Élet-Stílus

Tizennyolc év után bajnok a Vasas

Megvan a férfi vízilabda-bajnoki cím gazdája: a párharc vasárnapi, negyedik összecsapásán harmadik győzelmét is megszerezte a Vasas a Honvéd ellen, ezzel 1989 után ismét aranyérmes lett az ob I-ben.

Kapcsolódó linkek

vizilabda.lap.hu
sport.lap.hu

A pólós párbaj nyitómeccsén idegenben aratott Vasas-győzelem, majd az e heti, keddi angyalföldi KO, ezáltal 2-0-ás vezetés után pénteken váratlanul sziporkázó játékkal szépített a címvédő Honvéd. Ilyen előjelek mellett a vasárnapi összecsapás nagy kérdése az volt: a piros-kékek kisiklása volt csupán a harmadik mérkőzésen elszenvedett hatgólos vereség, vagy az olimpiai bajnokokkal teletűzdelt dominós alakulat feltámadt, s igazolja, hogy korai lett volna leírni az első két fellépésen mutatott gyatra játéka miatt.

A vasárnapi negyedik ütközet “számtani közepes” választ ígért, hiszen sem az elején, sem a folytatásban nem tudott elhúzni egyik együttes sem. A szeszélyes, pulzáló játék eredményeképpen váltott vezetés mellett zajlott a meccs, Kovács Róbert hatásos nyitánya után – Szivós Márton és Bárány Attila révén – 2-1-re már a Honvédnál volt az előny, hogy aztán a Vasas, sőt a teljes mezőny toronymagasan legjobbja, az összesen négy gólig jutó Varga Dániel egalizáljon.


Tizennyolc év után bajnok a Vasas 1

Varga Dániel volt a mezõny legjobbja (MTI)


A második negyed hasonló forgatókönyv szerint zajlott: hol az egyik, hol a másik társaságnál volt az előny, és hogy az izgalmak folyamatosan meglegyenek, mindig csak egy gól volt a különbség vagy ide, vagy oda. Molnár Tamás például úgy vette be kétszer is Nagy Viktor kapuját, hogy az idősebbik Varga fivér dupláját (3-3, 4-3) fonta keretbe (2-3, 4-4), majd Székely Bulcsú “csúsztatására” az ifjabbik Varga, Dénes felelt meg hatásosan (5-5).

A nagyszünet után jottányit se változott a meccs képe: Molnár és Kovács, aztán Kiss Gergely és Heinrich Dávid “feleselgetett” egymással, majd pedig afféle vasasos hangrobbanás következett be a Komjádiban, amikor a hosszú sérülése után visszatért Steinmetz Ádám centerből, 5 méterről lőtt a hálóba egy szabaddobást (8-7). Csakhogy emberelőnyből Fodor Rajmund is góllal vétette észre magát (8-8).

A csúcsszintű izgalmak közepette élvezetes, jóllehet változó nívójú pólót láthatott a teltházas uszoda népe, amelynek “dominós részlege” örülhetett előbb: Benedek Tibor ragasztott a bal felső sarokba hatalmas gólt (8-9). A piros-kékek üdvrivalgására Mátyás Zoltán szolgáltatott örömöt távolról is célt érő lövésével (9-9). Bő két perccel a vége előtt újfent az angyalföldiek vidulhattak: Varga Dániel sokadik zseniális megoldása a Vasast juttatta 10-9-es vezetéshez. És bár még adódtak további lehetőségek is mindkét kapu előtt, az állás nem változott: nyert, ezzel 18 évi szünet után története 14. magyar bajnoki címét érdemelte ki a Vasas férfi vízilabdacsapata.

—-Nyilatkozatok, eredmény—-


Földi László, az angyalföldiek vezetőedzője: “Csak dicsérni lehet ezt a gárdát, az egész bajnokságban és a rájátszásban is küzdöttek, hajtottak egymásért, zseniálisak voltak. Mindenkit köszönet illet, aki a csapatban vagy körülötte a sikerért dolgozott.”

Steinmetz Ádám, a nyaki porckorongsérüléséből kigyógyult center: “Nagyon sajnálom, hogy sérülésem miatt csak az utolsó mérkőzésen tudtam segíteni a csapatnak, amely előzőleg nélkülem is megmutatta, mire képes, és meg tudta verni a rengeteg olimpiai bajnok alkotta Honvédot.”

Hosnyánszky Norbert, a Vasas átlövője: “Olyan fiatalokból álló együttes a miénk, amely tavaly és idén elég rutint szerzett ahhoz, hogy ne törjön össze súlyos vereség esetén sem, mint amilyet pénteken szenvedtünk el a Kőér utcában. Bízom a csapatban, hogy képes olyan sorozatot produkálni, mint amilyet a Honvéd tudott előttünk fél évtizeden át a bajnoki címek folyamatos begyűjtésével.”

Markovits László, a Vasas SC ügyvezető elnöke: “Életem egyik legboldogabb napja a mai, s megvallom, hatalmas csalódásként éltem volna meg, ha nem nyerünk. Mindvégig bíztam a csapatban, olyannyira, hogy készültem a meccs utáni örömfürdőzésre is, és a vízálló karórámat vettem fel…”

Kovács István, a Honvéd vezetőedzője az ezüstérmet nézegetve: “Próbálom úgy felfogni, hogy ilyen színű érem még úgysem volt a vitrinemben, sajátos helye lesz a csupa arany között. Amúgy meg az első meccset rontottuk el, de azt nagyon, amikor hazai pályán kikaptunk. Meg kellett volna védenünk az elsőségünket.”

ING férfi vízilabda-bajnokság, döntő, 4. mérkőzés:
TEVA-VasasPlaket – Domino-BHSE 10-9 (2-2, 3-3, 3-3, 2-1)
A góldobók:
Varga Dániel 4, Kovács R. 2, Varga Dénes, Heinrich, Steinmetz Á., Mátyás 1-1, illetve Molnár 3, Szivós, Bárány, Székely, Kiss G., Fodor, Benedek 1-1
Összesítésben 3-1-re nyert a Vasas.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik