Élet-Stílus

Még nem támad az influenza

Az enyhe időjárás ugyan kedvezhet az influenza terjedésének, a járványügyi szakemberek szerint jelenleg nincs influenzafenyegetés hazánkban.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is megszervezte az országos tisztiorvosi szolgálat az influenzaszerű tünetekkel jelentkező betegek figyelőszolgálatát. A rendelkezésre álló adatok szerint az országban jelenleg nincs számottevő megbetegedés, sőt a szakemberek a megvizsgált mintákban egyelőre az influenzavírus jelenlétét sem tudták kimutatni.

Tasáry Ilona az OTH kommunikációs vezetője szerint a nedves, enyhe időjárás valóban kedvezhet egy ilyen jellegű megbetegedés járványos megjelenéséhez, azonban mivel az időjárás nem szélsőséges, kisebb a megfázás kockázata is. Az immunrendszerünket sem viseli meg a folyamatosan változó időjárás, az időjárási frontok orvosmeteorológiailag bizonyított hatása.

A szakember szerint az influenzahelyzet hasonló a korábbi évekhez. Tavaly is elkerülte hazánkat az influenza nagy járványokat okozó „A” törzse, csupán a „B” okozott kisebb közösségekben megbetegedéseket. Azon megbetegedések, amelyek tüneteikben influenzához hasonlóak, de általában enyhe lefolyásúak, legtöbbször kiterjedt járványt sem okoznak.

Influenzaszerű megbetegedések

Az év ezen időszakában ugyan az influenzaszerű megbetegedések elég gyakoriak, – ez most is így van – nagyobb összefüggő járvány nem alakult ki. Azon kérdésünkre, hogy lesz-e idén járvány Tasáry Ilona azt válaszolta, hogy még nem múlt el a betegség szezonja, s március hónapig magas a kockázata egy ilyen járvány kialakulásának.


Még nem támad az influenza 1

Idén még nem támad a vírus.


A védőoltással kapcsolatban a tisztiorvosi szolgálat szakemberei úgy gondolják, hogy elegendő lesz a háziorvosoknak kiszállított vakcina mennyisége. Ugyanis eddig még egyetlen évben sem használták fel a teljes mennyiséget.

Az influenzafigyelő-szolgálatról annyit kell tudni, hogy országszerte a háziorvosok 20 százaléka heti gyakorisággal jelenti a hirtelen lázzal, fejfájással, köhögéssel, torokfájással, izomfájdalommal, rossz közérzettel megjelenő betegek számát az ÁNTSZ városi és fővárosi kerületi intézeteinek.

Influenzaszerű megbetegedést többféle kórokozó okozhat, de influenzát csak influenza vírus, amelynek kimutatására, megerősítésére laboratóriumi vizsgálat szükséges. Ezt a célt szolgálja a járványügyi és mikrobiológiai figyelőrendszer. Ennek keretében a földrajzi régiókat leképző, mintegy 70 háziorvos nemcsak adatokat, de torokváladék-mintát is küld az ÁNTSZ laboratóriumának.

Az influenza elleni védekezési lehetőségek

A fertőzés terjedése lassítható a fertőződés lehetőségeinek kiküszöbölésével, csökkentésével, de a leghatékonyabb védekezés a megelőző védőoltás. A szakértő szerint mindenkinek ajánlott, de különösen fontos, hogy védőoltásban részesüljenek azok, akiknél alapbetegségük, bizonyos gyógykezelésük vagy életkoruk miatt az influenzafertőzés súlyos lefolyású vagy életveszélyes lehet. Ők az úgynevezett kockázati csoport. Ide tartoznak a 60 évesnél idősebb személyek, egészségi állapotuktól függetlenül, életkoruktól függetlenül (3 évesnél idősebb) az idült szív és keringési, légzőszervi, vese-, anyagcsere-betegségben szenvedők, a rosszindulatú daganatos vagy gyógyszeres kezelés révén csökkent immunitással rendelkező személyek, a szociális otthonokban, öregek otthonában, egészségügyi intézményekben huzamos ideig ápolt, bármely életkorú személyek, és a 18 éves korig tartós szalicilátkezelésben részesülő fiatalok.

A kockázati csoporton kívül javasolt az oltás az egészségügyi és a szociális intézmények dolgozóinak, mivel munkájuk fokozott fertőződési és fertőzésterjesztési veszéllyel jár.

Mivel az influenza szezonja általában december hónapban indul és csúcsát január-február-március hónapban éri el, valamint a teljes védettség az oltás után két héttel alakul ki, azt már novemberben kérni kell. A tapasztalatok szerint azonban még a járvány kezdetekor adott védőoltás is előnyös lehet.

Milyen panaszt okozhat az oltás?

Az oltóanyag influenzamegbetegedést nem okozhat, mert nem tartalmaz élő vírust. Az oltás helyén fájdalom, bőrvörösség fordulhat elő, és 1-2 napig a körérzet is romolhat. Láz vagy egyéb súlyosabb tünetek igen ritkán lépnek fel.

A háziorvosok többsége a megelőző védőoltást azért tartja fontosnak, mert az idős vagy beteg emberek szervezetét egy erőteljesebb fertőzés erősen megterhelheti, és az ő esetükben egy influenza szövődményei is nagyobb kockázatot jelentenek. Az oltás ugyan nem jelent teljes védelmet, de emeli a szervezet készenléti szintjét, ami igen fontos a megelőzés folyamatában.

Ingyenes tájékoztatás

Az Országos Epidemiológiai Központ fontosnak tartja a lakosság folyamatos tájékoztatását emelte ki Pohl Éva járványügyi felügyelő, az ingyenes tájékoztató szolgálat munkatársa. A járványügyi központ ingyenesen igénybe vehető telefonján keresztül – 06 80 204 217 – nemcsak az influenzáról tehetik fel kérdéseiket az érdeklődők, hanem védőoltással, utazással, fertőző betegségekkel kapcsolatos információkra szert tehetnek a szakemberek segítségével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik