Élet-Stílus

Női Euroliga: egyenlítés itt is, ott is

A Sopron kikapott, a Pécs nyert a női kosárlabda Euroliga nyolcaddöntőjének második felvonásán. Ezt jelenti, hogy mind a két magyar csapat a harmadik, mindent eldöntő meccsen harcolhatja ki a továbbjutást a Jekatyerinburggal, illetve a Brnóval szemben.

A pénteki mérkőzésen remekül kezdtek a kedden Brnóból 33 pontos vereséggel távozó pécsiek, és 4 perc elteltével Béres és Iványi remek összjátékának köszönhetően 11-2-re elhúztak. Itt azonban megállt a tudomány, mivel a címvédő sörgyári együttes a nyitónegyed végére fordított. A csehek Viteckova, valamint az ex-soproni Zirkova újabb tripláival a folytatásban is megtartották előnyüket, míg a magyar bajnok a márciusi All Star-gálára is meghívott Iványi és Johnson külső dobásaival tartotta magát. A félidő végére aztán kijött a két csapat közötti különbség, nagyszünetben már 33-42 volt a meccs állása.

A fordulás után tovább nőtt a vendégek előnye, és mivel az agyontetovált amerikai sztár, a nyaranta Detroitban játszó Nolan 8 méterről is betalált, a toronymagas Kulichova és Vecerova pedig sorra blokkolta a hazai kísérleteket. Mindkét alakulat egyre keményebben védekezett, ekképp a harmadik játékrészben mindössze 20 pontot láthatott a csarnokot megtöltő pécsi nézősereg (44-51).

Remekül hajrázott a Pécs

Az utolsó szakaszban nagy hajrát nyitottak a házigazdák, és a fantasztikusan célzó Bujdosó révén egy 7-0-ás rohammal kiegyenlítettek, sőt, egy 21-2-es etapot bemutatva szinte faképnél hagyták a tanácstalan Brnót. A vége – az első három negyed ismeretében – meglepően sima pécsi diadal lett, így a Rátgéber-együttes a szinte pihenő nélkül játszó Iványi vezetésével kiegyenlített a párharcban.

“A mi lányaink a modern kor sármos gladiátorai, akik saját fegyverével győzték le a Brnót. Erőből mentünk előre, egyszerűen jobban bírtuk a tempót. Szerdán viszont odakint még ennél is jobban kell játszanunk” – mondta Rátgéber László, a pécsiek edzője. A csata utolsó felvonására szerdán kerül sor Csehországban.

Egyenlített a Jekatyerinburg

A Jekatyerinburg-Sopron párharcban is a harmadik mérkőzés dönt majd a továbbjutóról, az első partit hazai pályán behúzó magyar csapat ugyanis kétpontos vereséget szenvedett Oroszországban.
Női Euroliga: egyenlítés itt is, ott is 1

Béres Tíme volt a magyar bajnok legjobbja (MTI)

Pedig jól kezdett Székely Norbert együttese: az 5. percben 8-12-t mutatott a tábla, és az előny a második negyedben is kitartott, a nagyszünetben nyolc ponttal, 33-45-re vezetett a soproni leányság.

A szenzációs első félidőben öt triplát is elsüllyesztő magyarok összesítésben 50 százalékosan céloztak a mezőnyből, míg a 2004-es bajnok rivális csak 40 százalékot tudott felmutatni. A térfélcserét követően tovább nőtt a különbség, aztán beindult a kedden 19 pontot szóró Batkovic, aki csakhamar négy pontra csökkentette az oroszok hátrányát. És egy 8-0-s roham révén az ellenfél a vezetést is átvette.

A végjáték nem sikerült

Az 55-52-ről induló utolsó negyedben – noha 59-58-nál valamint 70-69-nél még feléledt a remény – már a lendületben lévő házigazdák akarata érvényesült, ráadásul Gorbunova a 34. percben kipontozódott. Az orosz elitalakulatban Ford női meccseken ritka dupla-duplát ért el 13 ponttal és 15 lepattanóval.

Az 1-1-re álló párharc harmadik, utolsó felvonására szerdán kerül sor Sopronban. A magyar együttes számára jó ómen lehet, hogy tavaly sikerrel túllépett a Jekatyerinburg gárdáján a nyolcaddöntőben…

Női Euroliga, nyolcaddöntő, 2. mérkőzés:
MiZo Pécs-Brno (cseh) 72-56 (18-20, 15-22, 11-9, 28-5)
Pontszerzők:
Béres 22, Bujdosó 14/9, Iványi 12/12, Johnson 11/3, Vajda 4, Dapo 4, Fegyverneky 3/3, Edwards 2, illetve Zirkova 14/6, Nolan 9/3, Viteckova 8/6, Kulichova 7, Machova 6/3, Vesela 4, Kovacova 4, Vecerova 4.
A két nyert meccsig tartó párharc állása: 1-1.

Jekatyerinburg (orosz)-Sopron 71-69 (15-20, 18-25, 22-7, 16-17)
Pontszerzők: Batkovic 18/6, Whalen 14, Ford 13, Barnes 8, Szitnyak 5/3, Kuzina 4, Karpova 4, Zakaljuzsnaja 3, Sauret 2, illetve Cserny 13, Németh 12/9, Matovic 11, Branzova 10, Honti 10, Károlyi 6/6, Gorbunova 5/3, Horváth 2
A két nyert meccsig tartó párharc állása: 1-1.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik