Élet-Stílus

Támadások melegágyai lehetnek a közösségi oldalak

A Panda Software elemzése szerint nem elképzelhetetlen, hogy hamarosan vírustámadások és pénzügyi átverések célpontjává válhatnak a IWIW vagy a MyVIP felhasználói.

Az internetbiztonsági szakemberei alig egy hete újabb, a népszerű MySpace-en keresztül terjesztett vírusra bukkantak. A roppant veszélyes, annak idején a Sony védett CD lemezei kapcsán hírhedtté vált rootkit-technológiát használó programok a zenészek és zenekarok által favorizált közösségi oldalt egyfajta ugródeszkának használva villámgyorsan elterjedtek az internetezők körében.

A Panda szakemberei ezzel kapcsolatban figyelmeztetnek: a kiberbűnözők egyre inkább áttérnek az ilyen jellegű támadásokra, így nagy a valószínűsége, hogy a következő célpontok a jóval „általánosabb” közösségi oldalak lesznek, mint amilyen az IWIW, vagy a MyVIP. Az ilyen oldalak forgalma óriásira nőtt az utóbbi két évben; az eleinte „rendeltetésszerűen” használt webhelyeken azóta szinte mindennaposak a fél-legális adatgyűjtések (például cégek, szervezetek „ismerősgyűjtése” az IWIW-en). A nagy látogatottság lehetőséget teremt olyan adatok beszerzésére is, amelyből a hozzáértők számukra fontos üzleti és stratégiai információkat nyerhetnek, anélkül, hogy bármiféle törvénytelen dolgot művelnének.

Ezzel szemben az elmúlt hetekben már itthon is megjelentek azok a megtévesztő oldalak, amelyek a hazai közösségi szájtok belépő oldalait másolták le. Noha a gyorsan eltávolították a megtévesztésre alkalmas másolatokat, mégis erős a gyanú, hogy egy átfogó támadás előkészületei szivárogtak ki az akció előtt.

Holman Endre a MyVip tulajdonosa szerint eddig kisebb belső – személyes bosszú motiválta jelszóvisszaélés, belső spam – konfliktusokon kívül nagyobb adatvédelmi, illetve biztonsági problémák nem adódtak az oldalon.

A megtévesztő oldalak megjelenése azonban jelzi, hogy a számítógépes bűnözés új utakat keres. Az eddigi egyértelmű anyagi haszonszerzési célok mellett egyre nagyobb szerepet kaphat a személyes adatok, adatbázisok eltulajdonítása.

A szakértők szerint a vírusok terjesztése lehet a következő lépcsőfok. Csak egy kicsit kell továbbgondolnunk a dolgot; az analógiát könnyű megtalálni – véli Sándor Zsolt, a Panda Software magyarországi ügyvezető igazgatója. – A terroristák is a legzsúfoltabb helyeken robbantanak, hogy maximalizálják az áldozatok számát. A kiberbűnözők a terroristák bombája a vírus, és az ilyen oldalak tagadhatatlanul a„legzsúfoltabb” helyek a hálón jó lehetőséget teremtenek egy nagyobb akció sikerességéhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik