát váltott ki a „kütyükre” fogékony felhasználók körében, így az érintettek száma jócskán nőhet.

A vírusvédelmi cégek a napokban már jelezték, hogy az új Harry Potter megjelenését megelőzve, egy a könyv sikerét kihasználó veszélyes féreg is köröz a levelezőrendszerekben, óvatlan PC-tulajdonosok kíváncsiságát kihasználva. Mindkét vírus egyértelműen jelzi, hogy a számítógépes bűnözők arra koncentrálnak, hogy az aktuálisan az érdeklődés középpontjába kerülő témák iránt érdeklődő felhasználók figyelmetlenségét kihasználva megszerezzék a legfontosabb jelszavainkat, adatainkat, sőt esetleg akár az irányítást a gépünk felett. Ezen eszközök segítségével aztán a megfertőzött gépek könnyen válhatnak a milliónyi spamküldő zombirendszerek egyikévé, a bünözők eszközévé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik