Élet-Stílus

A felmelegedés fenyegeti a Földközi-tengeri turizmust

Az éghajlat felmelegedése a század közepére oda vezethet, hogy az Északi-tenger partjai egyfajta új Riviérává alakulnak át, viszont a Földközi-tenger medencéje olyan forróvá válik, hogy ez drámai következményekkel jár Olaszország, Görögország és Spanyolország idegenforgalmára és gazdaságára nézve -derül ki egy friss uniós jelentésből.

A londoni Financial Times részleteket közölt a EU környezeti kérdésekkel foglalkozó bizottságának jelentéséből, mely a a közös európai meteorológiai mesterséges hold által gyűjtött adatok alapján készült. a dokumentum, melyet brüsszeli illetékesek a jövő héten hagynak jóvá azt állítja 2071-re a mediterrán térségben a mainál 3 fokkal magasabb lehet az átlaghőmérséklet, emiatt 87 ezer emberrel több válhat a kánikula áldozatává.

Jelenleg a Föld turistáinak hatoda, évente százmillió ember választja Földközi-tenger partjait, ami évi 130 milliárd dollár (több mint 25 000 milliárd forint) bevételt hoz a mediterrán országoknak. Amennyiben a turisták otthon maradnak vagy máshová utaznak, ez súlyos gazdasági következményekkel jár – tartalmazza a készülő jelentés, hozzáfűzve persze, hogy mindez elkerülhető, ha megfelelő intézkedések születnek az éghajlat felmelegedésének megelőzésére, a melegedést okozó üvegházhatású gázok kibocsátásának korlátozására.

Az olaszok nem félnek

Az ANSA olasz hírügynökség azonnal reagált a hírre, meginterjúvolva az olasz idegenforgalmi ipar vezetőit. Ők azt emelték ki, hogy Itáliában a turizmus nem csupán éghajlati tényezőkhöz kötődik, az ország történelme, kultúrája, szépsége, művészete, konyhája is fontos vonzerő, ezekre alapozva ellensúlyozhatja a felmelegedés esetleg negatív turisztikai hatásait.

Olaszországban az idegenforgalom 300 ezer cég keretében 1,2 millió embert foglalkoztat, évente 154 millió turista 850 millió vendégéjszakát tölt el Itáliában és 87 milliárd eurót fizet ki a szolgáltatásokért, ezzel a GDP 6 százalékát biztosítja.

Az olasz hotelszövetség vezetője tréfálkozva megjegyezte, hogy a brüsszeli jelentés nyomán talán mindenkinek Észak-Európában kellene szállodákat nyitnia, majd komolyra fordítva a szót leszögezte, hogy egyes más mediterrán országoktól eltérően Itáliát korántsem csak éghajlatáért keresik fel a turisták – az időjárás segít, de nem minden.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik