Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Beastie Boys vagy mesés férfiak

Tényleg egyszerre kéne Diósgyőrben, Rakamazon és Zamárdiban lenni. A Kaláka -, a Hegyalja – és a Balaton Sound-fesztiválon ugyanis egymást érik a kihagyhatatlan koncertek. Szentendrén, mint mindig most is történik valami. Zsámbékon közben rakétabázison mutatnak be színdarabokat, onnan nem messze, a Garancsi-tónál pedig szabadtéri elektro-gigapartyt rendeznek.
Csak a notórius tévézők maradnak ilyenkor otthon: nekik is találtunk néhány jó filmet a hétvégére.


Kérdés: menjek vagy maradjak?


menjek…

péntek, július 13.

… Sepultura és Kispál-koncertre Tokajba

A rakamazi Tisza-parti kempingben dübörög Kelet-Magyarország legnagyobb könnyűzenei rendezvénye, a Hegyalja-fesztivál. Pénteken a nagyszínpadon lép fel a Sepultura, amely talán az első és egyetlen zenekar a metal zene eddigi történetében, akiknek sikerült egy harmadik világbeli országból (történetesen Brazíliából) indulva világszerte ismertté, sőt a műfaj alapzenekarává válniuk.



Menjek vagy maradjak – Beastie Boys vagy mesés férfiak 1


A zúzás után jön a Kispál és Borz levezetésképp. A program mellett a világörökség részeként jegyzett Tokaj történelmi kincsei és persze Tokaj, mint a legfontosabb magyar borvidék már önmagában is érv lehet a Hegyalja-fesztivál mellett.

… Anima és Basement Jaxx-koncertre Zamárdiba

Idén első alkalommal tartják meg Zamárdiban a Balaton Sound elnevezésű „prémiumfesztivált”, ahol nem kocsmák, sörpadok és sátoréttermek, hanem kényelmes nyugágyak, kanapék, koktél- és szusibárok is várják a látogatókat.



Menjek vagy maradjak – Beastie Boys vagy mesés férfiak 2


A program is jóval progresszívebbnek, merészebbnek tűnik a megszokottnál. Pénteken például az angol Simon Ratcliff és Felix Buxton alkotta duó, megannyi house-partyhimnusz, remix szerzőpárosa, a Basement Jaxx táncoltatja meg a Balaton-partot.

… Besh’o’ drom-koncertre Diósgyőrbe

Csütörtökön kezdődik a diósgyőri várban a 28. Kaláka Folkfesztivál, ahol évről-évre fellép mindenki, aki számít az etno vonalon.


Menjek vagy maradjak – Beastie Boys vagy mesés férfiak 3

A lovagkirályok várának különleges környezetében felépített színpadokon a legjobb nép-, és világzenék szólalnak meg. Pénteken például a Muczika, a Peca és a Besh’o’drom.

… Médea-előadásra a zsámbéki rakétabázisra

Az idei zsámbéki évad egyik alaptémája az antik görög drámák nőalakjainak XXI. századi megjelenítése Az Ivo Dimcsev rendezte Médeia-előadást a régi rakétabázison láthatják a nézők. Az előadásban Andrea Collaviano, Chován Gábor, Kovács Martina, Mészáros Piroska, Willy Prager, Sólya Ádám, Tóth Evelin, Vesztl Zsófia és Viola Gábor szerepel. A szöveg Ivo Dimcsev és a társulat munkája, az előadás koreográfiáját szintén a rendező készítette.

Keresse meg az FN.hu interaktív térképén a legjobb fesztiválokat!

Küldjön fotókat, beszámolókat!


A Fesztivál 2007 alrovatban saját beszámolóink mellett lehetőséget kínálunk olvasóinknak is, hogy leírják saját élményeiket. Beszámolót és a képeket a fesztival@sanomabp.hu címre küdheti.



—-Szombat: Utcabál, Garancsi-tó fesztivál, Bloodhound Gang—-

szombat, július 14.

… utcabálra a Francia Intézethez

A Bastille 1879-es ostroma olyan jól sikerült, hogy azóta is évről évre megünneplik a franciák, ráadásul nemcsak hazájukban, hanem az egész világon. Budapesten a Francia Intézet rendez kétnapos utcabált a Bem rakparton.


Menjek vagy maradjak – Beastie Boys vagy mesés férfiak 4

A látogatók két napon keresztül egy igazi francia piac szín-, illat-, és ízforgatagában találják majd magukat, ahol a francia és a magyar régiók változatos sajtjaiból, boraiból, gasztronómiai különlegességeiből, népművészeti- és dísztárgyaiból válogathatnak. Eközben Bretagne-ból és Korzika szigetéről érkező együttesek tartanak népzenei és táncbemutatót, valamint francia gólyalábasok és magyar zenészek szórakoztatják a közönséget. A szombat este csúcspontja a már hagyományossá vált dunai tűzijáték, amelyet a párizsi Les Ouiches nevű rezesbanda táncra perdítő zenéje kísér végig. A kifulladásig tartó bált a budapesti éjszakákból jól ismert Dj Superman zárja.

… a 10. Garancsi-tó fesztiváljára

Magyarország egyik legszínvonalasabb underground fesztiválja újra a festői tó partjánál dübörög szombaton. Az Üvegtigris című film helyszíneként is ismert terület színpadain olyan alakok nyomják majd a talpalávalót, mint DJ Godfather vagy a Vicious Circle.


Menjek vagy maradjak – Beastie Boys vagy mesés férfiak 5

Az előbbi a gettó-tech nevű műfaj képviselője, ma Detroit egyik vezető lemezlovasa. Rajongói szerint, a gyorskezű DJ egyszerre öt lemezjátszóval zenél, és akár 50 lemezt feltesz fél óra alatt. (Hogy ennek mi értelme, azt ne firtassuk.) A négytagú angol Vicious Circle viszont a future funk és a retro-tech hangzást kedveli. A szakma a legtehetségesebbek között tartja számon a csapatot, rendszeresen fellépnek mind az Egyesült Királyságban, mind Európában, de sok ütős számmal a hátuk mögött világszerte keresettek.

… a nagy fesztiválok szombati koncertjeire

Rakamazban a Depresszió, a Quimby mellett a Bloodhound Gang remegteti Tokaj szőlővesszeit, Zamárdiban ugyanekkor az Oi va voi, a Brand New Heavies és a Kurder-Dorfmeister duó produkcióját hallgathatjuk többek között. Disősgyőrben a Fabula Rasa, a Napra és a Czechomor lép színpadra. Csak győzzünk válogatni!


Menjek vagy maradjak – Beastie Boys vagy mesés férfiak 6

Keresse meg az FN.hu interaktív térképén a legjobb fesztiválokat!

Küldjön fotókat, beszámolókat!


A Fesztivál 2007 alrovatban saját beszámolóink mellett lehetőséget kínálunk olvasóinknak is, hogy leírják saját élményeiket. Beszámolót és a képeket a fesztival@sanomabp.hu címre küdheti.


—-Vasárnap: Beastie Boys, sanzonest—-

vasárnap, július 15.

… Beastie Boys bulira Zamárdiba

A Balaton Sound Fesztivál nagy húzása volt minden idők egyik legnépszerűbb hiphopzenekarának „becserkészése”. A három brooklyni fehér srác – Adam Horowitz, Adam Yauch és Mike D – miatt nyilván bedugul az autópálya vasárnap is a Balaton felé, úgyhogy hamar el kell indulni.


Menjek vagy maradjak – Beastie Boys vagy mesés férfiak 7

A Beastie Boys az eltelt több mint húsz évben besöpört minden díjat, amit ebben a műfajban csak be lehet az MTV Awardstól a Grammy-ig. Olyan albumokat készítettek, mint az Ill Communication, a Hello Nasty vagy a Check Your Head. Az elsők között keverték elképesztő pimaszsággal a hiphopot a rockkal, a hangmintákat a koszos gitárokkal. Ironikus világuk stílusteremtő, koncertjeik látványosak, és minden albumról legalább egy szám örökzöld.

… sanzonestre Szentendrére

Szentendrén mindig történik valami a nyáron. E hét végén például a Montmartre–Szamárhegy Fesztivált rendezik meg. A fesztivál részben a francia nemzeti ünnep előtt tiszteleg, részben pedig Szentendre kulturális sokszínűségét, és a francia művésznegyedhez fűződő évszázados kapcsolatát kívánja kifejezni, erősíteni.


Menjek vagy maradjak – Beastie Boys vagy mesés férfiak 8

Kiállítások, koncertek, színházi produkciók Párizs jegyében. Vasárnap például egy különleges sanzonest lesz, ahol az A.K.T. zenekar franciául énekli végig a sikkes Párizs és modern Montmartre elmúlt 100 évének zeneirodalmát Joe Dassintól, Edith Piaftól Vanessa Paradisig.

Keresse meg az FN.hu interaktív térképén a legjobb fesztiválokat!

Küldjön fotókat, beszámolókat!


A Fesztivál 2007 alrovatban saját beszámolóink mellett lehetőséget kínálunk olvasóinknak is, hogy leírják saját élményeiket. Beszámolót és a képeket a fesztival@sanomabp.hu címre küdheti.



—-Kiállítás, mozi—-

… kiállításra


… Ziffer Sándor kiállítására Egerbe

Szeptember 2-ig látogatható a “magyar vadak” közé sorolt Ziffer Sándor gyűjteményes kiállítása az egri Dobó István Vármúzeumban. A hevesi megyeszékhelyen született festőnek Magyarországon még nem rendeztek ilyen nagyszabású tárlatot.


Menjek vagy maradjak – Beastie Boys vagy mesés férfiak 9

bővebben>>

moziba …

Az ötödik Harry Potter-film ellenében a héten csak két új filmdráma kerül a magyar mozikba. Még egy semmirekellő, tortazabáló mugli is meg tudja jósolni: a modernizált Lennon-szemüveges mágus fiú tarolni fog, és maga mögé utasítja a még a mozikban transzformálódó robotokat és a világmentő piszkos-atlétás zsarut is.


Menjek vagy maradjak – Beastie Boys vagy mesés férfiak 10


bővebben>>

Keresse meg az FN.hu interaktív térképén a legjobb fesztiválokat!

Küldjön fotókat, beszámolókat!


A Fesztivál 2007 alrovatban saját beszámolóink mellett lehetőséget kínálunk olvasóinknak is, hogy leírják saját élményeiket. Beszámolót és a képeket a fesztival@sanomabp.hu címre küdheti.


—-Könyv, tévé—-

maradjak …

… olvasni

Jaj a legyőzötteknek, avagy süssünk-főzzünk másnaposan

Cserna-Szabó András és Darida Benedek a macskajaj regényét írta meg 52 recepttel. A borral, a mámorral, az eksztázissal már sokan foglalkoztak, de a legkomolyabb gondolkodók is restek voltak ahhoz, hogy mulatozás közben benézzenek az asztal alá, ahol bizony mocskot, üzekedő párokat és görnyedve okádó iszákosokat találunk.

A szerzők magukat sem kímélve hatoltak be a felfedezetlen területre, és megírták a másnaposság regényes kézikönyvét. 33 írásban ismertetik a legnagyobb piás művészeket és halhatatlan alkotásaikat.


… tévézni

péntek, július 13.
m2, 20.40

Fogd a pénzt és fuss!

“Csak semmi cicó, nálam van a slukker!” Ki ne ismerné az e mondatra épülő komikus jelenetet Woody Allen legendásan kacagtató első filmjéből. Egy cetlire írja a törékeny, félszeg baltimore-i srác, Virgil Starkwell, hogy „semmi cécó, nálam van a stukker”, gondolván, hogy ettől a bankos kisasszony majd egy vagon pénzzel teszi őt gazdagabbá.


Menjek vagy maradjak – Beastie Boys vagy mesés férfiak 11

A hölgy viszont nem tudja elolvasni a felszólítást, így a bankrablásból nem lesz semmi. Virgil 25 éves korára azzal teszi magát hírhedtté, hogy öt álnév alatt tartja nyilván a rendőrség. Tanulmányai helyett kényszerűségből adta bűnözésre a fejét, hogy magát és kis családját is eltarthassa, hamar bebizonyosodik azonban a bűnelkövetésre való tökéletes alkalmatlansága, így a kétbalkezes bankrabló gyakorta börtönbe, s még gyakrabban – főleg a nézők számára! – humoros helyzetekbe kerül…

szombat, július 14.
m2, 20:35

Mesés férfiak kurblival

Jirí Menzel 1978-as filmje a mozi hőskorába kalauzolja a nézőket. Mutatványosok járják a világot rozoga cirkuszkocsijukkal, és kifeszített lepedőkön mutogatják az önjelölt rendezők, operatőrök, szereplők néhány perces produktumait.


Menjek vagy maradjak – Beastie Boys vagy mesés férfiak 12

Egyikük, Pasparte voltaképpen bűvész, kezdetben csak mutatványaihoz indítja be a kurblis vetítőgépet, mialatt leánya muzsikával kíséri. Aztán egyszer számos tekercset örököl elhunyt társától, s a filmekkel együtt árván maradt lányát is. Pasparte nemsokára felfigyel egy megszállott operatőr, Kolenaty műveire, s álmodozni kezd egy állandó mozi megnyitásáról.


vasárnap, július 15.

Hétköznapi őrültségek

A cseh Petr Zelenka ismét egy eredeti, igazi fekete komédiát forgatott a férfiakról és a love sztorikról. Vannak olyan típusok, akik mindig bal lábbal kelnek fel, nem tehetnek róla. Főhősünk, Petr is ilyen, örök lúzer. Másik főhősünk Petr apja, aki hatvanas éveit tapossa, s egy pillanat alatt lecseréli Petr anyját egy “Lilaharisnyára”.


Menjek vagy maradjak – Beastie Boys vagy mesés férfiak 13

Petr egy hangárban dolgozgat, miközben szerelmes Jana-ba, aki énekes egy underground zenekarban. Petrt elhagyja régi nője, s a szomszédjába egy különös középkorú házaspár költözik. Egy este becsönget hozzá szép szomszédasszonya, aki egy pohár italt kér, majd becsönget az öreg férj is. Se szó se beszéd, pár pillanat múlva már a szomszéd ágyába bebújnak, s mindennapi légyottjuknál fontos, hogy főhősünk Petr nézze őket. Közös játékukért pénzt kap cserébe. Ehhez hasonló élethelyzetek sorozatát vonultatja fel a rendező filmjében, mely igazi szórakozást nyújt mindenki számára. Az élet egy nagy játék. Hangoztatja minden filmjében a rendező. Zelenka hősei a hétköznapi abszurditások foglyai. Szívszorítóan mulatságosak és szeretni valóan esendőek.


Keresse meg az FN.hu interaktív térképén a legjobb fesztiválokat!

Küldjön fotókat, beszámolókat!


A Fesztivál 2007 alrovatban saját beszámolóink mellett lehetőséget kínálunk olvasóinknak is, hogy leírják saját élményeiket. Beszámolót és a képeket a fesztival@sanomabp.hu címre küdheti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik