Élet-Stílus

Forgalomban az első otthoni AIDS-teszt

Angliában forgalomba hozták a világ első otthoni HIV-tesztjét, amely ugyan nem helyettesíti a kórházi vizsgálatot, de hasznos, mert bizonyságot ad, ha az ember nem vírushordozó - írja honlapján a BBC News.

A teszt elvégzéséhez be kell küldeni a nyálmintát egy laborba, és ha az eredmény negatív, e-mailben értesítik a pácienst. Korábban az otthoni egészségügyi teszteket tiltották, mivel tanácsadás nem járulhat hozzájuk, ám a Dr. Thom elnevezésű HIV-teszt esetében telefonon lehet konzultálni, ha bármilyen kérdés felmerül. A Dr. Thom 25 angol fontba (9400 forint) kerül.

Működésének lényege, hogy antitesteket keres a nyálban, s ha talál, ez a vírus jelenlétére utal. Ilyenkor a pácienst felhívják telefonon, és azt tanácsolják neki, hogy menjel el egy hagyományos AIDS-vizsgálatra, mert az otthoni teszt megbízhatósága nem mindig tökéletes, és egyébként is meg kell erősíteni az eredményt.

Ha azonban az eredmény negatív, a páciens emailben kap értesítést. Az otthoni nyálteszt csak 14 hét után szűri ki a fertőzést, tehát valamivel több idő után, mint vérvizsgálattal lehetséges.

Mindent összevetve a szakemberek továbbra is inkább a hagyományos kórházi vizsgálatot javasolják mindazoknak, akik száz százalékosan meg akarnak bizonyosodni egészségük felől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik