Élet-Stílus

Ragadozónak álcázott zsákmány

Az állatvilágban egyes fajok gyakran utánozzák más fajok megjelenését, hogy megmeneküljenek a ragadozóktól. Számos lepke másolja például a királylepkét, amelyet undorító íze miatt kerülnek a ragadozók, így az utánzó fajok is hatékony védelmet élveznek.

A tudósok most a mimikri egyik különleges esetét fedezték fel Costa Ricában. A Brenthia nembe tartozó fémjeles lepkék egyenesen azokat a ragadozókat utánozzák, amelyek rájuk vadásznak. A jelenségről a PLoS ONE folyóiratban számoltak be a kutatók.

Érdekes módon, a szóban forgó ragadozókat, azaz az ugrópókokat sokféle más lepke és légy is igyekszik „lemásolni”. A dolog további pikantériája, hogy az ugrópókok közül sokan viszont hangyákat utánoznak, nehogy a hangyák meg őket egyék meg.

Jadranka Rota, a storrsi Connecticut Egyetem lepkeszakértője éppen expedíción járt a Costa Rica-i erdőkben, amikor egy levélen kuporgó fémjeles lepke hirtelen rendkívül különös módon fölvillantotta a közelében a szárnyait, majd arrébb ugrált.

Ezeken az élőhelyeken nagyon gyakori ragadozók az ugrópókok. Ezek a területvédő vadászok szemükkel figyelik ki áldozatukat. Pók mértékkel mérve látásuk rendkívül éles, 40 testhossznyi távolságból is képesek kivenni a részleteket. E pókok gyakran rövid, gyors, szaggatott mozgással változtatják helyüket.

A kísérletekben, ahol fémjeles lepkéket zártak össze ugrópókokkal, Rota és konzulense, David Wagner azt tapasztalta, hogy adott idő alatt a pókok csak a lepkék 6 százalékát kapták el. Az ellenőrző kísérletben, ahol nem utánzó lepkéket zártak össze a pókokkal, a pókok ugyanannyi idő alatt a lepkék majdnem 60 százalékát megfogták.

A ragadozó utánzása rendkívül ritka jelenségnek tűnik a természetben. „Nem tudunk eleget az ilyen rendszereket mozgató mechanizmusokról, és érdekes lenne alaposabban földeríteni a dolgot” – mondta Rota.

Az ugrópókokat azonban fémjeles lepkékkel nem rokon fajok közül is többen utánozzák. Például a fúrólegyek (Tephritidae) ismert ugrópók-megszemélyesítők, különféle lepkéknek és más rovaroknak pedig hasonló a színezete és a pihenés közbeni mintázata.

Rota szerint ennek a mimikrinek köszönhetően sok ugrópókkal való találkozást túl lehet élni, ami hatalmas előnynek tűnik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik