Élet-Stílus

Egy terabyte az új optikai lemezen

Az izraeli Mempile egy olyan optikai adathordozót fejlesztett ki, amely külsőre egy DVD-lemezre hasonlít, méreteiben megegyezik azzal, viszont akár egy terabyte adat tárolására is képes.

A Mempile a felhasznált technikát már több japán gyártónak demonstrálta. Az álomkapacitást a cég úgy érte el, hogy akár 100 virtuális adathordozó réteg kialakítására is képesek egyetlen DVD méretű optikai lemezen. Az izraeli cég az új terméket stílusosan TeraDiscnek nevezte el és legalább egyszer írható. A megnövekedett adattárolási igények miatt és a nagy felbontású filmek megjelenésével az új eszköz érdekes lehet a szórakoztatóelektronikai gyártók számára.

A Mempile koncepciója alapján az első működő prototípusok 0,6 mm vastag korongokkal dolgoztak, ezeken azonban csak kevesebb, mint 300 gigabájt adat tárolható. Az ennél kétszer vastagabb, gyakorlatilag egy DVD vastagságával bíró lemezeken állításuk szerint akár 100 réteg is elhelyezhető. Sajtóközleményük szerint további optimalizálások által a rétegek száma 200-ra, ezáltal pedig a tárolható adatok mennyisége a duplájára növelhető. Az egyes rétegek legfeljebb 5 gigabájt adatot tárolhatnak.

Azonban a TeraDiscnek már megjelent az első konkurense. Mint ismeretes, idén február végén mutatkozott be az adattárolási rendszerek legújabb generációja, a holografikus lemez. Az InPhase és a Hitachi-Maxell japán szórakoztató elektronikai cég által közösen kifejlesztett, Tapestry Disc elnevezésű, 13 centiméter átmérőjű, 3,5 milliméter vastag átlátszó lemez a három dimenziós technológiának köszönhetően 64 DVD-nyi adat hordozására alkalmas, és sokkal nagyobb adatátviteli sebességre képes, mint előző generációs társai.

Ezenkívül a Toshiba is a holografikus adattárolókban, pontosabban az Optware által fejlesztett HVD-lemezekben látja a jövőt. A japán szakemberek már 2004 decemberében három különböző holografikus adattároló kifejlesztésében állapodtak meg: ezek a 200 GB tárolókapacitású Holographic Versatile Disc (HVD), a 100 GB-nyi adat tárolására képes Read-only HVD és a 30 GB-os Holographic Versatile Card (HVC). A vállalat már be is mutatta az első HVD-, HVD-ROM és HVC-lemezeket

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik