Élet-Stílus

BL: kiesett a Barcelona, balhé Valenciában

A címvédő Barcalona ugyan 1-0-ra legyőzte a Liverpoolt, a végén azonban az angol csapat örülhetett, a 2005-ös győztes mellett az AS Roma, a Chelsea és a Valencia szintén bejutott a legjobb nyolc közé a labdarúgó Bajnokok Ligájában.

Liverpol-Barcelona: búcsúzott a címvédő

Rafa Benítez rossz jósnak bizonyult – ezt azonban aligha bánja… A Liverpool mestere a keddi BL-csata előtt azt találta mondani: biztos benne, hogy a Barcelona nagy elánnal rohamozza majd a csapata kapuját. Ezzel szemben hiába állt össze újra az Samuel Eto’o, Ronaldinho, Lionel Messi – korábban megannyiszor hatásos – támadóosztag, a címvédő az első félidőben semmi veszélyt nem jelentett a Liverpool kapujára. Megdöbbentő adat, hogy a címvédő 45 perc leforgása alatt egyszer sem tesztelte Claudio Reina tudását. Frank Rijkaard együttese önmaga árnyéka volt, mintha a katalán sztárcsapat játékosai nem tudták volna, pontosan mi a dolguk, kissé zavartnak is tűntek.

Ez persze lehet a Liverpool dicsérete is, az angolok szervezetten, bátran, és kapura is veszélyesen futballoztak. Kis szerencsével akár padlóra is küldhették volna a riválist, a Barcát azonban John Arne Riise és Momo Sissoko lövésénél is kisegítette a kapufa, de Rijkaard hálát lebeghetett Victor Valdesnek és Carlos Puyolnak is. A kapus Craig Bellamy, valamint Dirk Kuyt közeli lövését is nagy bravúrral hárította, míg a védő Riise kísérletét blokkolta – méghozzá a gólvonalon. A szünetet követően valamelyest feljavult a Barcelona, amely abból is következett, hogy a Liverpool a Nou Campban szerzett egygólos előnyének megtartására helyezte a leginkább a hangsúlyt. Benítez legénysége átadta a területet, bízva a kontrákban – tegyük hozzá: ezek nem is voltak veszélytelenek. Átellenben Ronaldinho egy-egy alakítása sem.



BL: kiesett a Barcelona, balhé Valenciában 1

A nagy csata elmaradt: a Liverpool a vártnál simábban jutott tovább (Getty)



A közepesen játszó brazil zseni előbb szabadrúgásból riogatott, majd egy kapufán csattanó lövéssel idézte régi önmagát. A Barcelona mezőnyfölénye egyébként nagyon kevés helyzetet eredményezett, a címvédő gólja is szinte a “semmiből” született: az elcsúszó Jermaine Pennant mellől kilépő Eidur Gudjohnsen helyezett közelről a hálóba. Negyedóra volt még a végéig. A hátralévő időben ugyanakkor szó sem volt barcelonai tűzijátékról, sőt inkább Peter Crouch és Steven Gerrard révén a Liverpool szerezhetett volna gólt vagy gólokat. A 2005-ös győztes “vörösök” a két mérkőzés alapján megérdemelten ütötték ki a címvédőt, amely – most már kijelenthető – hullámvölgyben van.

Valencia-Inter: kiestek Ibrahimovicék

A párharc első mérkőzésén 2-2-es döntetlent játszottak a San Siróban a felek, úgyhogy az Internaziónalénak idegenben kellett mindenképpen gólt szereznie. Az olasz bajnokság éllovasa számos helyzetet kidolgozott a keddi visszavágón, de az önfeláldozóan védekező Valencia kihúzta kapott gól nélkül a rendkívülien durva találkozót.

Az olaszok lépéskényszerben voltak, ehhez képest meglepően visszafogottan kezdték a meccset. A támadásaikat könnyűszerrel megszűrte a Valencia, amely elsősorban a védekezésre rendezkedett be az idegenben lőtt két gólnak köszönhetően. A hajrában egyre magasabbra csaptak az indulatok, és az Inter is végre rádöbbent, hogy az első 70 percben mutatott játék nem lesz elég a továbbjutáshoz. A kétségbeesett rohamok azonban nem hoztak eredményt, és a gólnélküli döntetlennel a Valencia a nyolc között.

A lefújás után csúnya csetepaté alakult ki a pályán, a játékosok egymásnak estek. A biztonsági emberek, a játékvezetők és az edzők hiába próbáltak rendet tenni, az öltözőfolyóson is folytatódott a verekedés. Minden bizonnyal mindkét csapat komoly büntetésre számíthat a focistadionokba nem illő jelenetek miatt.


BL: kiesett a Barcelona, balhé Valenciában 2

A Valencia-Inter mérkõzés nem futball miatt marad emlékezetes (Getty)



Lyon-Roma: meglepően sima győzelem

A Lyon várhatta előnyösebb helyzetből a Roma elleni visszavágót, de végül Tottiék örülhettek, és a BL titkos esélyesének tartott francia bajnok sorozatban negyedik alkalommal nem jutott be a negyeddöntőbe. A Serie A második helyzettje már az első félidőben eldöntötte a mérkőzést, a Lyon szépíteni sem tudott hazai pályán.

Tottiékra alig lehetett ráismerni a hétvégi bajnoki fordulóban mutatott produkció után. De Rossi már negyedóra elteltével vezetéshez juttatta a rómaiakat, de a bíró lökést látott Tottinál, és ezért nem adta meg a találatot. Nem sokkal később azonban már valóban ünnepelhettek a Roma-szurkolók: Tonnetto lépett el a bal szélen, és mesterien ívelt a középen érkező csapatkapitány fejére. Totti természetesen nem hagyta ki az ordító helyzetet.


BL: kiesett a Barcelona, balhé Valenciában 3

Doni nem kapott gólt Lyonban (Getty)



Még a szünet előtt tovább növelte az előnyét a vendégcsapat, és ezzel gyakorlatilag 45 perc után bebiztosította a helyét a legjobb nyolc között. Mancini egy zseniális előreívelést a Lyon tizenhatosán belül szelídített meg, biciklicseleivel teljesen összezavarta védőjét, majd Coupet mellett a rövid felsőbe zúdította a labdát.

A második félidőre felszívta magát a francia csapat, de a jól szervezett Roma-védelem mellett alig akadtak lehetőségeik. Juninho szabadrúgásai sem hozták meg a fordulatot, és végül nem kis meglepetésre, de teljesen megérdemelten nyert a Roberto Mancini által dirigált együttes.

Chelsea-Porto: Ballack gólja döntött

Az idei BL-kiírás egyik legnagyobb esélyesének tartják a szakemberek az angol bajnokot, ám az együttes a Porto ellen nem kápráztatta el a szurkolóit. Az első portugáliai összecsapáson 1-1-re végeztek a csapatok, így Jose Mourinhóék várhatták nyugodtabban az összecsapás második felvonását.

A mérkőzés azonban nem az esélyes reményei szerint kezdődött, Mourinho egykori csapata negyedóra elteltével Quaresma találatával vezetést szerzett. A Porto beállt hátra védekezni, és az első kontrájukat könyörtelenül bevágták: Lucho Gonzalez parádésan ugratta ki Quaresmát, aki egyedül vezethette rá a labdát Petr Cechre, és higgadtan a cseh kapus alatt a hálóba gurított.

Az okosan védekező portugálok a szünetig tartották az eredményt, a második félidőben azonban a kapusuk felhozta az ellenfelet. Helton csúnyán bevédte Robben ártalmatlan lövését, és ezzel lemásolták az első mérkőzésen született eredményt a felek. Hosszabbításra azonban nem volt szükség, mert a 79. percben Ballack szépségdíjas gólt szerzett. Drogba fejjel hozta játékba a tizenhatoson belül Sevcsenkót, aki szintén fejjel tette tovább a német középpályásnak. A Bayerntől érkezett, sokat kritizált sztár, pedig londoni pályafutása legfontosabbat gólját lőtte öt méterről.


BL: kiesett a Barcelona, balhé Valenciában 4

Ricardo Quaresma góljával vezetett a Porto Londonban (MTI/EPA)



Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágó:
Olympique Lyon-AS Roma 0-2 (0-2)
Gól:
Totti (22.), Mancini (44.)
Továbbjutott: az AS Roma, 2-0-val.

Liverpool-Barcelona 0-1 (0-0)
Gól:
Gudjohnsen (75.)
Továbbjutott: a Liverpool, idegenben lőtt több góllal (2-2)

Chelsea-FC Porto 2-1 (0-1)
Gól:
Robben (48.), Ballack (79.), ill. Quaresma (15.)
Továbbjutott: a Chelsea, 3-2-vel.

Valencia-Internazionale 0-0
Továbbjutott: a Valencia, idegenben szerzett gólokkal (2-2)




Játsszon az FN BL-Tippjátékán. Az egyszerű tippelésen túl, most ismerőseivel, barátaival saját csoportokat (ligákat) is létrehozhet és értékes nyereményekkel is gazdagodhat.
Irány a Tippjáték!


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik