Élet-Stílus

Talmácsi szenzációs futamgyőzelme

Az Apriliával versenyző Talmácsi Gábor pályafutása legsimább futamgyőzelmét aratta a vasárnapi Német Nagydíjon a nyolcadliteres kategóriában. A vb-címre hajtó magyar motoros idei második sikerével a világbajnoki pontversenyben is átvette a vezetést.

Kapcsolódó linkek


motogp.lap.hu
sport.lap.hu


Az időmérő edzések után már sejthető volt, a Német Nagydíj Talmácsi Gábor versenye lehet. A magyar motoros ugyanis a mezőnyben egyedüliként tudott 1:27 perc alatti kört teljesíteni; nem mellékesen: pályacsúccsal szerezte meg az első rajtkockát.

Talmácsi remekül rajtolt, rögtön az élre állt, és pillanatok alatt meglógott az üldözőitől. A legutóbbi két futamot megnyerő olasz Mattia Pasini viszont már az első kanyarban „elszállt”, visszaállt ugyan, de hamarosan befejezte a sachsenringi versenyt, és ezzel elbúcsúzott a vb-aranyről szőtt álmaitól is.

Az elsőségre törő, a futam előtt az összetett második helyén álló Talmácsi előnye közben négy másodperc fölé kúszott. A magyar motorost képtelenség volt megszorítani, tíz körrel a vége előtt már öt másodperccel vezetett, és könnyedén tartotta a tetemes előnyét, a végén még ki is engedhetett egy kicsit. Az első rajt-cél győzelmét semmilyen veszély nem fenyegette. Mögötte Simone Corsi, Hector Faubel, illetve a 15. helyről Kojama Tomojosi harcolt a dobogós helyekért. Talma csapattársa, Sergio Gadea a 9. rajthelyről az ötödikre küzdötte fel magát, ám az utolsó kanyarban bukott. Talmácsi ötödik világbajnoki futamgyőzelmét aratta, ezzel minden idők legeredményesebb magyar gyorsasági motorosává vált, és kétpontos elönnyel összetettben is átvette a vezetést. A második helyet Kojama csípte meg, Faubel lett a harmadik.


Talmácsi szenzációs futamgyőzelme 1

Talmácsi Gábor vidáman pezsgõzhetett (talma.hu)




„Nagyon figyeltem arra, hogy jól sikerüljön a rajt, mert tudtam, hogy gyorsabb vagyok a többieknél. Tíz gyors kört futottam, és a folytatásban az előnyöm megtartsására törekedtem, annyira húztam a gázt, amennyire kellett. Nem volt könnyű verseny, a mert a végén csúszkáltak a gumik a nagy meleg miatt. Boldog vagyok, hogy vezetem a világbajnokságot, most pihenés következik, majd Bronóban visszatérek!” – nyilatkozta mosolygva Talmácsi Gábor.

A 250-es géposztály versenye kettős KTM-sikert hozott, az osztrák gyári csapat ezzel legnagyobb sikerét aratta a negyedliteresek között. Az első helyet Aojama Hirosi szerezte meg Mika Kallio előtt. A pontversenyben vezető Jorge Lorenzo a negyedik lett, Tóth Imre nem ért célba. A MotoGP-ben Daniel Pedrosa nyert Loris Capirossit és Nicky Haydent megelőzve. Casey Stoner az ötödikként futott be, de így is növelte az előnyét az összetettben, mert Valentino Rossi bukott.

—-Eredmények, vb-állások—-

Német Nagydíj, Sachsenring
125 kcm:

1. Talmácsi Gábor (magyar, Aprilia) 32:30.802
2. Kojama Tomojosi (japán, KTM) +3.532 mp
3. Hector Faubel (spanyol, Aprilia) +3.610

A vb élcsoportja:
1. Talmácsi Gábor (magyar, Aprilia) 156 pont
2. Hector Faubel (spanyol, Aprrilia) 154
3. Kojama Tomojosi (japán, KTM) 118

250 kcm:
1. Aojama Hirosi (japán, KTM) 41:16,191 perc
2. Mika Kallio (finn, KTM) +0.119
3. Alex de Angelis (San Marinó-i, Aprilia) +0.274
(Tóth Imre nem fejezte be a versenyt)


A vb élcsoportja:
1. Jorge Lorenzo (spanyol, Aprilia) 191
2. Alex de Angelis (San Marinó-i, Aprilia) 171
3. Andrea Dovizioso (olasz, Honda) 166
..
26. Tóth Imre (magyar, Aprilia) 1

MotoGP:
1. Daniel Pedrosa (spanyol, Honda) 41:53.196
2. Loris Capirossi (olasz, Ducati) +13.166
3. Nicky Hayden (amerikai, Honda) +16.771

A vb élcsoportja:
1. Casey Stoner (ausztrál, Ducati) 196
2. Valentino Rossi (olasz, Yamaha) 164
3. Daniel Pedrosa (spanyol, Honda) 144

Ajánlott videó

Olvasói sztorik