Élet-Stílus

BL: pengeélen a címvédő

Kedden négy együttes váltja meg a helyét a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében. A soros játéknap legrangosabb összecsapására az Anfield Roadon kerül sor, ahol a legutóbbi két kiírás győztese, azaz az angol Liverpool és a spanyol Barcelona méri össze az erejét.

Liverpool-Barcelona: rangadó javából

A „rossz főpróbát sikeres előadás követi” tézis biztosan megdől kedden az Anfield Roadon, tekintve hogy a Liverpool és a Barcelona is elveszített rangadóval hangolt a keddi BL-nyolcaddöntő visszavágóra – és csak az egyikük juthat be a legjobb nyolc közé. Erre az angol csapatnak van nagyobb sansza, hiszen a két héttel ezelőtti első mérkőzésen 2-1-re legyőzte a címvédőt.

„Nálunk az előny, de nem hihetjük el, hogy máris továbbjutottunk, a túlzott magabiztosságért nagyon nagy árat fizethetünk” – fogalmazott Steven Gerrard, a Liverpool csapatkapitánya. „Öngyilkos taktika lenne a Barcelona ellen gól nélküli döntetlenre játszani” – tette hozzá. Nyilván nem beszéltek össze, de Txiki Beguiristain, a Barcelona sportigazgatója is hasonló véleménnyel van. „Amennyiben az első mérkőzés eredményéből kifolyólag a Liverpool beáll védekezni, azzal csak nekünk kedvez. A csapatunk képes arra, hogy két gólt szerezzen, akár néhány perc leforgása alatt is. Én optimista vagyok” – nyilatkozta.


A főnökéhez hasonlóan a katalánok szakvezetője, Frank Rijkaard is hisz a továbbjutásban, a holland szakember ugyanakkor megjegyezte, embereinek nem csak a Liverpoollal, hanem az angol szurkolók által az Anfieldre varázsolt fergeteges hangulattal is meg kell „birkózniuk”. „A Liverpool-hívek különleges atmoszférát teremtenek, főleg a BL-meccseken, nekünk azonban csak a feladatunkkal szabad foglalkoznunk. Nem vagyunk könnyű helyzetben, de egy percre sem adhatjuk fel a reményt. Igaz, a továbbjutáshoz majdnem tökéletesen kell majd játszanunk” – szólt Rijkaard, aki várhatóan újra a Lionel Messi, Samuel Eto’o, Ronaldinho „tengelyre” építi a csapatát, és a kezdőbe jelöli a Sevillában pihentetett Decót

és Lilian Thuramot is.


A másik hadvezér, Rafa Benítez a „győztes csapaton ne változtass” elvét vallja, és ennek megfelelően a barcelonai kezdő tizenegyet küldi majd csatába. „Más taktikával játszunk, mint a Camp Nou-ban, ugyanakkor nem pusztán az előnyünk megtartására törekszünk. A Barcelonának legalább két gólt kell szereznie, éppen ezért biztosan nagy erőkkel támadja majd a kapunkat” – mondta a ‘Pool spanyol szakvezetője, aki csak a régóta sérült Luis Garcíára és Harry Kewellre nem számíthat kedd este.

Lyon-AS Roma: bevehető-e a Stade de Gerland?

A Lyon sorozatban negyedszer juthat be a Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe, amennyiben hazai pályán legyőzi az olasz bajnokságban második AS Roma együttesét. Két héttel ezelőtt a Stadio Olimpicóban nem bírtak egymással a felek, az ott született gól nélküli remi pedig inkább a francia csapatnak kedvez. Lyon amúgy is javuló formát mutat: a 2007-es esztendőt borzasztóan kezdte (négy mérkőzésen három vereség a Ligue 1-ben), a legutóbbi négy bajnokijából viszont egy döntetlen mellett hármat győzelemmel abszolvált, nem mellesleg: a BL idei kiírásában még nem talált legyőzőre hazai környezetben, a Stade de Gerlandban. Ezzel szemben az AS Roma három idegenbeli fellépéséből kettőt elbukott az európai kupaporondon (az Olympiakosz otthonában viszont nyert), és az olasz bajnokságban sem szárnyal az utóbbi hetekben: Chievo és az Ascoli ellen is pontokat hullajtott – tegyük hozzá: nem kis meglepetésre.



BL: pengeélen a címvédő 1

Francesco Totti jó formában van (MTI/EPA)


„A gyengébbnek vélt csapatok ellen nem úgy megy a játék, ahogy kellene, de a nagyobb együttesek ellen rendre felszívják magukat a játékosaim, és biztosan így lesz ez a Lyon ellen is” – magyarázta a rómaiak szakvezetője, Luciano Spalletti, aki vélhetően újra a csatasorba állíthatja az influenzás Doni kapust. És ott lesz a pályán Lyon vezére, a hétvégi bajnokin pihentetett Juninho Pernambucano is, akin éppúgy sok múlik majd, mint átellenben Francesco Tottin. „Nem aggódunk, az utóbbi meccseken már jó ritmusban futballoztunk. Kedden Európa egyik legjobb klubcsapata lesz az ellenfél, nagy küzdelmet és lyoni továbbjutást várok” – így Robert Duverne, a franciák erőnléti edzője.

Valencia-Inter: eljött a visszavágás ideje

Az olasz élvonalban nincs ellenfele az Internek, ellenben a Bajnokok Ligájában méltó riválisra akadt, és akár ki pottyanhat. A San Siróban született 2-2-es döntetlennek köszönhetően a Valenciának már egy gól nélküli, illetve 1-1-es döntetlen bőven elég a továbbjutáshoz (nem beszélve a győzelemről), az Internek viszont vélhetően nyernie kell, hogy elérje a célját. „A bajnokságra már nem kell annyira figyelnünk, a tetemes előnyünk ezt megengedi, ezért különösen fájó lenne, ha éppen most esnénk ki a BL-ből” – aggodalmaskodott egy keveset az Internazionale elnök-klubtulajdonosa, Massimo Moratti.


„A sorsunk a kezünkben van. Ha elbukunk, csak saját magunkat okolhatjuk. De erre nem is gondolunk, azért megyünk Valenciába, hogy győzzünk, egyben kiharcoljuk a továbbjutást. Nincs mitől félnünk, hiszen erős csapatunk van” – nyugtatott meg mindenkit a Livorno elleni – főpróbának is betudható – bajnoki találkozón győztes gólt szerző Zlatan Ibrahimovic. Az Internek egyébként igencsak jól megy a Valencia ellen: a milánóiak 2002-ben és 2003-ban is búcsúztatták a spanyol együttest (előbb az UEFA Kupában, utóbb a BL-ben, de mindkét esetben a legjobb nyolc között), 2004-ben, a legrangosabb európai kupasorozat csoportkörében pedig méretes zakót „szabtak” a keddi riválisra: 5-1-re győztek az Estadio Mestallában! „Az Inter mindig legyőzött minket, itt az ideje, hogy bosszút álljunk” – adta ki a jelszót Ruben Baraja, a Valencia középpályása. A hazaiaktól csak az eltiltott Albelda marad ki, míg az Interből továbbra is hiányzik a sérült Patrick Vieira, rajta kívül Esteban Cambiasso sem játszhat, Alvaro Recoba, valamint Adriano játéka pedig kérdéses.


BL: pengeélen a címvédő 2

Az Internek jól megy a Valencia ellen (MTI/EPA)



Chelsea-Porto: nem Mourinho a lényeg

A Chelsea-FC Porto párharc kapcsán különösen fontos, mit mind Jose Mourinho, a londoni kékek menedzsere, tekintve hogy Porto szakvezetőjeként korábban UEFA Kupát és Bajnokok Ligáját is nyert. Elsősorban a különc edző miatt pikáns a két együttes keddi összecsapása. „Nem hiszem, hogy még mindig arról kellene beszélni, hogy egykor Portóban dolgoztam, ilyen az edzősors, biztos fogok majd játszani a Chelsea ellen is” – vezette fel a BL-csatát Mourinho.


„Tisztelem az ellenfelet, és nem udvariságból mondom, hogy a Porto erős együttes, ugyanakkor nekem is jó játékosaim vannak. Ott akarunk lenni a negyeddöntőben” – tért a lényegre a portugál szakvezető, aki igencsak kedvezőnek ítélte, hogy 1-1-es állásról folytatódik a párharc. Annak már persze nem örült annyira, hogy a Ligakupa-döntőben fejsérülést szenvedett John Terryre nem számíthat – az angol középhátvédet a sérüléséből felgyógyult Khalid Boulahrouz helyettesíti majd. Átellenben Jesualdo Ferreira vezetőedzőnek is akadnak problémái: Jose Bosingwa és Lucho Gonzalez sincs tökéletes állapotban, játékuk egyelőre kérdéses. A Chelsea a Portsmouth (2-0), az FC Porto pedig a Braga (1-0) legyőzésével hangolt a keddi BL-összecsapásra. A két csapat eddig háromszor találkozott egymással, egy-egy győzelem és döntetlen a mérleg. Amennyiben kedden a Porto együttese elbukik a Stamford Bridge-n, úgy az 50. vereségét szenvedi el a legrangosabb európai kupasorozatban.


BL: pengeélen a címvédő 3

Jose Mourinho: Ott akarunk lenni a negyeddöntõben (MTI/EPA)



BL, nyolcaddöntő, visszavágók, kedd:
Lyon-AS Roma, 20:45 (0-0)
Liverpool-Barcelona, 20:45 (2-1)
Chelsea-FC Porto, 20:45 (1-1)
Valencia-Internazionale, 20:45 (2-2)



Játsszon az FN BL-Tippjátékán. Az egyszerű tippelésen túl, most ismerőseivel, barátaival saját csoportokat (ligákat) is létrehozhet és értékes nyereményekkel is gazdagodhat.
Irány a Tippjáték!


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik