Élet-Stílus

EURO2012: helyreállt a rend a lengyeleknél?

Tomasz Lipiec lengyel sportminiszter visszahelyezte funkciójába az ország labdarúgó-szövetségének elnökségét, melynek működését január 19-én függesztette fel.

A szaktárca vezetője azért avatkozott bele a szervezet működésébe, mert úgy ítélte meg, hogy annak irányító testülete nem tesz elég erőfeszítést a két éve napvilágra került bundabotrány felderítése érdekében. Lengyelország eddigi legnagyobb sportbotrányában labdarúgó-mérkőzések eredményeit manipulálták. Az év elejéig több mint hatvan játékost, bírót és klubalkalmazottat hallgattak ki az ügyben.

Lipiec január 19-én Andrzej Ruskót, az élvonalbeli csapatokat tömörítő Ekstraklasa elnökét bízta meg – ideiglenesen – a napi ügyek vitelével. A miniszteri biztos nem sokkal később lemondott, helyére február elején a 35 éves, jogi végzettségű Marcin Wojcieszak került, aki “főállásban” a Lengyel Olimpiai Bizottság sportbíróságában tevékenykedik.

Az elnökség működésének újbóli engedélyezéséről azután határozott a sportminiszter, hogy a Nemzetközi (FIFA) és az Európai (UEFA) Labdarúgó Szövetség egyaránt rosszallását fejezte ki – illetve

szankciókat helyezett kilátásba – a politikai beavatkozás miatt. A legutóbbi döntés időzítése minden bizonnyal összefüggésben áll Joseph Blatter FIFA-elnök küszöbön álló varsói látogatásával, illetve Lech Kaczynski köztársasági elnökkel tervezett megbeszélésével. A szövetség a tervek szerint március végéig megtartja tisztújító közgyűlését.

Lengyelország Ukrajnával közösen pályázik a 2012-es Európa-bajnokság megrendezésére, így egyik vetélytársa a magyar-horvát kandidálásnak. A harmadik jelentkező Olaszország.




Játsszon az FN BL-Tippjátékán. Az egyszerű tippelésen túl, most ismerőseivel, barátaival saját csoportokat (ligákat) is létrehozhet és értékes nyereményekkel is gazdagodhat.
Irány a Tippjáték!


Ajánlott videó

Olvasói sztorik