Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – gyermeknap vagy Kóristák

A hosszú hétvége pünkösd, a gyermeknap és a bor bűvköréből kínál programokat, de egzotikus korakoncertet is kínálunk programajánlónkban.

A Pünkösdi Nyitott Pincék ötletgazdája, Palkonya rengeteg kulturális programmal várja a vendégeket a Villány mellett. A gyermeknapon a Városligetbe és a Művészetek Palotájába bátran elvihetjük a kiskorúakat. A szentendrei skanzen pünkösdi királyválasztást, a Zöld Pardon pedig Bikini-koncertet ígér hétfőre.
Akinek azonban a májusi nyár ellenére sincs kedve kimozdulni otthonról, annak jó filmeket ajánlunk a tévéből.

A kérdés tehát a régi: Menjek vagy maradjak?

Menjek…

Péntek, május 25.

…Truffaz-trombitára a hajóra

Menjek vagy maradjak – gyermeknap vagy Kóristák 1
Erik Truffaz, a francia-svájci trombitás tíz éve a nu jazz emblematikus alakja. Korai, erős Miles Davis-hatásokat mutató lemezei mgalapozták hírnevét és stílusát: Truffaz sokáig maga volt a megtestesült kortárs cool. Finom balladák, laza blues-alapok, felettük a jellegzetes hangszínű trombita visszafogott és ökonomikus futamai – hogy aztán később Truffaz kacérkodjon a lassú hiphoppal és a spoken worddel is. A dzsesszvilág egyik legnagyobb kiadójához, a Blue Note-hoz szerződve aztán Truffaz-t szárnyára kapta a világhír. Legutóbbi lemezein már erőteljesebben távolodik a Davis-hagyományoktól, egyre több elektromos-elektronikus elemet illesztve muzsikájába, d’n’b-, hiphop- és keleti zenei motívumokat használ, sőt, legújabb, frissen megjelent lemezén kifejezetten popos irányba indult el. Budapesti fellépése az Arkhangelsk című album bemutató turnéjának része.

…Ba Cissoko kora-koncertjére a Művészetek palotájába

A guineai Ba Cissoko 2001-ben Conakryban alakította meg az utóbbi évek egyik legátütőbb nyugat-afrikai zenekarát. A Kouyaté fivérek, illetve az ütős Ibrahima Bah társaságában a manding zenei hagyományt – s annak ősi hangszerét, a huszonegy húros korát – a rockzenére jellemző intenzitással szólaltatja meg, és tereli a városi klubzenék irányába. Az időközben Marseilles-be települt zenekar mára végighódította az európai fesztiválokat. Éppen a legjobb időben vagyunk tehát, hogy rácsodálkozzunk erre a különlegesen friss tradicionális muzsikára.

…Tokaji Borok Fesztiváljára

A pénteken induló hétvégi fesztivál helyszíne Tokaj belvárosa, ahol négy napon keresztül a borvidék legnagyobb borkóstolója és borvására zajlik, közel harminc kiváló pincészet részvételével. A vendégek saját kóstolópohárból, kóstolójegyek ellenében kóstolhatnak. A borkiállításhoz kapcsolódva a sétálóutcában kézművesek, népművészek, népi iparművészek kínálják portékáikat és a hagyományos magyar gasztronómia csemegéi kóstolhatók a hangulatos alkalmi étkezőhelyeken (főtt és sült ételkülönlegességek, halételek, bográcsos ételek, rétes, palacsinta, kürtöskalács, lángos, stb). Tokaj vendéglői speciális ünnepi fesztiválkínálattal várják a vendégeket. A fesztiválszínpadon a rendezvény ideje alatt folyamatosan zenés, táncos programok zajlanak. Világzene, jazz, folklór, könnyűzene, pop-rock váltogatja egymást, az esti órákban mindez utcabállá lényegül át

Szombat, május 26.

…gyereknapra a Városligetbe

Tavaly a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat az őt támogató cégek, szervezetek és a Fővárosi Önkormányzat rendezvényén mintegy 500 000 gyermek és felnőtt vett részt, köztük 300 nehéz sorsú gyermeket hazánkból és a határainkon túlról. Idén május 26-27-én lesz Vujicsics-, Besh-o-Drom-, Kaláka-, Muzsikás-, Torres Dani- és Republic-koncert, a belső színpadon határontúli és magyar fiatalok lépnek fel, „Tiétek a színpad” címmel, majd a Japán Nagykövetség szervezésében 11 órától japán harcművészeti bemutatóra kerül sor, melyet a Horvát Kulturális Intézet jóvoltából a Tamburica együttes követ. A délutáni programokat a Csokitőzsde és Szamos Marcipán-szobrászat zárja. Lesz persze légvár, arcfestés, kézműves foglalkozás is. A kisebbek körében talán nem okoz majd osztatlan örömöt a mozgó fogászati rendelő, ahol ingyenes fogászati szűrést és szaktanácsadást ígérnek. Vasárnap a Nemzetek Utcáján a Budapesten akkreditált nagykövetségek, kulturális intézetek is bemutatkoznak.

…Lo’Jo-koncertre a Frankofon fesztiválra

Menjek vagy maradjak – gyermeknap vagy Kóristák 2

 
A Budapesten már jól ismert zenekara a Loire menti Angers határáról származik, ahol zenészek, költők, cirkuszosok, filmesek szerveződtek kommunába 1982-ben. A Denis Péan vezette Lo’Jo a kilencvenes évek közepére Európa-szerte kultikussá vált. Amit játszik, az éppúgy kötődik a francia sanzonhoz, mint a cigányzenéhez, a kabaréhoz, a dubhoz vagy az észak- és nyugat-afrikai zenei hagyományokhoz. De nem ez a sok-sok szín teszi rendkívülivé, hanem a páratlan összkép, illetve az abból sugárzó charme és szívmelengető érzékenység.

… dobra és basszsusra az A38 Hajóra

Szombaton a drum & bass szcéna egyik nagyágyúja, az E-Z Rollers látogat Budapestre, hogy hétfős különítményével élő fellépésen mutassa meg: egyáltalán nem járt el felette az idő, és friss nagylemeze legalább olyan jó, táncos és dinamikus, mint az ezredfordulón született slágerei. A hangulat felvezetéséről a Brains, a levezető táncról pedig a Longman & Bratwa d’n’b DJ-duó gondoskodik. Az E-Z Rollers két brit jungle- és drum and bass-guru, Jay Hurren és Alex Banks zenekara, amely a kilencvenes évek második felében robbant be a szigetországi klubszcénába, LTJ Bukem hathatós közreműködésével. Letaglózóan dinamikus, a drum and bass pörgős alaplüktetésébe dzsesszes és funkos elemeket vegyítő tánczenéje, “nagyzenekaros” élő koncertjei és nem utolsósorban az énekesnő, Kelly “Lady Roller” Richards lehengerlő énekhangja hamar sikert hoztak a zenekarnak.

Vasárnap, május 27.

…Európa Kulturális Falujába borozni

Menjek vagy maradjak – gyermeknap vagy Kóristák 3

 

Palkonya kis falu Villány mellett a Villány-Siklós Borút kezdőállomása. Ezen kívül arról híres, hogy egyike annak a 12 településnek, amely Európa különböző országaiban azért jött létre, hogy hangsúlyozza a falusi élet létjogosultságát. A magyar résztvevő ettől a hétvégétől folyamatosan fogadja a másik 11 tag képviselőit. A rendezvény nyilvános része pünkösd vasárnap ünnepi szent misével indul a templomban, ahol aztán a Bach Singers-kórus koncertje következik. Délután kettőkor aztán kezdetét veheti a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék fesztiválja. A Malom park szabadtéri színpadán megállás nélküli kulturális programokkal, este tűztánccal és a tűzijátékkal a bánya katlanban, majd utcabállal záródó a nagy sokadalom. A nyitott pincéknél, az 1800-as években épült, országos védettség alatt álló pincesoron kettőtől este kilencig lehet ellenőrizni a palkonyai borászok szakértelmét, amennyiben megvesszük az 1500 forintos kóstoló poharát.

…gyermeknapra a Művészetek Palotájába

A Művészetek Palotája, a Nemzeti Színház és az Egyszervolt.hu közös szervezésében május 27-én 10 órától kezdődik a „Duna-parti Gyerekparti” zenével és tánccal, interaktív játékokkal, kreatív foglalkozásokkal. A Nagyszínpadon fellép a Nem adom fel! Együttes, Palya Bea, a Kolompos Együttes, Gryllus Vilmos, a Karaván Família. A Kisszínpadon és az Esélyegyenlőség Parkban lesznek színházi, zenei előadások és játékok. A MüPa épületében továbbá a szokásos Cifra Palota formájában kézműveskedést, ügyességi-logikai játékokat szerveznek, a két intézmény közötti szabad téren Egyszervolt Falut. A Zikkuratban ólomkatonafestésre, a GYIK Műhely képzőművészeti és kreatív foglalkoztatójára mehetnek a gyerekek, de lesz jelmezpróbálás fotózással, horgászat és zsonglőr akadémia is.

Hétfő, május 28.

…pünkösdölni Szentendrére

A Pünkösdi Játékokra az utcaszínházi műfaj legelismertebb és legkedveltebb képviselőit, a hazai és nemzetközi fesztiválokon rendszeresen fellépő önálló művészeket és együtteseket várják a szervezők. A csűrökben, udvarokon színes programot láthatnak a vidéki élet zsánerképeit megjelenítő népszínművek, a rögtönző színjátszásra épülő vásári komédia és a nagy múltú magyar bábjáték hagyományaiból. A látogatók bevonásával elevenítik fel a Pünkösdhöz kapcsolódó népszokásokat (pünkösdölő, pünkösdi királyválasztás). A vasárnap és hétfőn is futó programok közül a hosszú hétvége utolsó napjára kerestünk programokat. Ezek közül érdekesnek tűnik a Pünkösdi királyválasztás, a Tintaló Társulás előadása a Dongó és Mohácsi, a Szeredás együttes Alföldi gyermeklakodalmasa vagy a Délszláv táncház a Söndörgő Együttessel. Mindeközben kirakodó vásár, piac, vándor vurstli, körhinta, játékudvar, kézműves játszó, csontkovács, jósnő és lacikonyha is várja a látogatókat.

…Bikini-koncertre a Zöld Pardon

Az idén huszonöt éves Bikini együttes a jubileumra Az Örzöm a lángot című albummal jelentkezett. Zenéjét Németh Alajos és Lukács Peta írta, a dalszövegeket D. Nagy Lajos, Nagy Feró (Beatrice), Katona László (Akela), Trunkos András (Rolls Frakció), valamint Bródy János jegyzi. Őszig több mint száz koncertet adnak az ország szinte minden pontján. A műsorban a régi slágerek mellett öt új dal hallható az Őrzöm a lángot című albumról.

..kiállításra

Dzsingisz kán és öröksége a Nemzeti Múzeumban

Magyarországon eddig soha, sehol nem látott leletek gazdagítják a Mongol Birodalom 800 éves történetét bemutató vándorkiállítást. A kiállított darabok értékét jelzi, hogy a magyar állam összesen majdnem három és fél milliárd forintos garanciát vállalt a kiállításra. A XX. századig bemutató tárlattal egy időben megnyílt, Tatárjárás című kiállításról is, amely az 1241-42-es mongol hadjárat emlékeit vonultatja fel. Igazi kuriózum, hogy a mongol történeti szemszög mellett megjelenik a magyar nézőpont is.

Menjek vagy maradjak – gyermeknap vagy Kóristák 4

 
…moziba

A Karib-tenger kalózai 3.

Ugyan a harmadik rész nem sikerült a legjobban, meg kell nézni a befeje őrészt, ugyanis véget érnek nagyvízi útonálló barátaink kalandjai. A jók elnyerik a jutalmukat (többnyire), a rosszak megbűnhődnek. A néző pedig unatkozik egy kicsit. Egyedül a színészek próbálkoznak valamiféle karakterrel és folyamatossággal, tehát Johnny Depp továbbra is dülöngélve szélhámoskodik, Orlando Bloom szívet tipor, Keira Knightley meg szép. Viszont az egyébként jeles hongkongi aktor, Chow Yun-Fat mindössze abban jeleskedik, hogy jól tudja rángatni az arcát.

Menjek vagy maradjak – gyermeknap vagy Kóristák 5

Maradjak…

…tévézni

Péntek, május 25.
20:00
Zone Europa

Macska-jaj

Emir Kusturica vígjátéka 1998-as vígjátéka igazi közép-európai mese: Grga Pitic – a cigány keresztapa és szemétdombkirály – és Zarije, egy cementüzem büszke tulajdonosa, régi jó barátok, bár vagy 25 éve nem találkoztak. A már nyolcvanas éveiket taposó, betegségekkel küszködő két zsivány kölcsönös tiszteletben élt át együtt bűnt és bűnhődést. Zarije fia, Matko, a semmirekellő naplopó, mivel saját apját nem meri megkérni, Grgától kér pénzt kölcsön egy vonatrakomány benzin megszerzésére. Matko, sikeres trükkjén felbuzdulva felajánlja Dadan Karambolonak, a cigány gengszterek kábítószeres királyának, hogy beveszi a benzinbuliba. A gátlástalan Dadan azonban becsapja, így nincs más választása, mint elfogadni Dadan kárpótlási kérését, vagyis hogy hozzáadja fiát, Zarét Dadan húgához, Afroditához.

Menjek vagy maradjak – gyermeknap vagy Kóristák 6

 

Szombat, május 26.
20:10
m1

Kóristák

1949. Franciaország. Clément Mathieu, a munkanélküli zenetanár elvállal egy felügyelő-tanári állást egy nehezen kezelhető gyerekek számára fenntartott nevelőintézetben. Az igazgató, Monsieur Rachin által bevezetett és alkalmazott kemény, rideg nevelési módszerek megdöbbentik az új tanárt. A zene varázsának és a közös éneklésnek köszönhetően azonban Mathieu-nek sikerül megváltoztatnia a gyerekek hétköznapjait… “Azokban a filmekben, amelyek igazán hatással voltak rám, van egy közös dolog: mindegyik arról szól, hogy hogyan járul hozzá valaki ahhoz, hogy a világ élhetőbb legyen. Én leginkább emiatt szeretem a mozit.” (Christophe Barratier).

Menjek vagy maradjak – gyermeknap vagy Kóristák 7

 

Vasárnap, május 27.
20:40
TV Paprika

Ramsay, a konyha ördöge

Gordon Ramsay-t Angliában ma az első három legkiválóbb séf között tartják számon. A 2001-ben 3 Michelin csillagot kapott vendéglőjébe hónapokra előre kell asztalt foglalni. A “konyha show” abból áll, hogy Ramsay bevonul egy étterembe, és rendet tesz, mindezt persze fergeteges humorral. A Ramsay féle módszert, vagyis a siker módszerét alkalmazza a konyhában, és ott, ahol szükség van rá. Kiosztja a szakácsokat, olykor a felszolgálókat is, beleszól az ételek készítésébe, és az alapanyagok kiválasztásába. Nem ismer pardont.
A sorozat célja többek között a könnyed szórakoztatás, valamint a vendéglátói profizmus és igényesség elterjesztése és hirdetése.

Hétfő, május 28.
21:45
Duna Televízió

Isten bárányai

A láthatatlan gyerekek, vagyis az “Isten bárányai” az UNICEF és a Világélelmezési Program projektjeként született, nagyon ismert és kevésbé ismert rendezők rövidfilmjeit fogja egy csokorba. A feladat: bemutatni a világ különböző pontjain élő gyerekek életét, olyan gyerekekét, akikről sosem fogunk hallani, mert túlságosan mélyen vannak ahhoz, hogy a hangjuk elérjen hozzánk. Ez a szkeccsfilm őket kívánja “megszólaltatni”.

Menjek vagy maradjak – gyermeknap vagy Kóristák 8

Ajánlott videó

Olvasói sztorik