Élet-Stílus

Balaton Sound, BalaTONE – két dudás egy csárdában?

„Már az év eleje óta egyeztetünk a Balaton Sounddal, hogy ne menjünk egymásnak keresztbe” – mondta a FigyelőNetnek Bukovinszky Béla a BalaTONE főszervezője. Az egyeztetést mi sem jelzi jobban, hogy a zánkai BalaTONE-fesztiválra a technikai eszközök és kiszolgáló személyzet egy része is Zamárdiból érkezik.

Szusi vagy lángos

A főszervező szerint a fesztiválok amiatt sem akadályozzák egymást, mert különböző közönséget céloznak meg. Míg a Balaton Sound a prémiumkategóriás, trendkövető fiataloknak szervezett olyan világsztárokkal koncerteket, mint a Beastie Boys vagy a Basement Jaxx, addig a BalaTONE a családos nyaralókra és a hagyományos fesztivállátogató egyetemistákra számít. Ettől függetlenül a hazai Kispál-Tankcsapda-Zanzibár-No Thanx bűvkör mellett az Asian Dub Fundation és a Dog Eat Dog is fellép, amely ugyan nem az első vonal a külföldi sztárok között, de komoly közönséget képes megmozgatni.


Balaton Sound, BalaTONE – két dudás egy csárdában? 1

A Beastie Boys volt az igazi sztár (Fotó: MTI)



Míg a Balaton Sound közel 300 millióból gazdálkodik, addig a BalaTONE harmadannyiból szervezi programjait. Az alacsonyabb kategória az árak terén is mutatkozik: míg Zamárdiban egy napijegy 6000 forint, addig Zánkán 3900. A tokaji Hegyalja-fesztivált szervező cég emellett a kelet-magyarországi árait is hozta. A szabott árú sör a déli parti fesztiválon 550 forintba került, A BalaTONE-on mindössze 280.

Bukovinszky Béla szerint a fesztivál helyszíne azonban mindenképpen prémiumkategóriás. A zánkai úttörőtábor helyszínén létrejött ifjúsági tábor a háromcsillagos szállodaitól a kollégiumi szobáig mindent kínál. A megzenésített nyaralási reklámmondat ennek is köszönhető. Míg Zamárdiban a mojito-koktél és a szusi állt a fogyasztás központjában, Zánkán a hosszú hétvégés lángosozás, sörözés, sülthalazás lehet a családok kedvence, este pedig apu vagy anyu még a koncertekre is elugorhat.


Balaton Sound, BalaTONE – két dudás egy csárdában? 2

Zánka a családokat várja



Sikerjelentés Zamárdiból

A hagyományteremtő céllal létrehozott Balaton Sound hozta a várt 25-30 ezer fős látogatói számot, sőt a 32 ezres végeredmény némileg még túl is szárnyalta – árulta el a fesztivált szervező Sziget Kft. sajtófőnöke a FigyelőNetnek.

A hazai szinten nagy dobásnak számító Beastie Boyson, Brand New Heaviesen, Basement Jaxxen kívül az elektronikus zene sztárjai a dj-k voltak. A három napon át nyitva tartó Arénában a kora reggeli órákig világsztárok adták egymásnak a lemezjátszót. Hernan Cattaneo, Ferry Corsten, Roget Sanchez és még sokan mások telt ház előtt léptek fel az 1500 m2-es arénában. A fesztivál legnépszerűbb helyszíne az impozáns szabadtéri Terasz volt, ahol a nap 24 órájában pörögtek a programok. A vízparti függőágyakból és kényelmes kanapékról is élvezhető jazzkoncertek és unikális produkciók mellett Adam Freeland és Dj Storm is fellépett, a legnagyobb sikert azonban a francia Nouvelle Vague és az osztrák Bauchklang és Tiga koncertje aratta.

A program és a marketing úgy tűnik bejött, ennek megfelelően jól eltalálták a célcsoportot, így a 32 ezer látogató javarészt yuppie-kból állt, akik a borsos jegy mellett jól tejeltek a helyi fogyasztáson, és az őket megcélzó szponzorokon keresztül is. Zamárdi vezetése és a szervezők máris bejelentették, hogy 2008-ban újra várják vendégeiket a Balaton Sound–fesztiválra.

Keresse meg az FN.hu interaktív térképén a legjobb fesztiválokat!

Küldjön fotókat, beszámolókat!


A Fesztivál 2007 alrovatban saját beszámolóink mellett lehetőséget kínálunk olvasóinknak is, hogy leírják saját élményeiket. Beszámolót és a képeket a fesztival@sanomabp.hu címre küdheti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik