Élet-Stílus

Saját keresőn dolgoznak a Wikipedia alkotói

Az internetes enciklopédia alapítója saját kereső létrehozását határozta el, amely szerinte alapvetően különbözne a jelenleg használatos motoroktól. A bonyolult algoritmusok helyett az emberi intelligenciát helyeznék előtérbe.

Jimmy Wales a Wikia oldalán indította el a projektet, amely teljesen független az enciklopédiától és az azt működtető alapítványtól. A Wikia Search célja egy teljesen új, az alapoktól felépített internetes keresőmotor megalkotása, amely minden szempontból többet nyújt a hagyományos megoldásoknál, és tenné ezt egy nyílt architektúrával, amely minden eddiginél nagyobb betekintést nyújtana a technológia működésébe.

A Wales által írt bekezdésből kiderül, hogy ő a legnagyobb problémának a jelenlegi keresők túlzott bonyolultságát, átláthatatlanságát tartja, amely azonban abból következik, hogy ezek a megoldások kivétel nélkül zártak, védve vannak a kíváncsi tekintetektől. Az üzleti szoftverekhez hasonlóan ezek a technológiák nem nyújtanak megfelelő szabadságot, átláthatóságot és számonkérhetőséget. Minderre ő egy új motor megalkotásában látja a megoldást, amely kiküszöbölné az említett hiányosságokat.

A fejlesztés nyílt platform keretében történne, külső források bevonásával. Példaként említik az oldalon a Nutch és Lucene projekteket, amelyek nagy segítséget jelenthetnek. Az egyik legfontosabb szempont, hogy a jelenlegi bonyolult algoritmusok helyett az emberi intelligenciával végeztetnék el a feladatot, amellyel megkerülnék az előbbi megoldások korlátait. Azt nem árulták el, hogy ez pontosan mit jelent, nagy kérdés, hogy milyen módon valósítanák meg az emberi erővel összeállított keresési találatokat.

Wales egyelőre külső önkénteseket keres a fejlesztés felgyorsításához, illetve az első próbákhoz. Azt még nem tudni, hogy az első lépéseknél tartó kezdeményezés mikor mutat majd fel gyakorlati eredményeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik