Élet-Stílus

Egy kihaltnak vélt hangyászsün nyomában

A korábbi hírekkel ellentétben mégsem pusztult ki a tévéfilmjeiből ismert természetbúvárról, Sir David Attenborough-ról elnevezett tojásrakó emlős, állítják a tudósok.

Nemrégiben, amikor a kutatók Pápua Cyclops-hegységében jártak, rábukkantak az Attenborough-hosszúcsőrű hangyászsün ép üregeire és nyomaira. A mostanáig kihaltnak vélt faj egyetlen, 1961-ben talált példányát egy hollandiai múzeumban őrzik. A kutatócsoport jövő évben visszatér Pápuára, hogy fölkutassa és lefényképezze az élőlényt.

A Londoni Zoológiai Társaság tudósainak egy hónapig tartó expedíciója során bejárták a sűrű őserdővel borított hegylánc egyes részeit, ahol több mint 45 éve nem járt kutató.

Mégsem halt ki az ősi faj

Jonathan Baillie a Zoológiai Társaság Evolúciós szempontból egyedi és globálisan veszélyeztetett (Edge – Evolutionarily Distinct and Globally Endangered) programjának vezetője reményét fejezte ki, hogy Sir David Attenborough is örömmel hallja majd, hogy a róla elnevezett faj még él a pápua dzsungelben.

Az élőlényt, azóta nem látták, amióta egy holland botanikus 1961-ben begyűjtötte az egyetlen ismert példányt a Cyclops-hegység felhőerdejében. Emiatt az volt az általános vélekedés, hogy a cipősdoboz méretű Zaglossus attenboroughi nevű faj kipusztult.

Amikor azonban az Edge kutatócsoportja a területen járt, beszélt helyi bennszülöttekkel, akik azt mondták, hogy legutóbb 2005-ben látták az élőlényt. A tudósok is fölfedeztek túrásnyomokat, azaz olyan lyukakat a talajon, amelyeket a hangyászsün csinál, amikor a hosszú orrát a földbe nyomva élelmet keres.


Egy kihaltnak vélt hangyászsün nyomában 1

A kacscsõrû emlõs rokona mégsem pusztult ki


A program blogjában dr. Baille a következőket írja: „Az Attenborough-hangyászsün egyike annak az öt tojásrakó emlősnek, amely már a dinoszauruszok korában benépesítették a Földet. Ebbe a csoportba tartozik a kacsacsőrű emlős is, amely segít annak érzékeltetésében, mennyire eltérnek ezek az összes többi emlőstől”.

Az állat ökológiájáról nagyon keveset tudunk. Úgy vélik, éjszakai életmódú, földigilisztákat keresgél az erdő avarában, a nappalt odvas fákban vagy sekély üregekben tölti. Fenyegetés esetén a feltehetően magánosan élő hangyászsün fölmereszti tüskéit, így védekezik a ragadozók ellen.

A csoport a tervek szerint jövőre visszatér a Cyclops-hegységbe, hogy további kutatásokat végezzen, és automata kameracsapdákat állítson föl, amelyekkel remélhetőleg sikerül fényképet készíteni egy eleven Attenborough-hosszúcsőrű hangyászsünről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik