Élet-Stílus

BL: kórházban a két megkéselt manchesteri

Továbbra is kórházban ápolják azt a két angol férfit, akiket a Roma-Manchester Bajnokok Ligája-negyeddöntő előtt kirobbant összecsapásban késeltek meg. Az UEFA vizsgálatot indított, a United szemtanúk jelentkezését várja.

Az olasz főváros rendőrfőnöke, Achille Serra megtiltotta az Olimpia-stadion környéki bárok tulajdonosainak, hogy alkohollal szolgálják ki a szomjas szurkolókat. Ennek ellenére a két tábor alaposan felöntött a meccs előtt garatra, és a stadion közvetlen közelében összeverekedett. Az olasz állami televízió beszámolója szerint mintegy háromszáz angol drukker támadt rá a hazai rajongókra.

Aránytalan rendőri reakció?

“Hátulról ütést éreztem a fejemen, amitől a földre zuhantam. Amikor felálltam, körbevettek a kivétel nélkül késsel felszerelt olaszok. Egy rendőr sem volt a környéken, így megtámadtak és megkéseltek” – mondta Steven Fitzsimons, az egyik áldozat, akit a rendőrség egyelőre nem hallgatott ki. A két súlyosabb, háton illetve ágyékon szúrt manchesteri mellett 16 további sérültje volt tömegbunyónak, amely a gyors rendőri beavatkozásnak köszönhetően csak két percig tartott. A hatóság emberei négy angolt vettek őrizetbe.


BL: kórházban a két megkéselt manchesteri 1

Olasz rendõrök a lelátón (dpa)


A stadionban már nem könnygázt, hanem a gumibotjaikat használták a rendőrök az angol szurkolók ellen. A manchesterieket az olaszok kezdték el provokálni, és miután erre a vendégek reagáltak, rendőrök bevonultak rendet tenni a vendégszektorba. A határozott fellépésnek itt is meg lett a hatása, és hamar helyreállt rend.

A Premier League éllovasa csütörtökön közleményt adott ki, amelyben szemtanúk jelentkezését kérte. A klub aránytalannak tartotta a rendőri reakciót, illetve úgy vélte, diszkriminatív módon bántak szurkolóival.

Nem ússzák meg

Mindkét klub komoly büntetésre számíthat, az UEFA máris jelezte, hogy vizsgálatot indít az ügyben. „Megvárjuk a hivatalos meccsjelentést, akkor hozzunk döntést.” – közölte William Gaillard, az UEFA szóvivője. Bizonyára nem segít egyik csapaton sem, hogy nem először került szurkolói miatt bajba. A Romát 2004-ben szankcionálta az európai szövetség, miután hazai pályán a lelátóról egy pénzérmével fejbedobták a játékvezetőt. A manchesteriek esetében nem is kell ilyen sokat visszamenni az időben: a Lille elleni nyolcaddöntő idegenbeli, Lens-ban lejátszott mérkőzésén is összetűzésbe kerültek a biztonságiakkal az angolok. A Vörös Ördögök akkor megúszták egy 10 ezer eurós büntetéssel.

„Természetesen a klubok szurkolóinak múltját is figyelembe vesszük döntésünk meghozatalakor.” – mondta az UEFA-szóvivő, aki éles kritikával illette az olasz rendőrséget. „Az UEFA a kevésbé durva megoldások híve. Nem a rendőrökre, hanem az ilyen helyzetek kezelésére kiképzett rendezőkre kell bízni a stadionok biztosítását.”


Játsszon az FN BL-Tippjátékán. Az egyszerű tippelésen túl most ismerőseivel, barátaival saját csoportokat (ligákat) is létrehozhat, és értékes nyereményekkel is gazdagodhat.
Irány a Tippjáték!


Ajánlott videó

Olvasói sztorik