Élet-Stílus

Meghódították az Antarktisz legmagasabb csúcsát

Négy ausztráliai hegymászó meghódította az Antarktisz legmagasabb csúcsát, a mintegy 5000 méter magas Vinson Massif-ot.

Habár nem ők az elsők, akik megmászták a Vinson Massif-ot, abban mégis egyedi a teljesítményük, hogy rajtuk kívül eddig még senki nem tette meg ezt az utat a tengerszintről indulva.

A déli sarktól 1200 kilométerre lévő hegycsúcsot a négyfős csapat, mintegy húsznapi gyaloglás után, 2007. január 1-én érte el.

A háromszáz kilométeres túra december 10-én kezdődött. Az expedíció csomagjainak szállításához szánt használtak. A Vinson alaptábort december 27-én érték el. Az utolsó, 1200 méteres szakaszt mínusz 35 Celsius fokban tették meg.

A hegycsúcsot nem technikailag nehéz meghódítani, hanem a dermesztő hideg és az állandó erős szél miatt különösen nagy kihívás.

„A hegycsúcsról elénk táruló látvány kárpótolt a fáradságért” – mondta Duncan Chessell, a csapat túravezetője, aki most már elmondhatja magáról, hogy mind a hét kontinens legmagasabb csúcsát megmászta.

A Vinson Massif egyik érdekessége, hogy a pontos magassága körül a mai napig viták zajlanak. A szakirodalomban egyaránt előfordul a 5140 méteres és 4897 méteres adat is.

A déli kontinens legmagasabb csúcsát először 1966-ban hódították meg, kilenc évvel azután, hogy 1957-ben az amerikai légierő felfedezte. Nevét Carl Vinson amerikai szenátorról kapta, aki jelentősen támogatta az antarktiszi kutatások széleskörűvé válását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik